Depopularea ţării şi falimentul sistemului de pensii

Problema cu depopularea ţării şi cu falimentul sistemului de pensii de stat este una nu numai cât se poate de reală dar şi de o maximă gravitate!
Iată, despre depopularea ţării am mai scris aici şi am continuat aici, încercând să concluzionez aici.
Constat că tot mai mulţi autori abordează subiectul, ceea ce nu este deloc rău.
Un articol pertinent pe această temă a fost publicat ieri de Mihai Giurgea pe blogul său Capitalism pe pâine.
Ocupându-se de previzibilul faliment al Casei Naţionale de Pensii autorul sesizează,  drept cauză care a dus la această situaţie tragică, depopularea ţării. Concluzia sa este că sistemul de pensii de stat mai trăieşte astăzi doar graţie împrumuturilor externe contractate de guvern. Previziunea sa sumbră nu se opreşte, din păcate, doar la sistemul de pensii, autorul extinzând-o la nivelul întregii societăţi româneşti, la însăşi entitatea statală pe care o numim România. Ar fi primul caz din istoria modernă când un stat ar falimenta fără să piardă un război. Abstracţie făcând de binecunoscutele fărâmiţări de state federale: URSS, Cehoslovacia, Iugoslavia, etc. Pronosticul lui Mihai Giurgea merge în altă direcţie: dispariţia structurilor statale ale ţării, practic dispariţia statului român şi reînvierea sa, precum pasărea Phoenix: „Uitați-vă pe fereastra: țara pe care o vedeți și cu care v-ați obișnuit, își trăiește ultimele clipe. În locul ei va apărea o țară nouă. Cu altă Constituție, cu alte taxe (poate chiar și cu altă hartă)”.
Din păcate analiza autorului se opreşte la suprafaţă. El nu sesizează câteva aspecte cât se poate de reale, care ar putea schimba radical datele problemei.
Mai întâi problema decreţeilor. În 1967 Ceauşescu dădea celebrul decret menit să îndrepte situaţia demografică catastrofală în care se găsea, atunci, ţara. Cele mai bine de trei decenii cuprinse între 1968 şi 1990 au însemnat un spor natural al populaţiei ţării deosebit. S-a născut aşa numita generaţie a decreţeilor. Generaţie care a început să intre pe piaţa muncii în anii premergători Răscoalei din 1989. Ultimii decreţei, cei născuţi până în 1990, au împlinit 21 de ani. Teoretic, cu excepţia unora care urmează studii superioare, întreaga generaţie ar trebui să se afle în activitate. Alături de aceştia ar trebui să se afle cei născuţi între 1948 şi 1967, deci în cele două decenii care au precedat generaţia decreţeilor şi, parţial, generaţia post 1990, în măsura în care a atins vârsta legală care-i permite accesul pe piaţa muncii, condiţionat şi de încheierea studiilor.
În realitate, beneficiind de corupţia generalizată din ţară şi de măsurile populiste luate de guvernele care s-au succedat în ultimele două decenii la cârma ţării, o bună parte dintre cei născuţi între 1948 şi 1967 se află astăzi în situaţia de tineri pensionari. Poate jumătate, poate mai mulţi. Altă parte, destul de însemnată, este fără loc de muncă şi fără pensie. Sunt cei mai nenorociţi, şansele lor în găsirea unui loc de muncă fiind minime. Nu am la îndemână nici o statistică în acest sens, dar tendinţa este clară. Iar din generaţia post-decreţei, doar o mică parte şi-a dorit un loc de muncă şi una şi mai mică l-a şi căpătat.
