Fragmentul este extras din harta „Carte particuliere de la Hongrie, de la Transilvanie, de la Croatie, et de la Sclavonie. Dressee sur les observations de Mr. le Comte Marsilli et sur plusieurs autres Memoires” . Par G. Delisle, Premier Geographe du Roy de l’Academie Rle. des Sciences. A Paris, chez l’Auteur sur le Quai de l’Horloge avec Privil. 20 May 1717.
Harta prezentată se află în domeniul public întrucât drepturile de autor asupra sa au expirat. În Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi în alte ţări, termenul dreptului de autor este valabil pe durata vieţii autorului plus 70 de ani.
Apare si Pitestiul meu 🙂
Pe vremea aia incepeau sa vina si in Tara Romaneasca fanariotii. Incepand cu Nicolae si cu Ioan Mavrocordat.
Apropos, Mavrocordatii cica ar fi fost si ei un pic(ma rog, foarte putin) os de domn. Asta intrucat aveau o strabunica Musatina, descendenta din Stefan cel Mare.
Se vad judetele Arges, Muscel, Mehedinti, Romanati, Valcea, Teleorman. Chiar si de Bucuresti scrie ceva. Nu inteleg insa ce o fi judetele „Haut Syl” si „Bas Syl”. Aici ar fi trebuit sa vina Gorjul si Doljul.
PS : Desi nu perfecta, harta mi se pare unde destul de apropiata de adevar. Tinand cont ca are aproape 300 de ani vechime.
Enigma este cuvantul Syl. Haut (de sus) si Bas (de jos) sunt clare. Este, de buna seama, un nume alternativ pentru Oltenia (precum Kleine Walachei), mai degraba o prescurtare a unui asemenea nume. Din pacate nu imi pot explica. Oltenia tocmai fusese cucerita de habsburgi.
Pentru fanarioti nu pot sa am nici o simpatie. Relele aduse de ei (accentuez, de ei, nu de otomani) se perpetueaza pana in zilele noastre, facandu-ne viata amara.
Apropos de perioada publicarii hartii si de Bucurestiul care cam iese din decupaj, peste vreo zece ani unul dintre ascendentii mei (de care ma despart vreo 12 generatii!), George Craciun, nascut in Moldova si ucenicit prin Ardeal, era hirotonisit de catre mitropolitul Bucurestiului, al carui nume imi scapa pe moment, pentru a sluji ca preot ortodox in Banatul imperial, la Calacea.
Raspunsul este foarte dimplu:
Syl.Haut inseamna Jiul de Sus, partea mai inalta, adica dinspre munte, partea cu munte (Gore-Jiu, Gor-Jiu=Gorj), iar Bas-de jos, inseamna de la vale, ori partea de din vale a Jiului (Dolina-Jiu, Dol-Jiu, Doljiu=Dolj). Au fost si harti care au figurat si o zona de mijloc, intre cea de sus-munte si cea de jos-vale.
Ati recunoscut cu usurinta denumirile de origine slava, si multe altele au aceiasi provenienta. Pronuntia Syl pentru numele Jiul, este una dintre multele gasite pe harti, Jiul fiind cea mai actuala. Incercarea celor ce au facut hartile de a transcrie cat mai fonetic denumirile auzite i-a determinat la expresii diverse, cunoscute fiind si: Sil, Schiu, Schijl s.a.
Kleine Walachei inseamna Walahia mica, asa era cunoscuta pana spre timpurile moderne Oltenia de azi.
Mulţumim pentru informaţii. Sunteţi, oricând, binevenit pe aici. Ar fi interesanta opinia dvs. vis a vis de articolul despre Orsova. Multumesc.