Scrisori din America. Şcoala din Woodridge. Instituţia care te face încă odată om

Zice-se că eşti de atâtea ori om câte limbi cunoşti a le vorbi. Aşa stând lucrurile şi dacă încep să număr limbile pe care le ştiu încep să mă poticnesc. Limba româneascâ o învârt cumva, ungureşte mai înţeleg ce se vorbeşte şi cu engleza cam bâjbâi. Ştiu să scriu englezeşte şi nu prea înţeleg ce se vorbeşte.
Ei, ca să mai fiu încă odată om, m-am înscris la cursul gratuit de limbă engleză de la Woodridge, un orăşel apropiat de Naperville, adică de domiciliu.
Ca să apuc într-o anume clasă a trebuit să dau un test de cunoştinţe, să-mi vadă nivelu’. După test mi-au spus că-s de nivelu’ IV. După începerea lecţiilor, cum n-am înţeles mai nimic, m-am cerut la nivelul III.
Două doamne cărora ne adresăm cu formula ”teacher”, că aşa îi protocolu’, au preluat comanda celor două clase. Nivelul I + II este condus de o bomboană dulce de femeie care răspunde la numele de Diana, volubilă, atrăgătoare, cu mişcări de balerină. Dacă nu înţelegi ce spune, înţelegi până la urmă din semnele pe care le face aproape cu toate părţile corpului.
„Teachera” de la nivelul III şi IV care este tanti Ann, e mai scorţoasă, mai aridă şi milităroasă. Mai că m-aş fi dus la nivelul I la bombonica.
Colegii mei sunt unu şi unu. Majoritatea sunt din Mexico, câţiva din China, vreo doi din Pakistan, unul din Siera Leone, Veronica din Ukraina şi subsemnatu’ din România. Avantajul colegilor mei este că fiecare lucră pe undeva şi, vrând – nevrând, sunt obligaţi să deschidă gura şi să scoată sunete ce seamănă cu engleza. Ei vin aici la şcoală doar să se şlefuiască la limbă. În schimb eu vin cu urechile ciulite să prind din zbor cuvinte şi să le înţeleg. Facem şcoală de două ori pe săptămână câte două ore, aşa că pân-la urmă poate se prinde ceva şi de mine.
Când mai luăm câte o scurtă pauză şi mexicancele cele gureşe încep să turuie pe limba lor hispanică, „teacher” Ann zice „ No bla, bla, bla spanish, please speak english”. Păi da, cam are dreptate că d-aia am venit aici.
Colegu’ meu Pităr din Sierra Leone, negru ca tăciunele, face parada şepcuţelor. Şepcuţe de iarnă, de vară şi de toate culorile. De-abea aştept ora viitoare să văz cu ce şepcuţă vine. Nici nu şi-o dă jos in timpul lecţiilor, cum fac creştinii, în plus se –ntinde ca la el în dormitor în timpul orelor.
Chinu’ de pe lume apare când trebuie să ascult de pe un disc nişte texte, unde cineva vorbeşte destul de repede şi eu trebuie să povestesc ce-am auzit. Mă enervează „do, did, does şi doesnt” precum e la nemţi cu „der, die ,das” de nici nemţii nu le mai descurcă. Cred că dacă apuc să învăţ bine pe „do, did şi does” devin eu ”teacher” şi mă fac încă odată om.
Da trebuie să mă pun cu burta pe carte să las dracului pamfletele şi eseurile. Să fac exercises conversation numai în english. Ce bine o să fie când o să pot conversa cu vecina Patricia despre vreme sau chiar ce se mai învârte pe la Casa Albă a lui nea Obama, că până acuma toată conversaţia începea şi se termina cu „Good morning”, că atîta ştiam.

Tiberiu Marcovici,
Woodridge, Illinois, Aprilie 2011

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în America și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Scrisori din America. Şcoala din Woodridge. Instituţia care te face încă odată om

 1. Marlen zice:

  Simpatic personaj. Era interesant sa vedem ce s-a mai intamplat din aprilie si pana acum. Asa ca in emisiunile alea : „Update: ….” si in rest Bade Tiberiu, lasa mata supararea, ca a nimerit orbul Braila, daramite… mergi inainte cu curaj !

 2. Tiberiu zice:

  Scrisorile astea din America vor ajunge pe blog datorita amabilitatii d-lui Nelu Craciun, sunt impresiii si experiente personale care s-au petrecut in timp, ele nu vor aparea cronologic, unele-s mai vechi altele mai noi si poate ca era mai bine sa nu le datez.
  Totusi ascult de sfatul d-voastra si merg inainte cu curaj !!

 3. S.I.M. zice:

  Indeed life is priceless and English quite funny! May you learn it (if you haven’t already!) fast! And regarding Do, Does, Doesn’t e cam asa:

  – in principal se utilizeaza pentru Present Tense Simple:
  1. Afirmativ: S+Vb1

  I go to school every day
  We like orange
  They live in America

  Dar mai avem ceva de specificat: Persoana a III-a singular (care e mai cu dichis, mai speciala): la persoana a III-a singular la sfarsitul verbului se adauga asa:
  – in general „S”: She singS like an angel
  He works with John.
  It rains outside.

  – Daca verbele se termina in: S, SS, SH, CH, X, Z(ZZ), o, y: adaugam „ES”:
  Ann teachES English.
  He buzzes me on messenger.
  Henry boxES tonight!

  2. Interogativ (aici e utilizat f mult Do, Does): Do + S + Vb1
  Do you speak English?
  Do you like Ann?
  Do they live here or next door?

  Iar DOES se foloseste doar pentru persoana aIII-a singular (sa zicem ca He/She/It is mai speciali si au nevoie de ajutor) asadar vine cam asa formulata intrebarea in Engleza, atunci cand vorbesti la Present Tense Simple:

  Does she come or not?
  Does he know the truth?
  Does it rain?

  3. Negativ : S+Don’t + Vb1
  S + Doesn’t + Vb 1 – doar pentru persoana a III-a sg:
  Therefore avem:

  I don’t like chocolate.
  You don’t look very happy.
  She doesn’t think very much
  They don’t care about this.
  It doesn’t snow, it’s only cold!

  Iar forma de DID, Didn’t se foloseste in acelasi fel dar pentru Past Tense Simple!
  I hope English is clear now! 😛

  • nelucraciun zice:

   Mulţumim pentru lecţia de engleză. Din păcate cu româna se pare că aveţi unele probleme. Dacă spui „viaţa nu are preţ” zici, cu alte cuvinte, că nu dai doi bani pe ea. Cu totul alt sens are „viaţa e nepreţuită”.
   Din păcate nu aţi nimerit prea bine: articolul la care v-aţi ataşat comentariul nu aparţine titularului blogului, cel a cărui remarcă, pe blogul dvs., se pare că v-a deranjat. Sincer, nu am dorit decât să vă întind o mână de ajutor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s