În concluzie, cea mai mare parte a pieţei muncii este ocupată, astăzi, de către o parte din generaţia decreţeilor.
Teoretic este anormal ceea ce se întâmplă în sistemul de pensii: o generaţie numeroasă nu poate susţine o generaţie născută într-o perioadă cu mare deficit demografic, incluzând aici şi anii războiului. Cauza primară este clară: ruinarea economiei naţionale care nu poate absorbi decât o mică parte din oferta de forţă de muncă. Celelalte două aspecte considerate de către majoritatea analiştilor drept cauze ale situaţiei dezastruoase în care se află sistemul de pensii sunt doar efecte colaterale ale aceleiaşi cauze unice. Ele provin din aceasta, sunt o consecinţă de netăgăduit a acesteia: emigraţia masivă în căutarea unui loc de muncă pe alte meleaguri ale Uniunii Europene dar şi aiurea, în lumea largă, precum şi pensionările ilegale ori ca urmare a pomenilor electorale practicate de guvernările postdecembriste.
O altă problemă este cea a cetăţenilor care nu au sau nu vor să aibă un loc de muncă. O problemă generată de aceleaşi cauze: distrugerea economiei naţionale şi pomenile electorale, care au transformat numeroşi oameni activi în cerşetori. Dincolo de cifrele oficiale ale şomajului, dincolo de numărul mare al celor plecaţi la muncă în străinătate, mai sunt în ţară numeroase resurse de forţă de muncă care nu au unde să lucreze.
Privind aceste aspecte generatoare de instabilitate în sistemul de pensii, rezultă că singura corecţie aplicabilă pentru regenerarea acestuia, totodată pentru salvarea acestei naţiuni de la dezastru, este revitalizarea economiei naţionale.
Dar acest deziderat nu poate fi realizat decât pe baza îndeplinirii a două condiţii esenţiale, singurele care ar creea o egalitate de şanse, limitată doar de capacităţile native şi de cele dobândite prin educaţie, ale indivizilor. Acestea sunt lichidarea corupţiei şi eliminarea privilegiilor. Orice altă măsură, în lipsa acestora, este apă de ploaie, frecţie la picior de lemn…
Din nefericire aceste condiţii ar fi realizabile doar în condiţiile dezactivării actualei clase politice, în ansamblul său. O reacţie exemplară a societăţii civile, puţin probabilă astăzi, care să ducă la scuturarea naţiunii de lighioanele ce-i sug seva vitală, ar putea fi o soluţie.
Această ţară a cunoscut doar o singură perioadă, foarte-foarte scurtă, lipsită de corupţie şi de privilegii, începută în seara de 22 decembrie 1989 şi încheiată în ianuarie 1990, odată cu victoria contrarevoluţiei.
Îmi pare foarte rău, dar nu pot să contrazic categoric finalul articolului lui Mihai Giurgea. Sunt şanse mari ca această ţară să fie nevoită să plece de la zero. Când vor fi îndeplinite condiţiile egalităţii de şanse se va încheia şi exodul românilor. Ţara va fi din nou atractivă. Milioane de oameni din Asia îşi vor încerca şansele în România. Ei vor duce, alături de cei rămaşi, numele ţării mai departe. Poate vor învăţa şi limba.
Ei vor fi mândri să fie numiţi români.

