Doar o remarcă…

Nu sunt vizionar. Profet nici atât. Nimeni nu-i profet în ţara lui.
Observ doar. Şi extrapolez. Extrapolarea este o metodă ştiinţifică. Dacă e susţinută de argumente.
Iată, tot mai multe semnale despre depopularea ţării răzbat în presă şi în blogosferă. Mulţi scriu despre situaţia actuală când un procent însemnat din populaţia activă îşi caută norocul pe continent şi în lumea largă.
Sunt plecaţi la muncă, se spune. Adevărat!
Trimit de acolo bani în ţară, îşi ajută familiile rămase aici. Adevărat şi acest aspect. Până la un punct. Când prind cheag şi îşi iau copiii cu ei. Iar cei bătrâni, urmând ciclul natural, părăsesc această lume.
Cei plecaţi construiesc, investesc în ţară. Doar unii. Tot mai puţini.
Se vor întoarce cândva. Tot mai slabe speranţe.
Vor pleca şi alţii. Tot mai mulţi. Poate nu toţi, dar aproape.
Cine ne spune asta? Istoria recentă. Pe care nu vrem, sau nu dorim, sau nu putem să o vedem.
Satele saşilor. Satele şvabilor. Câteva sute. Părăsite. Repopulate, cele mai multe. Alţi oameni. Altă mentalitate. Câteva pustânite. Vezi Lindenfeld. În Banat.
Un fenomen social prea puţin băgat în seamă. Practic neanalizat.
Ştim cine sunt cei care au plecat. Cvasitotalitatea saşilor şi şvabilor. Ştim cine sunt cei care au venit. Oameni din estul ţării. Au rămas satele. Au rămas numele satelor. S-au improvizat ori s-au construit biserici ortodoxe. Altă religie. Altă limbă. Alte obiceiuri. Doar numele satelor au rămas.
Şi câţiva bătrâni. Poate chiar şi unu-doi tineri. Primii vor pleca, uşor-uşor, în lumea de dincolo. Ceilalţi vor fi asimilaţi.
Fenomenul este similar şi în satele româneşti.
În prima etapă, petrecută cu decenii în urmă şi vizibilă mai ales în satele din vestul ţării, s-a produs migraţia de la sat la oraş. Golul rămas a fost, parţial umplut cu populaţie venită din estul ţării. Multe sate româneşti din Banat au devenit, precum satele şvabilor, sate moldoveneşti. Fenomenul întâmplându-se din mers şi întinzându-se de-a lungul multor ani, a produs o oarecare asimilare a noilor veniţi. Dar influenţa e reciprocă.
Acum se desfăşoară etapa a doua. Rămăşiţele populaţiei băştinaşe, dar în primul rând ultimii veniţi, pleacă. La muncă. În Europa. În America. Care unde vede cu ochii. Nu se mai pot afirma în ţara lor.
Cazul nu e unic în istorie. Situaţii similare s-au petrecut, aproape de noi, în timp şi spaţiu, în fosta Iugoslavie, în Italia, în Turcia. Numeroşi oameni din aceste ţări au plecat, cu decenii în urmă, la muncă în partea prosperă a Europei. Unii, cei mai mulţi, au adoptat şi au fost adoptaţi de noile patrii. Ceilalţi s-au întors şi au contribuit la progresul patriilor de origine.
Dar niciunde fenomenul nu a luat amploarea celui care, sub ochii noştri, se petrece la noi.
Ţara este tot mai slăbită. Depopulată. Pleacă cei mai activi. Şi îi iau cu ei pe cei care, mâine, vor deveni activi. Cei mai mulţi nu vor reveni.

