Scrisori din America. Corvette. Punctul forte din Bowling Green.

– Am dori să vizităm Corvette-ul. Suntem împreună cu doi copii sub 7 ani. Se poate ??
– Ne pare rău că regulamentul nu permite copiilor sub 7 ani să viziteze uzina. Eu, de fapt, nu v-am întrebat câţi ani au copiii. Puteţi reveni peste o oră şi să susţineţi despre copii că au 7 ani împliniţi. Nu trebuie să demonstraţi cu acte.
Zis şi făcut. Cu americanii te mai poţi înţelege !!

Ne aflăm la intrarea în marea uzină Corvette din Bowling Green. Suntem primiţi într-o sală de aşteptare unde rulează filme despre Corvette. Fiecare vizitator primeşte, la intrare, un număr care indică apartenenţa la unul dintre grupurile de vizitatori. La un moment dat este strigat numărul grupului nostru, acesta este preluat de un ghid şi începe circuitul prin gigantul care produce Corvette-ul.
Facem parte din grupul 5 condus de o simpatică domnişoară cu capul plin de Corvette. Suntem plimbaţi de la un cap la altul pe alei marcate cu vopsea. Domnişoara ghid, vorbind cu un ciudat accent sudist, opreşte grupul în locuri prestabilite, unde se găseşte un microfon şi turuie. Vreme de peste o oră privim în stânga şi în dreapta. Vedem roboţi şi oameni care par că în curând se vor transforma şi ei în roboţi, scule, şuruburi, benzi pe câte 3-4 etaje, care plimbă caroserii, piese, oameni. Muncitorii ne fac semne prietenoase de la locul lor de muncă. O fi vreun protocol sau o manifestare spontană ??!

Aflăm câte ceva din istoria Corvette-ului. Chevrolet Corvette este o maşină sport americană produsă de-a lungul timplui în 6 generaţii. Pentu cei împătimiţi pot da câteva date tehnice:
Chevrolet Corvette C1 1953-1962
Chevrolet Corvette C2 1963-1967
Chevrolet Corvette C3 1968-1982
Chevrolet Corvette C4 1983-1996
Chevrolet Corvette C5 1997-2004
Chevrolet Corvette C6 2005- prezent
Chevrolet Corvette C7 se va lansa in 2012
Mai aflăm că Corvettul se mai fabrică şi în Flint-Michigan şi St. Louis – Missouri.
Maşinile care ies la capătul ciclului de producţie sunt superbe. Cred că orice automobilist şi-ar dori măcar să conducă, dacă nu să posede un asemenea bolid.

O uzină care se respectă nu se poate să nu aibă un muzeu. Da, uzina Corvette are un muzeu Corvette în apropiere, tot în Bowling Green, oraşul cu circa 50.000 locuitori din statul Kentucky.
Muzeul este impresionant prin amploarea lui şi a exponatelor care se află în interior. Îl luăm în primire şi-l devorăm.
Admirăm pe rând piese Corvette începând cu seria C1 până la producţia din seria C6. Sunt expuse motoare şi caroserii. Unele mai frumoase sau mai interesante decât altele. Nu se poate povesti, trebuie văzut.
Într-un spaţiu larg, circular, pereţii sunt tapetaţi cu sute de tablouri din care ne privesc celebrii piloţi de încercare, manageri, mecanici celebri, conducători ai instituţiei sau celebrităţi care au văzut muzeul. În mijlocul încăperii se află un turn ce ţâşneşte în văzduh ieşind prin acoperiş. Turnul vopsit în roşu poate fi văzut de departe din oraş, oriunde te-ai afla. El marchează locul unde se află muzeul.
În incinta muzeului sunt câteva magazine în care vânzătorii oferă suveniruri cât de cât legate de Corvette.
Oare Uzinele Dacia din Mioveni or avea vreun Muzeu ??! Nu ştiu, dar ar fi mare păcat dacă nu şi-ar face unul. Pe bune, ar avea ce arăta. Muzeul de aici din Bowling Green ar putea fi un bun exemplu.
Mai constat că americanii sunt şi patrioţi. Am trecut prin 10 state americane in drumul nostru spre Florida şi nu am văzut vreo maşină sport europeană. Numai Corvette peste tot. Brava lor !!!.
Juniorii mei au pus ochii şi mâna pe un Corvette galben, o jucărie in miniatură.
Poate mai târziu una adevărată, că tare-i faină !!!

Tiberiu Marcovici,
Bowling Green,Kentucky, mai 2011

Notă: Cele două clipuri de pe You Tube le-am inclus pentru a ilustra însemnările lui T.M. (nelucraciun)

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în America, Istorie, Social și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s