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Economie, Istorie, Social și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la Depopularea ţării şi falimentul sistemului de pensii

 1. geomarz zice:

  Cu totul de acord cu ce ati scris.
  Imi pare rau sa asist la moartea poporului meu.

  • nelucraciun zice:

   Poporul nu va muri. Vă garantez asta. Dar se va schimba profund. Se va aduna din colb (atâta cât va rămâne), îi va integra pe cei ce vor veni şi va pleca mai departe. Însă contează foarte mult momentul relansării.

 2. Eu cred ca principalul motiv pentru care sunt atat de putini angajati este venitul minim garantat .

  • nelucraciun zice:

   Venitul minim garantat are efectul său, nici prea-prea, nici foarte-foarte. Dar, cum am scris şi în articol, problema cea mare este economia naţională ruinată care nu a putut oferi locuri de muncă celei mai importante, d.p.d.v. numeric generaţii din istoria ţării.

 3. Octavian Radu zice:

  Hm…sa incep cu sfarsitul… Pai ar fi bine ca Romania sa plece de la zero. Dar din pacate nu prea mai are cum. Datoria externa a Romaniei este uriasa si in continua crestere. Cand spun datorie externa includ atat datoria publica, cat si datoria privata. Asa ca la o datorie externa care tinde spre suta e miliarde de euro…e aproape imposibil sa mai plecam de la zero.

  Problema pensiilor e delicata, dar in viitor va si mai delicata. Momentan, consider ca problema isi are radacinile in anii ’90, atunci cand industria romaneasca s-a prabusit, astfel disparand sute de mii sau chiar milioane de locuri de munca. Iar multi dintre ei(si nu din vina lor) au devenit pensionari.
  O alta cauza este emigrarea a catorva milioane de romani. Si iarasi nu este vina lor. E vina sistemului ca nu a stiut(n-a vrut, n-a fost interesat) sa le ofere acestora locuri de munca aici, in Romania.

  Problema viitorului va fi insa si mai grea. Peste cativa ani(15-20-30) vom avea o populatia foarte imbatranita. O parte din decretei vor iesi la pensie, iar cei ce ar trebui sa contribuie la pensiile acestora vor fi din ce in ce mai putini(din cauza natalitatii f.scazute a ultimilor 20 de ani). Natalitate scazuta care foarte probabil va mai continua o buna perioada de timp.

  Sincer eu nu prea vad solutii. Dar problema nu e ce vad eu, daca vad sau nu. Ci daca vad(sau macar daca ar cauta) solutii cei ce ne conduc. Atat cei de la putere, cat si cei din opozitie.
  Dar se pare ca au alte teme de abordat…

 4. geomarz zice:

  Experienta mea imi spune ca, in fara de probleme foarte bine atinse in postul de mai sus, se urmareste in mod expres subminarea BIOLOGICA a romanilor. Intregul sistem de sanatate este modificat in acest sens. De la un cap la altul. De la stilpii acestuia, medicii de familie (care se fac in 3 ani spre deosebire de orice alt specilaist care necesita 5), care au drept de viata si de moarte asupra supusilor, pina la sistemul preferential de compensare al medicamnetelor si altora…
  Sa dau un exemplu: un cristalin bun, de 1 500 roni NU este compensat de casa de sanatate, dar o mica fisiuta de plasa, pentru ruptura de perineu (atunci cind femeile nu se mai pot tine dupa nastere) de 1 300 este…
  Dupa economie vine sanatatea si invatamitul.
  Acest hulit invatamint romanesc atraga en de an universitati de renume din Europa sa-si racoleze de aici studentii de virf. La ei sint ani cu 3-4 studenti…

  • nelucraciun zice:

   Ar fi cel mai grav ca asta să se întâmple premeditat. Nu pot să cred. Este doar un amestec de corupţie, hoţie pură şi incompetenţă.

   • geomarz zice:

    Senzatia mea este ca totul este premeditat. Nu se poate explica numai prin coruptie.
    Ginditi-va numai la puterea care a fsot data medicului de familie, cel mai slab pregatir medic din totdeauna. El tai si spinzura si-l controleaza pe cel de specialitate… In acelasi timp, el are cea mai scurta perioada si ce mai putin competenta de pregatire… si este recrutat dintre cei mai slabi studenti ai facultatilor de medicina…

   • nelucraciun zice:

    N-aş crede în premeditare. Mai degrabă în incompetenţa celor cu deciziile, alături de corupţia care e cruntă! Şi de hoţie.
    Iar poporul pleacă. Este modul său de reacţie în faţa a ceea ce se întâmplă în ţară. Revoluţie a mai făcut, din păcate a învins contrarevoluţia prin unirea hoţilor comunişti cu hoţii de rând. Asta e singura soluţie la îndemână. Rămâne generaţia celor trecuţi de o anumită vârstă şi cei care nu prea ştiu să facă nimic. Vorbeam acum ceva vreme cu un om, despre copii, îi spuneam că fiică-mea cea mare, doctoriţa, a plecat după un an de rezidenţiat, perioadă în care a mai avut o normă întreagă la o clinică particulară şi mai preda câteva ore la o şcoală de asistente, nu se putea plânge de bani, din primul an câştiga de vreo trei ori mai mult decât colegii ei…l-am întrebat de copii săi, ce mai fac, dacă mai sunt în ţară; mi-a răspuns că aceştia nu vor pleca niciodată, datorită profesiei. Toţi erau poliţişti.