casă părăsităDar nu vă mai temeţi. Ţara va rămâne. Şi tot pământul ei. Şi casele. Şi râurile. Şi pădurile. Şi, mai ales, numele. Poate şi limba. Chiar şi ceva oameni. Nu foarte mulţi. Mai ales bătrâni. Şi unii tineri. Mai puţin curajoşi. Sau mai comozi. Chiar şi o parte dintre hoţi. Ăştia nu pleacă cât mai au de furat. Şi neputincioşii. Dar şi unii de care depind cei enumeraţi mai înainte.
Dumnezeu va hotărî câţi. Şi atitudinea politică care, vrând-nevrând, va fi adoptată de Uniunea Europeană. Poate vor rămâne un sfert. Sau jumătate.
Comparând cu numărul saşilor şi şvabilor care, totuşi, nu au plecat, înseamnă foarte-foarte mulţi.
Ţara nu se va pustii. Asia e mare. Nu-i nici foarte departe. Şi geme de oameni. Miliarde. Vor umple curând pământul gol. Şi casele părăsite.
Ţara va deveni o nouă Americă. Dar se va numi tot România. Din ţară de emigraţie se va transforma în ţară de imigraţie. Un timp procesele vor coexista.
Nu toţi imigranţii vor rămâne. Unii vor pleca mai departe. Europa e, totuşi mare. Iar America şi mai mare.

Update 1:Un articol care poate fi un semnal în sprijinul celor enunţate mai sus a fost publicat de ProSport.ro.
Update 2:Un alt articol, în evz.ro
Un articol de Lucian Vasile Szabo în Agenda
Update 3:Ceremonie de acordare a cetăţeniei române, articol din Evenimentul Zilei, 13 febr. 2011

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Banat, Istorie, Social și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Doar o remarcă…

 1. ioan avram zice:

  Pesimista, neagra si sumbra remarca Dvs. Din pacate, in ce priveste analiza de fapt a situatiei, este adevarata. Imaginea Romaniei bantuita de imigrantii din zonele Asiei, care vor folosi tara doar ca popas , ar trebui sa dea de gandit la toata lumea….

  • nelucraciun zice:

   Mulţumesc pentru comentariul dvs.
   Nu toţi imigranţii vor folosi România ca ţară de popas spre Europa. Mulţi, înclin să cred că cei mai mulţi din cei ce vor veni, vor rămâne aici. Ei vor fi românii de mâine. Vor învăţa limba ţării. Vor lupta pentru cetăţenie. O vor obţine. Ne vor da, bătrânilor care vom (vor) rămâne, pensii…Doar unii vor folosi România ca pe o escală spre Europa şi mai departe, spre America.
   Fenomenul nu va fi unul particular României, teamă mi-e însă că se va afirma puternic mai întâi aici…Mişcarea de populaţii a însoţit istoria umanităţii, va cunoaşte o amplificare fără precedent în epoca globalizării, în epoca marelui sat global…
   Nu ştiu de ce am impresia că scriu sentinţe, aş vrea să mă opresc, dar eu, efectiv asta simt. Şi nu cred că este o perspectivă sumbră, aş privi-o mai degrabă ca pe o perspectivă firească, locul gol trebuie umplut…Mult mai sumbră ar fi alternativa ca ţara să rămână un loc pustânit…

   • Gabriel zice:

    Aici imi permit sa va contrazic. Daca tot folosim argumente, uitati-va putin in statistici se inseamna fenomenul migratiei. Migratia legala are o pondere mica in ceea ce priveste „viitoarea” populatie a Romaniei. Regulile stabilite prin legiferare sunt destul de stricte si putini raman pana la urma pe plaiuri mioritice. Iar in ceea ce priveste migratia ilegala – aici sunt multe de discutat. Pornim de la cei care solicita azil (sub 1.000 in Romania, dar mult mai multi incepand de dincolo de granita noastra de vest – un exemplu e Austria care are de 10 ori mai multe cereri de azil intr-un an, cu o populatie si o suprafata mult inferioare noua).
    Daca va uitati putin peste cifre, o sa vedeti ca Romania este tara de tranzit. Si asa va ramane mult timp de acum incolo. Pentru a se intampla ceea ce spuneti dvs. trebuie schimbata societatea romana din temelii – legislatie, integrare, etc. Daca nu sunteti convins de cele ce va spun, cautati sa aflati parerea oamenilor din Somcuta Mare, jud. Maramures, despre cei care stau in Centrul Regional pentru Solicitantii de Azil de acolo. Si va rog sa imi dati un singur exemplu de refugiat integrat acolo.
    Mai sunt multe de spus aici, dar cred ca mai intai trebuie sa va aplecati putin asupra cifrelor reale referitor la migratie si atractivitatea Romaniei pentru imigranti. Asa ca pentru prima parte, cu depopularea si emigrarea sunt de acord. Dar cu imigrarea, va contrazic total (cu cifre si experienta in domeniu).

