Hărţi istorice. Banatul, părţile ungurene aflate la est de Tisa, Maramureşul şi Transilvania – 1528

Prezint, în cele ce urmează un decupaj al hărţii Tabula Hungariae, cuprinzând teritoriile Transilvaniei, Banatului, Partiumului şi Maramureşului. Sunt notaţi şi vecinii din sud – Walachia Magna respectiv nord – est – Moldauia Meta.
Tabula Hungariae sau harta Lazarus este prima hartă imprimată a Ungariei. Operă colectivă, purtând numele principalului autor, Lazarus Secretarius, a fost tipărită în anul 1528 la Ingolstadt în tipografia lui Petrus Apianus (cunoscut şi ca Peter Apian, Peter Bennewitz, Peter Bienewitz).
Harta originală este orientată în direcţia SV-NE. Decupajul prezentat este rotit cu 48,5 grade sexagesimale pentru a dobândi orientarea uzuală în prezent (N-S).

Banatul, părţile ungurene aflate la est de Tisa, Maramureşul şi Transilvania - 1528

Numeroase localităţi, zone geografice, munţi şi cursuri de apă sunt reprezentate, poate în premieră, pe această hartă. Las cititorul interesat să le descopere singur.

Harta prezentată se află în domeniul public întrucât drepturile de autor asupra sa au expirat. În Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi în alte ţări, termenul dreptului de autor este valabil pe durata vieţii autorului plus 70 de ani.

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Banat, Hărţi, Istorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Hărţi istorice. Banatul, părţile ungurene aflate la est de Tisa, Maramureşul şi Transilvania – 1528

 1. delorin zice:

  De fapt harta, pe care o am in fata, se numeste Chorografia Hungarie, si te asigur ca asta scrie pe ea. Cat despre inscriptia din partea de sus- nu scrie Moldauia Wieta -o aberatie, ci Moldaua Meta, cu sensul de hotarul Moldovei! Cu caractere gotice, dar e scris destul de mare!

  • nelucraciun zice:

   Multumesc pentru observatia referitoare la Moldauiae Meta, am corectat!
   In ceea ce priveste Chorografia Hungarie, nu pot sa va dau dreptate. Toate sursele folosesc denumirea din medalionul aflat in dreapta – jos, anume „Tabula Hungariae”, eventual Harta Lazarus (in diferite limbi), nicidecum Chorografia Hungarie.
   Este adevarat ca textul latin din subsolul plansei este denumit cum ziceti dvs., dar tot acolo este si un text german, cu un titlu care conduce tot spre ideea de descriere (a Ungariei). O chorografie este, in general, o descriere in cuvinte a unei entitati geografice, un text care poate sa fie insotit de una sau mai multe harti. Dealtfel daca ii cereti lui nea’ Google Tabula Hungariae, respectiv Chorografia Hungarie s-ar putea sa-mi dati dreptate.

 2. delorin zice:

  Altfel o poza destul de reusita! Sa inteleg ca ai o colectie de harti vechi?

  • nelucraciun zice:

   Caut sa adun la un loc harti sau decupaje din harti vechi, intrate in domeniul public, referitoare la spatiul romanesc, in general, si la cel banatean, in particular. Nu sunt expert nici in cartografie, nici in istorie, nici in paleografie, nici in latina medievala…din aceasta cauza recunosc ca este posibil sa se fi strecurat unele greseli pe care sunt dispus sa le corectez, insa numai daca primesc argumente.

 3. Ovidiu zice:

  Atentie cu privire la „intratul in domeniul public”.

  Faptul ca autor a murit de X ani nu iti da dreptul sa pui pe site FOTOGRAFIA unui astfel de document decat daca ai acceptul autorului FOTOGRAFIEI.

  PS: Sau cel putin indica situl de unde le iei, asa e civilizat.

  • nelucraciun zice:

   Multumesc pentru atentionare.
   Din cate stiu eu fotografia unui obiect bidimensional aflat in domeniul public se gaseste, de asemenea, in domeniul public. Cel care a fotografiat(de fapt scanat – o masina care face treaba automat) obiectul a realizat doar o copie, nu un nou obiect aflat sub incidenta dreptului de autor. Este absurd ca o copie a unui obiect aflat in domeniul public sa fie supusa dreptului de autor.
   Puteti citi, in aceasta idee, in Wikipedia engleza, articolul dedicat procesului Bridgeman Art Library v. Corel Corp.:
   http://en.wikipedia.org/wiki/Bridgeman_Art_Library_v._Corel_Corp.
   Sunt de acord ca mult material din Wikipedia e aiurea, balast, dar metodologiile lor in privinta drepturilor de autor par beton.
   Discutia este interesanta, prezinta numeroase fatete si interpretari.

