În România oamenii nu au fost educaţi să lupte în faţa morţii

Pentru un om bătrân, măcinat de suferinţe, moartea vine, adesea, ca o eliberare.
Pentru un om aflat în plină putere creatoare moartea, sosind pe neaşteptate, reprezintă dezastrul. Atât pentru cel mort cât, mai ales, pentru cei apropiaţi.
Din păcate oamenii nu au fost învăţaţi să lupte cu moartea. Nu destul.
Au fost educaţi să se spele pe mâini, să-şi spele trupurile, să spele mâncarea, să-şi facă vaccinurile…cam atât. A fost, astfel, mult redus, impactul bolilor infecţioase. Cu efecte negative, totuşi, afectând sistemul imunitar.
Nu prea se mai moare la vârste tinere.
Dar se moare, pe neaşteptate, la 45-55 de ani. Boală cardiacă. Infarct.
Oamenii nu cunosc simptomele. Nu ştiu să se caute.
Tatăl meu a convieţuit cu boala cardiacă aproape patru decenii. A murit de cancer, la peste 80 de ani.  Câteva pastiluţe luate zilnic, fără întrerupere. Dietă, dar nu exagerată. Păhăruţul de rachiu (natural) înainte de cină. Fără tutun. Şi multă activitate fizică. În ritmul permis de boală.
Lumea se teme de mijloacele chirurgicale de rezolvare a problemei. Cataterism cu implant de stent(uri). Sau by-pass. Care, în condiţiile sistemului medical subfinanţat şi corupt din ţara noastră, costă. Şi implică anumite riscuri. Recidivă sau deces.
Însă mulţi ignoră până şi mijloacele simple, aflate la îndemâna oricui, de luptă cu boala coronariană şi cu moartea subită: controlul bolii prin cele câteva pastiluţe zilnice scrise de medic, prin dietă (cât mai puţine dulciuri, cât mai puţine grăsimi animale), prin renunţarea imediată şi definitivă la fumat, prin evitarea stresului şi prin activitate fizică la limita permisă de boală. Măsuri simple care pot face minuni. Prelungesc viaţa şi îi oferă calitate. Şi, în timp, mişcarea fizică poate duce la dezvoltarea unei circulaţii colaterale, preluând din sarcinile arterelor coronariene afectate.
Este important ca oamenii să nu ignore boala cardiacă. Să se ţină de tratament toată viaţa. Scăzând astfel şansele infarctului şi ale morţii subite.
Oamenii trebuie conştientizaţi asupra riscurilor la care sunt expuşi, în preajma atingerii unei anumite vârste. Este necesar să fie iniţiat şi menţinut un program de educare, în acest sens. Şi controale periodice, finanţate de guvern, asupra categoriilor expuse. Să nu uităm că, totuşi, decesul prin boala coronariană şi alte afecţiuni circulatorii continuă să se situeze pe primul loc.

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Natură, politică, Social și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la În România oamenii nu au fost educaţi să lupte în faţa morţii

 1. Copacul Meu zice:

  Salut.Vreau sa te felicit pentru ca incurajezi campaniile ecologice. Am vazut ca ai pe blogul tau bannerul de la Umbrela Verde.
  Intr-o lume din ce in ce mai poluata, fiecare campanie ecologica conteaza. Noi incurajam recilclarea, reducerea poluarii, folosirea responsabila a resurselor, plantarea copacilor, depozitarea in siguranta a substantelor chimice si curatenia spatiilor verzi. Dintre toate acestea, ne axam pe incurajarea plantarii copacilor pentru ca ne dorim ca fiecare persoana sa aiba “copacul sau“. Prima campanie de plantare se numeste “Parcul Izvor prinde radacini“.
  Daca iti doresti ca in Romania sa fie plantati mai multi copaci, dar nu ai timp sa plantezi unul, poti sa ne sustii prin oricare dintre variantele de mai jos:
  1) Redactarea unui articol informativ care are legatura cu copacii sau ecologia.
  2) Publicarea unui articol pe blogul tau in care sa vorbesti despre campania noastra.
  3) Adaugarea unui link/banner pe blogul tau.
  Daca adaugi pe blogul tau unul dintre cele 10 bannere de pe pagina „schimb de link” vei primi in schimb un link la sectiunea “Sustinatori” si vei aparea aleator pe prima pagina in sectiunea “Bloguri Partenere”.
  Daca doresti sa apari permanent (pe prima pagina) la sectiunea “Ne sustin”, trebuie sa participi la una dintre campanile noastre de voluntariat sau sa donezi bani pentru plantarea unui copac (9 lei).
  Aceasta campanie este apolitica si este realizata de un grup de tineri care isi doresc sa schimbe mentalitatea celor care neglijeaza mediul incojurator. Participa si tu!

  • nelucraciun zice:

   În fiecare an plantez, toamna sau primăvara, cel puţin un copac, dar de regulă mai mulţi. Am o mică livadă de pruni, am început să-i înlocuiesc cu alţi pomi fructiferi, pe măsură ce se usucă unii dintre ei. În oraş am plantat mereu, pe zona verde din stradă (am 60 m front stradal!) pruni şi alţi copaci, dar noile reglementări ale primăriei locale îmi interzic să continui. Mai bine cheltuie ei banul public pe tot felul de specii alohtone care schimbă specificul local….
   Cât priveşte articolul informativ, de multă vreme am în plan unul despre o specie alohtonă, plantată iniţial ca plantă decorativă şi care, astăzi invadează nenumărate zone ale ţării, nimicind vegetaţia autohtonă.
   Cele bune, succes!

 2. geomarz zice:

  Asa cum igiena a permis reducerea mortii prin infectie (alturi de antibiotice, evident) la fel o alta schimbare a modului de viata v putea duce la reducerea deceselor cardiace. Dar aceasta schimbare necesita administrarea zilnica de medicatie, pentru zeci de ani uneori sirenuntarea la placerile vietii ca : mincatul zdravan si pe saturate,la carnea din pleu, si la friptura grasa in untura si… la multe altele…
  Pentru ce, pentru mersul pe jos 30 minute pe zi si mai stiu eu ce alta bazaconie… 😆

  • nelucraciun zice:

   Un bolnav de inimă informat se agaţă de orice şansă, dacă se ştie cu sabia lui Damocles deasupra capului…
   Din păcate numeroşi conaţionali nu sunt informaţi de posibilităţile existente şi mor pe capete, la o vârstă când se află în plină activitate…
   Iar cu renunţatul la plăcerile gastronomice, pentru bolnavul cardiac mâncarea „interzisă” nu are acelaşi efect ca în cazul bolnavului de fiere, o friptură „în pleu”, din când în când, nu poate dăuna. Important e să nu se producă acumulări. Iar mişcarea fizică e sfântă. Unii plătesc bani să tragă la fiare, într-o sală cu atmosfera duhnind a transpiraţie amestecată cu n mirosuri cosmetice…când stau la îndemână numeroase alte moduri de mişcare fizică, unele de-a dreptul utile şi chiar plăcute…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s