Draconidele

Alături de Perseidele din luna august a fiecărui an, Draconidele sunt alte ploi de meteori, vizibile mult mai rar dar cu o frecvenţă foarte mare a căderilor. Draconidele au fost vizibile sub forma unor puternice furtuni de meteori în anii 1933 şi 1946, când s-au înregistrat frecvenţe de cca. 10000 de meteori-oră. Fenomenul se produce atunci când traiectoria Pământului intersectează urmele de praf lăsate de trecerile din anii 1873, 1894 şi 1900 ale cometei 21P/Giacobini–Zinner.
O nouă perioadă de vizibilitate deosebită a ploii de meteori a Draconidelor este aşteptată în seara de 8 octombrie 2011. Evenimentul astronomic se va manifesta între orele 16 – 21 (timp universal), respectiv 19 – 24 (ora României). Cu un vârf de maximă frecvenţă a meteorilor estimat a se produce în jurul orei 23, fenomenul va fi vizibil în Europa, nordul Africii şi nord – vestul Asiei. În America Draconidele nu sunt vizibile anul acesta, acolo fiind ziuă în intervalul de producere. Dealtfel nici în Europa centrală şi de vest fenomenul nu va putea fi urmărit de la început datorită aceluiaşi motiv. Chiar şi în vestul României, până către ora 20, nu sunt condiţii suficiente de vizibilitate. Specialiştii estimează pentru seara zilei de 8 octombrie o activitate moderată, în jur de zece căderi de meteori pe minut, datorită împrăştierii, în timp, a dârelor de praf produse de trecerile cometei de la sfârşitul decolului 19 şi începutul celui de-al 20 – lea. Din păcate, în special datorită luminii reflectate de Lună, care se apropie de faza de Lună plină, vor fi vizibile şi mai puţine căderi, poate cu o frecvenţă apropiată de cea a Perseidelor. Iar în zonele populate, în special în marile oraşe, datorită luminii ambientale, vizibilitatea fenomenului scade şi mai mult.
Traseele căderilor de meteori radiază din câte o zonă de pe firmament asociată câte unei constelaţii. În cazul de faţă Draco – de unde şi denumirea de Draconide – vizibilă în partea de nord – vest a cerului. Însă meteorii pot fi vizibili oriunde pe boltă, de aceea este bine pentru cei care doresc să urmărească fenomenul, să stea culcaţi pentru a cuprinde cu privirea o zonă cât mai largă. Iar locul de unde se urmăreşte fenomenul este recomandat să fie în afara localităţilor, pe câmp, în zone unde vizibilitatea nu este perturbată de lumina ambientală.
Recomandările de mai sus sunt valabile, cu atât mai mult, pentru cei care doresc să experimenteze fotografierea unui fenomen rar.

În 2011, în noaptea de 17 spre 18 noiembrie vom putea urmări, cu puţin noroc, câţiva meteori din seria Leonidelor, generaţi de dârele de praf lăsate de cometa 55P/Tempel-Tuttle. Leonidele nu se află, în acest an, într-un vârf de activitate.

Update 1: Din păcate prognoza meteo arată, începând de vineri 7 octombrie seara, ploi în toată ţara. După aproape două luni de secetă…

Update 2: Alte ploi de stele căzătoare vizibile în acest an sunt Orionidele, cu un maxim de 25 de meteori/oră în noaptea de 20/21 octombrie, Tauridele, în noaptea de 4/5 noiembrie. În luna decembrie, în noaptea de 13/14 se vor manifesta  Geminidele, cu cca. 1 meteor/minut, între care unii foarte luminoşi.

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Foto, Istorie, Natură și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Draconidele

 1. Sare'n Ochi zice:

  din pacate nu va fi vizibil la Cluj, fiind inorat 😦

  • nelucraciun zice:

   Din păcate, deşi am fost la Chevereş, loc preferat de timişorenii amatori de fotografie astronomică, însoţit de micul meu arsenal, deşi am sperat până pe la 9 ceasuri seara, m-am întors aşa cum am plecat. Ba nu, greşesc, atunci când am plecat mai aveam ceva speranţe…Mai avem în acest an câteva serii de stele căzătoare, chiar dacă cu o frecvenţă a meteorilor mai redusă. Să sperăm…

 2. geomarz zice:

  De Draconide a plouat…

  • nelucraciun zice:

   La Chevereş şi la Timişoara nu a plouat, dar a fost înnorat. Înainte de lăsarea întunericului am mai sperat, mai apărea şi câte o zdreanţă de cer fără nori, din păcate nu am avut noroc…Poate la următoarele ploi de stele…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s