Scrisori din America. La Petite Academy.

-Haa……..aaaai !!!! Guuud moooo..ning !!!!
-Haa……ai !!!!! Mooo…ning !!!!!
Aşa se face intrarea la „La petite Academy”, celebra grădiniţă din Du Page County.
Acest salut prietenos „Hi” care se transformă în „Haaaa…iiii”, cu care te întâmpină la intrare Miss Jaime, tânăra directoare, pare un amestec de „professional”, puţină prefăcătorie, un pic de interes sau, de ce nu, chiar de onestitate.
Încă de pe la trei anişori, cei mici ai noştri au început ucenicia aici, auzind vorbe englezeşti în premieră. Nu înţelegeau nimic şi li se părea că cei de aici nu prea ştiu să vorbească.
Cu timpul au început să înţeleagă că mai e o limbă pe Pământ, în care se poate vorbi. Ca să nu pierdem contactu’ cu patria mumă, am convenit să vorbim acasă numai romanian şi la grădi’ numai ingliş. Politica a dat roade, juniorii învârt cele două limbi mai abitir decât avocaţii de la barou.
Ne gratulăm zilnic cu prietenoasele Miss Bethany, Jennifer, Kristin, Kay sau Roxie cea de culoarea abanosului, care sunt pe placul copiilor de toate culorile şi de toate naţiile.
La un moment dat erau doi copii vietnamezi gemeni şi ne intersectam cu bunicii lor atât la ducere cât şi la aducere. Mă întrebam, auzindu-i, cam ce limbă vorbesc. Ori vorbeau vietnameza cu accent american, ori engleza cu accent vietnamez. Până la urmă nu mai conta, că ne înţelegeam prin semne.
Aici la grădi se face educaţie, e adevărat că pe bani mulţi, că-i particulară, dar merită. Dotare, mâncare, somn, educaţie !!!
Ce mi se pare interesant la copiii albi e că nu sesizează şi nu întreabă de ce alţi copii sunt negri ori galbeni la faţă. Cred că-i un lucru bun dacă educaţia începe din fragedă pruncie. Dispar şi diferenţele care i-ar putea separa. În fond, între rase nu sunt decât eventual probleme de nivel de educaţie, poate şi de religie.
Dar nici nu-mi vine să cred că-n august începe şcoala. Gata cu boieria de la „Petite Academy”. Avem deja rezervări la Sprinbrook Elementary School, cu program de şase ore. Aproape că-i precum la armată.
Mai avem câteva luni în care ne mai gratulăm cu echipa lui Miss Jamie.
La plecarea de la grădi beneficiem de alt protocol.
-Baa…..aiii !!!! See you tomorow !!!!
_Baa……aiiii !!!!! Miss Jamie !!!!

Tiberiu Marcovici,
Naperville, Aprilie 2011

Notă: Iată un link de pe internet (în limba engleză, însoţit de fotografii) despre grădiniţa La Petite Academy

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în America, Social și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Scrisori din America. La Petite Academy.

 1. geomarz zice:

  Povestioara este simpatica. Morala, insa, gresita.
  Din punct de vedere stirct biologic, exisita deosebiri. SI, inca, unele majore.
  Repet, din punct de vedere biologic. Dar ele pot fi, uneori cruciale. Ignorarea lor oate fi diferenta dintre viata si moarte.
  Din punct vedere cultural, de asemeni. Fiecare este purtatorul altei culturi. SI este pacat sa se ignore si sa se anihileze culturile altora doar pentru ca politica o spune.

 2. nelucraciun zice:

  Ati putea exemplifica cele scrise despre aspectul biologic?
  In ceea ce priveste aspectul cultural, sa nu uitam ca este alegerea parintilor pentru copiii lor.

  • geomarz zice:

   Un exemplu pentru diferenta biologica dintre populatii.
   In populatia Han, spre deosebire de alte populatii, este puternic reprezentat un anumit subgrup (mtDNA haplogroup R) din multiplele tipuri de mitocondrii posibile. Prezenta acestuia creste semnificativ posibilitatea de revenire dintr-o suferinta severa neurologica indusa de sepsis grav. Diferenta dintre cei R pozitiv si cei R negativ este de 4.053 ori. Altfel spus, cei din grupul R pozitiv au sanse de 4 053 de ori mai mari sa-si revina.

 3. geomarz zice:

  Diferitele populatii au capital genetic DIFERIT. Ceea ce este bine pentru una dintre ele poate fi rau pentru alta.
  Ex. Populatiile mediteraneene au frecventa o forma de anemie, ii zice falciforma sau talasemie, care le confera rezitenta la infestarea cu plasmodium malariae. Altfel spus, exsita mai multi indivizi cu anemie cronica, uneori severa dar mai putine imbolnaviri de friguri.
  Pacientii care vin de Orientul apropiat, pot avea boli contagioase specifice regiunii lor. Da asemenea, conditiile de igiena de acolo sint cu totul altele decit cele de aici iar imunitatea lor este alta. Arabii, din cite am vazut eu raspund foarte prost la durere.
  Si alte asemenea nimicuri care, uneori, pot fi extrem de importante.
  Majoritatea lor se datoreaza informatiei genetice care este specifica grupului dinc are face parte individul.
  Alegerea culturala a parintilor pentru copii… Mie imi suna ciudat. Cresterea copilului intr-un anumit mediu ii da identitatea lui specifica. Asta este realitatea. Si este bine ca un ins sa fie atasat unei culturi. Aita timp cit realitatea concreta este cea in care traim si nu lumea virtuala.

 4. nelucraciun zice:

  Apropos de alegerea parintilor. In Germania am vazut o mamica tailandeza vorbindu-i copilasului sau in limba germana, iar pe blogul lui Ioan Avram citisem despre o chinezoaica vorbindu-i copilasului sau in romana. Sunt exemple de alegere culturala. Ale parintilor. Situatia relatata de Tiberiu Marcovici, a copiilor bilingvi, tot prin alegerea parintilor, e una fericita. Cunosc cazuri, tot de pe continentul nord american, dar si din Australia, unde alegerea parintilor este neglijata de copiii ajunsi la o anumita varsta: parintii vorbesc, in casa, romaneste, copii inteleg dar le raspund in engleza. Alegerea parintilor a fost şuntata…by pass, cu alte cuvinte. Mi se pare logic, daca te-ai hotarat sa traiesti intr-un loc, in mijlocul altei culturi, sa cauti sa te adaptezi cât mai repede…

  • geomarz zice:

   Si mie mei se pare normal sa te integrezi in lumea in care te-ai mutat. Doar ca uneori, nu se paote sau nu vrei.
   Eu vorbesc, inca, banataneste cind ajung inapoi in Banat. Apartenenta la Banat este cea care ne-a permis sa ne cunoastem (virtual).
   Problema este putin mai complicata.
   Dar asteptam comentarii la problema neidentitatii bilologce a populatiilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s