 5. Zaludu zice:

  Treaba e oabla rau: pina si mam’mea la 53 de ani s-a pus pe emigrat.

  • nelucraciun zice:

   Iata, sa va povestesc ceva. O firma romaneasca care a iesit bine din criza, cam a la Polonia, adica a stat in criza 3-4 luni, redeschide (pentru a treia oara din 2009) angajarile de personal calificat. Anunt la ziar, telefoane, prezentarea celor interesati pentru prezentarea CV-urilor. Au venit multi, cam de doua ori mai multi decat numarul angajatilor existenti in compartiment. Dar asta mi se pare normal, e criza, sunt multi someri, oamenii trebuie sa-si castige existenta. Surpriza mare a venit de la structura de varsta a solicitantilor: nici unul sub 30 de ani, 15 – 20 % cu varsta peste 30 si pana la 50 de ani, restul intre 51 si 60 de ani. Oameni fara serviciu de 1 – 2 – 3 ani, fara ajutor de somaj, fara pensie, fara perspective…Oameni care se rugau cum stiau ei mai bine pentru un loc de munca…Oameni care se laudau cu abilitatile pe care le aveau in meserie…Doar, doar. Si, surpriza ultima, a venit si un batran de 76 de ani, pensionar, dar care se ruga frumos sa fie angajat, pentru ca nu-i ajungea pensia…Omul abia se tinea pe picioare.
   Deci, sa revin la oile noastre. Tinerii, partea cea mai activa a societatii, au plecat peste hotare. Cei ramasi s-au facut comis-voiajori, vanzatori, soferi, mult mai rar meseriasi. Altii isi continua studiile. Pe bune sau pe nebune. In cea mai mare parte acestia sunt ocupati.
   Singurii care au mai ramas, sa-ti dezvolti cu ei economia, sunt cei aflati in ultimile si in special in ultimul deceniu inainte de pensionare.
   Inca nu ar fi rau, problema mare este ca timpul preseaza. Sunt necesare masuri deosebit de urgente pentru redresarea economiei, pentru prinderea in activitate a acestor oameni si pentru incetinirea ritmului plecarilor celor tineri.
   Oricum investitorii orientali despre care speram ca vor veni vor aduce cu ei nu numai bani ci si forta de munca proaspata din Asia. Dar oamenii care au fost activi atat in socialism cat si in capitalism, oamenii care s-au straduit sa faca o revolutie, merita o sansa.

   • Zaludu zice:

    Trist ce povestești.

    Pe vremea cînd eram în cipru, eram 250 de români angajați la aceeași firmă. Pe unde am umblat am dat peste români (în număr destul de mare).
    Mam’mea a făcut primul pas și a reușit să plece temporar, deci în curînd îi pierde România și pe cei de peste 50.

 6. maryus315 zice:

  Trecerea de la sistemul comunist la cel capitalist a facut ca o parte mare de oameni care erau si capabili si cu experienta in domeniu sa-si caute de lucru mai bine platit prin alte state, indeosebi europene. Cei care au ramas in locul lor au fost evident fioe mai putin descurcareti fie mai putin pregatiti, de aici o „cadere” a eficientei si a productivitatii. Oricum acest lucru nu s-a vazut in marea cadere provocata de pierderea pietelor din fostul CAER si pietele arabe , contractele obtinute fiind „politice” si multe in „barter”

  O mare pierdere a fost si ‘exodul creierelor” care tineau cat de cat Romania sus in cercetare. Cei care le-au luat locul s-au trezit ca rezultatele cercetarilor lor erau „nenecesare” sau „puse la sertar”

  Sute de mii de studenti care au fost educati pe banii statului ca si ingineri, filologi, etc au devenit soferi de taxi, vanzatori in magazine de cartier etc. De ce a fost nevoie sa faca o facultate? Altii s-au bucurat cand au prins un loc in State sau canada si dusi au fost. Definitiv. Normal ca nimeni din cadrul statului nu a cerut banii investiti in formarea lor inapoi, asa cum era pe vremea lui Ceausescu cand daca nu mergeai unde erai repartizat trebuia sa platesti scoala.

