Hărţi istorice. Banatul şi Transilvania pe o hartă ptolemeică din 1513

Tabula noua Poloniae, Vngariae, & Russiae – hartă gravată de Laurent Fries (1485 – 1532), extrasă dintr-o ediţie Ptolemeu publicată la Viena de Gaspar Trechsel în anul 1541. Este o variantă la scară redusă a hărţii Waldseemüller publicată la Strasbourg în anul 1513.
În partea central-sudică a hărţii este reprezentată Transilvania. O denumire alternativă a Transilvaniei, Septem Castra, este notată mai la sud, pe locul unde se află Banatul. La răsărit de Transilvania şi Septem Castra este reprezentată, fără prea multe detalii, Valachia. Aceasta este notată de două ori, a doua oară pe locul Moldovei.
Limita dintre Hvungaria şi Transilvania este tissa fl. (Tisa), care se varsă în Dunăre în cel mai sudic punct al hărţii. Dintre râurile care se revarsă în Tisa nu este reprezentat decât schames fl. (Someş). Dintre localităţile notate pe hartă putem identifica, în spaţiul României contemporane, Vrando (Oradea ?), braseo (Braşov), Salxo (Sighişoara ?), Sibigo (Sibiu). Ultimele trei aşezări sunt reprezentate la nord de Someş!
Spre sud, în stânga Tisei, sunt reprezentate segel (Seged ?), amplasat greşit şi Temesar (Timişoara).

Tabula noua Poloniae, Vngariae, & Russiae

Harta prezentată se află în domeniul public întrucât drepturile de autor asupra sa au expirat. În Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi în alte ţări, termenul dreptului de autor este valabil pe durata vieţii autorului plus 70 de ani.

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Banat, Hărţi, hărţi vechi, Istorie, Timişoara și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s