O potenţială ligă de vest

Încă din perioada interbelică, în anii care au urmat unirii cu regatul, oamenii politici şi oamenii de cultură din teritoriile alipite şi-au manifestat nemulţumirea faţă de modul în care erau trataţi de către noii stăpâni.
Câteva reacţii în acest sens a adunat cercetătorul timişorean Sorin Forţiu pe site-ul său.
Iată, astăzi toată clasa politică dâmboviţeană, deşi, de oricare parte a baricadei s-ar afla puterea, nu se poate lipsi de colaborarea cu organizaţia etnică / partid a maghiarilor. Şi totuşi tendinţele autonomiste ale secuilor sunt excluse din orice ecuaţie de guvernare.
Pe de altă parte, contradicţii (încă) neantagoniste (unul dintre puţinele concepte marxiste care par a-şi fi confirmat valabilitatea) sunt lăsate la voia soartei.
Un ultim exemplu este oferit de…fotbal. Federaţia de specialitate, aflată la discreţia lui Mircea Sandu şi a acoliţilor acestuia, a exclus, pe cale administrativă, de la participarea în prima ligă a campionatului naţional, trei echipe din vestul ţării: vicecampioana Poli Timişoara, exclusă şi de la participarea în liga campionilor, Gloria Bistriţa şi FC Bihor. Deşi le-a acceptat, ca ultimă cale de atac, contestaţia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a cărui decizie a fost promisă a fi emisă în timp util, comitetul executiv al FRF a hotărât (câtă făţărnicie!): „din respect faţă de oraşele în cauză şi faţă de suporterii echipelor respective,(…) ca retrogradate din Liga I din cauza refuzului de acordare a licenţei, SC FC Timişoara SA şi AFC Gloria 1922 Bistriţa (care nu au solicitat licenţă pentru Liga a II-a) să fie admise în ediţia 2011-2012 a campionatului Ligii a II-a”.
Nu vreau să mă gândesc la ce ar însemna pentru această ţară crearea de către echipele nedreptăţite, din Timişoara, Bistriţa şi Oradea, la care s-ar putea adăuga Craiova, Aradul şi altele, a unei federaţii a echipelor din vestul ţării care ar cere afilierea la UEFA!

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Banat, politică, Social, Sport, Timişoara și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la O potenţială ligă de vest

 1. Pingback: “Ole,ola granita la Orsova!” « Ioanavram's Blog

 2. marco zice:

  SUPER ARTICOLUL !!! parca citesc GANDURILE mele,nu sunt asa destept,am vrut sa zic doar ca mi-a tresarit inima la fiecare propozitie citita.

 3. Buna ziua!Tot respectul pentru articolul acesta!Nu va temeti sunt destui in Banat si in Ardeal mai ales in Secuime care vor sa fie tara de sine statatoare..ca noi de cand suntem alipiti la regat ne merge din rau in rau…de aia pleaca toti din rrrromania care afara sunt apreciati si o duc bine.O ultima solutie o noua revolutie..granita la orsova!!! forza viola!10.10 10 va vom da..aici e Banatul aici e Tara noastra!

  • nelucraciun zice:

   Din păcate componenta cea mai activă a poporului a ales soluţia plecării. Scad astfel şi mai mult şansele unei reacţii vehemente, din partea maselor, contra corupţiei generalizate. Soluţia va veni din partea partenerilor euroatlantici şi cred că în aceste momente este în desfăşurare. Reducerea la maxim a corupţiei şi o largă autonomie regională ar fi soluţii posibile pentru ieşirea din impas, pentru trecerea acestui popor în rândul lumii.
   Cât priveşte efemera republică bănăţeană a socialistului Otto Roth, aceasta s-a dorit o autonomie în cadrul statului maghiar aflat pe calea bolşevizării. Fruntaşii populaţiei româneşti din Banat (Aurel Cosma) au respins ideea acestei autonomii, alegând, din toată inima, unirea cu regatul românesc. Regat care, prin fruntaşii săi (descinzând din tagma fanariotă), a considerat alipirea noilor teritorii ca o cucerire făcută cu jertfă de sânge. De aici contradicţiile între vechiul regat şi populaţia teritoriilor alipite, care continuă şi astăzi.
   Republica bănăţeană a durat de la 31 octombrie 1918 până la ocuparea Banatului de către trupele sârbeşti, pe 14 noiembrie 1918. Punct. Şi atunci partenerii europeni ai regatului României au decis soarta Banatului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s