  Oricum, sa auzim de bine si sa fim noi sanatosi!

 7. nelucraciun zice:

  Păi, nu e chiar aşa de simplu. Neexistând o piaţă pentru a cuprinde cât mai mult din forţa de muncă existentă în ţară asistăm, de la 1 ianuarie 2007, la un exod al celei mai active părţi a acesteia! Eu mă îngrozesc gândindu-mă la evoluţiile viitoare, atât în ceea ce priveşte piaţa muncii (ofertă masivă în categoria de vârstă peste 50 de ani, slabă pentru cei mai tineri, practic inexistentă pentru cei sub 30 de ani şi calificaţi), cât, mai ales în ceea ce prieşte viabilitatea sistemului de pensii!

 8. mariusmioc zice:

  Neglijezi un fenomen minunat: munca la negru. Cei care muncesc la negru (sau în străinătate) nu acumulează vechime în sistemul de pensii, deci statul nu va avea obligaţii faţă de ei. Asta va micşora şocul demografic al decreţeilor.
  Pentru mine, care contribui regulat la sistemul de pensii, eforturile guvernanţilor de a stîrpi munca la negru reprezintă o ameninţare. Cu cît mai mulţi români vor ajunge să lucreze legal, cu atît mai mulţi bani vor fi strînşi la sistemul de pensii ACUM. Dar asta va însemna obligaţii de plată ale statului mai tîrziu. Cînd voi ieşi eu la pensie punctul de pensie pentru care am cotizat lunar va valora mai puţin.
  Ar fi bine să se stîrpească munca la negru dacă banii suplimentari atraşi la buget vor fi puşi deoparte pentru şocul demografic previzibil al decreţeilor. Dar guvernanţii nu vor face asta, imediat vor creşte pensiile ca să cîştige voturi.
  Deci, din întreg sufletul meu de decreţel contribuabil la bugetul pensiilor de stat afirm: Trăiască munca la negru! Trăiască românii care muncesc în străinătate şi care la pensie se vor întoarce eventual în România, dar vor avea pensii plătite din străinătate! Jos guvernul care vrea să încaseze bani pentru pensii acum, creînd obligaţii de plată guvernelor viitoare! http://mariusmioc.wordpress.com/2010/11/03/guvernul-boc-vrea-contributii-retroactive-la-pensii-acum-creind-obligatii-de-plata-guvernelor-viitoare/
  Cînd voi ajunge pensionar, atunci voi cere şi eu stîrpirea muncii la negru.

 9. nelucraciun zice:

  Da, este adevarat tot ce spuneti dvs.
  Nu am mai mentionat in acest ultim articol dintr-un ciclu despre depopularea ţării problema persoanelor care lucrează la negru, desi, partial, contribuie la incapacitatea celei mai numeroase generatii aflate in viata si in plina activitate, una dintre cele mai mici generatii, aflata la varsta pensionarii.
  Într-adevăr, sansele celor care astazi cotizeaza la sistemul de pensii cresc daca cat mai multi din generatia decreteilor lucrează în strainatate, lucreaza la negru sau nu lucreaza de loc. Dar nu va faceti iluzii, cei care nu lucreaza sau lucreaza la negru vor fi sprijiniti asemanator celor care astazi beneficiaza de pensia minima de 350 de lei, desi nu au cotizat niciodata!

 10. Dumitru zice:

  Nu e rau ca pleaca peste hotare oameni. Poate isi fac acolo pensii si pe urma se intorc inapoi in Romania cu pensie din afara.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s