 2. geomarz zice:

  Buna ziua.
  Imi pare bine ca mai am vesti de la dumneavoastra.
  V-am adaugat in blogroll-ul blogului meu: http://diverseitate.wordpress.com/
  Succes…

 3. ioan avram zice:

  1.Si Dvs. si eu incercam sa luptam pentru o alta Romanie.
  Din pacate mijloacele nostre sunt modeste…..Nu ma bantuie ganduri mari dar nici nu pot sta cu mainile in „san” asteptand cine stie ce….
  2.Va cer permisiunea de a prelua acest text si pe blogul meu.
  3.Imi place mult acest cuvant vechi din Banat si zona de interferenta cu Ardealul:pustanit(cu cratima de rigoare!).
  Dintr-o data ma simt intr-o lume pe care o stiu si cu care ma interferez tot mai rar!

 4. Pingback: Nelu Craciun:DOAR O REMARCA….. « Ioanavram's Blog

 5. nelucraciun zice:

  @Gabriel,
  V-am răspuns printr-un nou post, aici:
  https://nelucraciun.wordpress.com/2011/01/08/update-la-doar-o-remarca/
  Mulţumesc pentru comentariu!

 6. Adrian zice:

  Buna seara!

  Imi puteti unde se afla casa din poza? Este din Banat? Multumesc.

  • nelucraciun zice:

   Bună seara,
   Da, casa este din Banat şi părea nelocuită de multă vreme. Păcat de ea, era o casă de paori înstăriţi, am impresia că este folosită ocazional de ciobani.
   Este în localitatea Chevereşu Mare, Timiş.
   Cred că ilustrează destul de bine subiectul: depopularea României, ruinarea caselor nelocuite ale românilor, natura care îşi recâştigă teritoriul dacă este lăsată în pace.

 7. jaxelos zice:

  De unde e fotografia ? din ce sat ?
  Ma bate gandul foarte tare sa ma intorc in tara sa ma stabilesc in unul dintre satele astea parasite si sa ma apuc de agricultura impreuna cu familia.

 8. nelucraciun zice:

  Fotografia este din Cheveresu Mare, Timis, cca 25 km ESE de Timisoara, respectiv 10 km V de Buzias.
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Chevere%C8%99u_Mare,_Timi%C8%99
  https://sites.google.com/site/cheveresumare/home
  http://www.geocities.ws/cheveresu_mare/
  http://www.banaterra.eu/romana/toponimii/c/cheveresu_mare/index.htm

  Satul nu este parasit, mai are cca. 1000 de locuitori, multi dintre acestia veniti din alte parti. Pamant nelucrat se gaseste din belsug (inca). Incet-incet apar cereri de la arendasi. Din pacate pamantul este faramitat (multe parcele intre 0,5 si 2 ha).

 9. jaxelos zice:

  Multumesc.
  Ma intereseaza ceva mult mai „parasit” sa zic asa.
  Am vazut un sat superb in muntii Apuseni numit Cheia , la cheile Rimetului. Ma intereseaza de asemenea ceva mai mult pamant, cel putin 5 hectare pentru inceput, altfel nu pot sa fac agricultura ca sa imi sustin familia. Nu vreau sa fac agricultura pentru profut, vreau doar pentru strictul necesar familiei mele.

 10. nelucraciun zice:

  Depinde ce doriti sa cultivati. Apusenii nu sunt locul cel mai indicat pentru agricultura…poate coacaze, afine, cartofi…
  La Cheveres puteam gasi mult mai mult decat 5 ha. Dar in parcele de 0,5-2ha.

 11. jaxelos zice:

  Cartofi, sfecla, porumb, merge. http://www.krameterhof.at/ – Se poate cam de toata daca ai vointa. Omu asta aici e la 1400 de metrii altitudine si nu are probleme 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s