   • Ovidiu zice:

    E binecunoscut acel proces. Doua atentionari insa:
    – procesul nu e finalizat inca (Curtea Suprema trebuie sa se exprime)
    – in Europa regulile sunt clare si procesul din America nu poate fi considerat un precedent

    Riscul cu a considera o poza pusa pe net domeniu public numai pentru ca reprezinta un obiect care nu mai are un drept atasat poate duce la o inhibare a celor care detin hartile (in acest caz) si s-ar putea sa ajungem in situatia in care nu vom mai avea acces la anumite imagini pentru ca detinatorii lor nu vor fi dispusi ca aceste imagini sa fie preluate de oricine, oricum.

    Desigur demersul dumneavoastra este laudabil dar, cum am spus, elegant este sa mentionati sursa imaginilor (de altfel orice cercetator care utilizeaza intr-un articol o informatie de la altcineva are de obicei obligatia, morala daca nu legala, a indicarii sursei).

   • nelucraciun zice:

    In masura in care am stiut am indicat autorul hartii. Apoi, suficient de multe harti apar in mai multe surse (este adevarat ca unele nu apar in nici o sursa). Remarca dvs. privind inhibarea detinatorilor hartilor de a le mai pune pe internet o consider justa. In prezent isi iau o serie de masuri incercand sa contracareze preluarea hartilor, inclusiv dvs., daca sunteti acel Ovidiu despre care cred eu ca sunteti.
    Insa, cum va spuneam, astazi, pentru multe dintre harti poti gasi pe internet mai multe copii.Iar institutii serioase, cum ar fi Biblioteca nationala franceza, desi isi iau masuri care ingreuneaza copierea imaginilor recunosc, in textul atasat, apartenenta la domeniul public a hartilor.
    In plus, decupajele puse de mine pe internet (pentru ca majoritatea sunt decupaje referitoare la spatiul romanesc), nu urmaresc decat un scop de cunoastere (nu pot sa spun „stiintific”, pentru ca, recunosc, sunt diletant in acest domeniu), de informare, castig material zero, timp cheltuit destul de mult. Multumesc pentru comentariile dvs. clare si la obiect.
    Sunteti acel Ovidiu care detine (detinea? – pentru ca nu mai reusesc sa-l gasesc) un site prezentand harti vechi din colectia proprie?

 4. delorin zice:

  Ca unul ce am incercat as capat o copie dupa o harta a lui Sambucus de la un faimos muzeu manastire spaniol si unde mi s-au cerut drepturi de autor….ca si la Academia Romana chiar daca apoi au fost transformate in drepturi de conservare ……nu discutam despre procedura extrem de complicata pentru o harta veche cu autor transformat de mult timp in oale si ulcele si mie mi se pare o aberatie asta cu dreptul de autor perceput de x sau y doar sa mai traga niste banuti! Cat despte Chorophie, erorile de denumire cred ca sunt datorate republicarilor anterioare de catre un Mercator eventual, care si-a insusit, voit sau nu, sau posteritatea i-a atribuit hartile celor pe care le-a publicat! Cat despre adevarata denumire a unei harti, eu cred ca in mod obligatoriu aceasta va consta in numele ales de cel care a bibilt respectiva lucrare!

 5. nelucraciun zice:

  Taxa perceputa de proprietarii hartii pentru o fotografie dupa aceasta, nu reprezinta drept de autor. Este plata unui serviciu pe care ei il ofera si tu il soliciti (fotografierea unui obiect). Cat priveste semnul de copyright pus de catre unele site-uri pe asemenea imagini, publicate pe net, eu cred ca acesta este un abuz. De altfel, legea dreptului de autor actioneaza indiferent de prezenta acelui semn, daca imaginea copiata face obiectul dreptului de autor. Site-urile cele mai serioase nu pun acest semn, daca nu este cazul, chiar specifica ca imaginea se afla in domeniul public, cautand sa se protejeze prin alte metode de preluarea imaginii de catre terti (cum ar fi imagini de rezolutie mica, imagini greu de salvat, etc.)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s