Cui foloseşte exproprierea pământului?

Am mai scris pe blogul meu aici despre intenţia mascată a guvernanţilor de a expropria pământurile ţăranilor şi despre metoda prin care se intenţionează a se pune în practică acest nou rapt la nivel naţional. La sfârşitul articolului am adăugat o listă de materiale, publicate online de către diverşi autori, tratând, din diverse unghiuri, aceeaşi problemă.
Şi totuşi, deşi motivul principal e clar, realizarea unificării parcelelor fărâmiţate în mari proprietăţi funciare, beneficiar clientela politică, pe bani cât mai puţini, pe degeaba chiar, se întrevăd şi alte motive. Scopul invocat de guvernanţi, cultivarea pământului, chiar şi prin metoda constrângerii administrative, e imposibil. Pentru simplul motiv că proprietarii acestor terenuri nu dispun de mijloacele necesare. Dar ei nu dispun nici de sumele necesare pentru plata impozitului suplimentar ce se doreşte a fi instituit, astfel încât nici al doilea scop oficial, colectarea de la proprietari de bani pentru buget, nu este realizabil.

Este, aşadar, mai mult decât evident motivul adevărat şi ascuns al întregii mârşăvii puse la cale de către guvernanţi. Dar pe lângă scopul principal, al concentrării proprietăţilor funciare, o altă miză se întrevede: subvenţiile europene.
Până acum, proprietarii de pământ, chiar dacă nu-şi cultivau ogoarele, dar le întreţineau sau chiar dacă nu le întreţineau dar scăpau de control (doar un număr mic de „exploataţii agricole” erau controlate, interesant este că unele dintre acestea prindeau controale doi-trei ani la rând, în timp ce altele au scăpat mereu), încasau bănuţi frumoşi, cumulând o componentă, cea mai importantă, de la Uniunea Europeană, cu o contribuţie provenind de la bugetul de stat. Deşi mereu ne plângem de gradul scăzut de absorbţie a fondurilor europene, aceştia erau bani frumoşi atraşi fără probleme în ţară. Cu excepţiile menţionate mai sus, care reprezentau câteva procente din total, bani siguri.
Ce şi-au zis guvernanţii şi clientela politică? De ce aceste fonduri să meargă la tot fraieru’ de proprietar funciar, când pot să ajungă în buzunarul propriu? Este o logică cât se poate de simplă: logica celor doi iepuri împuşcaţi dintr-o singură lovitură. Acapararea pământurilor de către noii latifundiari şi acapararea unei importante părţi din subvenţiile europene, cumulată şi cu contribuţia provenind de la bugetul naţional.
Dar cum rămâne cu scopul declarat de iniţiatorii acestor măsuri, cultivarea pământului? Efect previzibil: zero. Sau zero virgulă ceva. Clientela politică se va sustrage controalelor. Sau, chiar dacă va fi controlată, va fi anunţată dinainte. Un tractor şi o grapă cu discuri vor rezolva rapid problema.
Bani europeni şi bani din bugetul României vor intra în buzunarele hotărâte de putere. Proştii să se mai lingă pe buze!

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Economie, Istorie, Social și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Cui foloseşte exproprierea pământului?

 1. geomarz zice:

  Daca se vor institui amenzi pentru cei care nu-si lucreaza pamintul, acesta va fi dat de pomana, numai ca sa se scape de datori…
  Evident, asta nu vine in sprijinul romanilor…
  Revin si reiterez.
  La mine, in Visag, nu m ai sint decit maximum 6 familii care nu si-au vindut deja pamintul. Acesta, comasat, este, deja, la al 6-lea proprietar…

 2. nelucraciun zice:

  Ăla, măcar, îl lucrează?

 3. geomarz zice:

  Nici ala nu-la mai lucrt anul acesta. Nu mai tin minte care a fost motivul.

 4. cmike zice:

  Hai Nelu ca esti dragut ! Ai trecut de la exod la agricultura. Pai prietene, retine : STATUL E UN INSTRUMENT DE BELIT. asta este rolul lui. Daca tu ai o proprietate la care nu-ti poti plati impozitele , e vina statului ? Tu nu vezi decat scenarii aberante:”De ce aceste fonduri să meargă la tot fraieru’ de proprietar funciar, când pot să ajungă în buzunarul propriu?” Ce inseamna dupa tine propriu ? O concluzie trebui totusi sa ti-o insusesti : Daca tara asta cu asa o suprafata mare de teren nu poate hrani o populati infima e jale ! Stii chiar daca esti proprietar de imobil si in principiu faci ce vrei cu el, tot vine statul (primaria) si te obliga sa-l intretii ( reparatii ,zugravit etc…) P e ce lume traiti ?

  • nelucraciun zice:

   Nu, prietene! Am trecut de la exodul poporului, la cauza acestui exod, care este hoţia practicată pe scară largă de către clasa politică şi de către clientela acesteia. Cum ce era mai uşor de furat a fost furat, şi cum dragii noştri politicieni ştiu să fure şi din piatră seacă, au mai găsit o metodă, prin care să fure pământurile oamenilor: prin cumpărare pe preţuri de nimic, …am explicat în articol, nu reiau…
   Nu zice nimeni, nimic, de impozitul normal, până şi Isus a spus: „Dă-i Cezarului ce-i al Cezarului!” Dar preşedintele îndeamnă la hoţie, atunci când cere supraimpozitarea / amendarea celor care nu-şi lucrează pământurile. Oamenii s-au cam săturat de întreaga clasă politică, de aceea au ales deja. Iar alegerea lor este exodul. Numai cine poartă ochelari de cal nu vede asta.

  • geomarz zice:

   Domnule,
   Tara asta a fost tinuta cu hrana adecvata prin lucratul pamintului sau. In anii zisi ai comunismului, productia agrigola a Romaniei a fost cea mai mare din istoria ei. Atit de mare incit mai tot ce s-a platit din datoria externa la vremea aceea s-a platit din produsele agricole.
   Dintre sectoarele agricole, cele mai performante erau IAS-urile. Cu vreo 20% din suprafata agrigola lucrata de ele produceau vreo 60% din produsele agricole.
   Mare democratie de dupa 89 a reusit sa DISTRUGA in TOTALITATE agricultura Romaniei. Asta ti-o poate spune orice ins care a trait si traieste la tara.
   Cum s-a reuist ?
   Printr-o politica agricola IMBECILA aservita altor interese decit celor nationale.

 5. cmike zice:

  Raspunsultau la comentariul pe care l-am postat pe contributors e BLA, BLA, BLA. Erau acolo niste probleme punctuale la care nu mi-ai raspuns. E bine sa ai pareri, idei , dar si mai bine e sa poti sa le si argumentezi , altfel sunt doar vorbe.

  • nelucraciun zice:

   Este părerea dvs., că e bla-bla-bla. Nu vă mai lăudaţi cu vârsta, sunt şi alţii cam tot pe acolo. Au fost şi alţii prin străinătăţuri. Generaţia noastră nu prea mai are ce căuta afară. La muncă mă refer, nu în alte scopuri.
   Noi trebuie să rămânem aici. Numai că unii îşi văd de treaba lor şi mai comentează, uneori, pe blog, iar alţii le cântă în strună hoţilor…
   Văd că pe Contributors aţi mai primit un răspuns…
   Mulţumesc pentru comentarii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s