Scrisori din America. Cincizeci de plăcuţe răsfăţate. De la Alabama la Kansas

Mai obişnuit cumva cu regulile care se poartă prin bătrâna Europă, adică mai nemţeşti, mai reci sau mai închistate, odată ce-am pus picioru’ pe pământ american am constatat că de fapt aici merge şi altfel. Adică mai relaxat, un pic mai degajat şi uneori mai hazliu.
Primul lucru care m-a frapat aici a fost chestia aia cu păsările ceriului, poveste care a devenit o treabă de stat atunci când fiecare stat american a decis că trebuie să aibă o pasăre simbol şi s-au pus pe votat păsări. În urma încheierii votului cele 50 de state americane şi-au ales, fiecare, pasărea dorită, au adoptat-o şi se mândresc cu ea la diferite ocazii.
Dar cum aici în America aproape că nu poţi merge fără maşină nici la budă, ea, maşina, trebuie băgată în seamă şi respectată.
Dacă te uiţi bine la maşini găseşti că nu-i mare deosebire între cele de aici şi cele europene, poate cele de aici sunt mai mari şi mai puternice şi mai consumatoare de benzinuri. Europenele pot fi mai fiţoase şi mult mai scumpe.
Totuşi am dibuit o mare deosebire. Care o fi ??? Plăcuţa de inmatriculare!!!. Ei şi care-i deosebirea ???! Păi aici fiecare stat american îşi face legea lui. Proprietarul maşinii aproape că îşi poate răsfăţa maşinuţa cam cum doreşte. În afară de numele Statului în care el locuieşte mai poate adăuga un cuvânt, două sau un simbol, de obicei de laudă, de mândrie sau recunoştnţă.
Astfel, pe nesimţite, plăcuţele devin nişte mici ambasadori purtători de mesaje din istorie, geografie sau îndemnul de a vizita statul în cauză. Aicea nu-i ca-n Europa cea austeră şi egoistă. Uite aşa stând şi uitându-mă pe câte o plăcuţă, am descoperit ba una ba alta,fără să plec de acasă.
Hai să le luăm pe rând şi să vedem cum îşi răsfaţă americanii Statele in care işi duc zilele şi traiul. Încă din start trebuie să spun că am găsit pe Google un sit care dă povestea plăcuţelor de la A la Z şi din care eu m-am inspirat. Zic asta ca să nu dau de necaz cu copiatu, furtu intelectual sau plastografiatu.
Hai să intrăm în subiect şi să vedem cum îşi răsfaţă americanii statele in care ei locuiesc.
Campania asta de răsfăţ a început cam prin anii 67-69. Încă de prin ’69 locuitorii din ALABAMA au zis că Statul lor este inima Dixielandului şi-au păstrat sloganul până-n 2002. Din 2009 sloganul este altul şi se cheamă „Alabama Sweet Home” care ar veni cam aşa, că parcă nici n-ai avea nevoie de o casă locuind aici, însăşi Alabama poate fi pentru tine o dulce casă.
Temerarii locuitori din ALASKA cea cumpărată de americani de la ţarii Rusiei pentru câteva zeci de mii de $ susţin că Statul lor este „Nordul Viitorului”, uneori „Pământul Măreţ” sau „Ultima Frontieră”. Aceste sloganuri pot fi citite pe plăcuţele auto alături de numele Statului.
Cum vă imaginaţi ARIZONA fără „Grand Canyone”. Desigur că nu se poate !!!. Încă din 69 acest lucru este stipulat pe plăcuţele din Arizona şi a rămas nemodificat până azi. Grand Canyone a adus şi aduce în continuare celebritate Arizonei.
De curând am avut norocul să trec prin ARKANSAS, locul de baştină al d-lui Bill Clinton. Plăcuţele auto îşi laudă Statul ca fiind un tărâm al oportunităţilor de tot felul sau din 90 încoace ei zic că Statul lor este „The Natural State” ceace ar însemna după mine că pe aici se mănâncă doar produse bio sau ecologice. Chestia cu oportunităţile îmi aduce aminte de ai noştri politicieni care nu mai contenesc cu vorba că Romana ar fi ţara oportunităţilor pentru investitorii din afară şi nu-şi dau seama din ce motive ei nu vin să investească. Aş putea să le spun eu de ce, dar mă abţin.
CALIFORNIA cea însorită nu putea fi decât „Staul Aurului” şi asta e menţionat doar până-n 84-86. Oare Statul mai are nevoie de reclamă şi susţinere? Azi pe plăcuţe scrie doar California.
COLORADO este Statul plin de culoare, „Colorful Colorado”. Din ’75 se renunţă la slogan şi totuşi rămâne plin de culoare chiar şi fără slogan.
CONNECTICUT este, fără îndoială, statul de unde a pornit Constituţia Americană. Este al 48-lea stat federal după mărime şi cu o mare densitate a locuitorilor. Coloniştii englezi şi olandezi au pornit o primă formă a viitoarei Constituţii, aceste colonii fiind printre primele care s-au revoltat împotriva Coroanei Britanice, fiind unul din cele 13 care au format la început Statele Unite.
DELAWARE se poate lăuda că a fost primul Stat care a ratificat Constituţia Americană la 7 Decembrie 1787, cea care stă în picioare şi astăzi, afectată doar de câteva amendamente de-a lungul timpului. Plăcuţa Statului a rămas consecventă şi aminteşte cu mândrie de evenimentul de atunci.
Plăcuţele din COLUMBIA ţin să ne amintească precum că Washingtonul este capitala naţională a întregii Americi. Este bine că fac asta pentru că există Statul WASHINGTON vecin cu Canada şi Oceanul Pacific cu capitala la Olympia.
FLORIDA, the „Sunshine State” este ţara în care soarele străluceşte mereu. Uneori alături de numele statului mai apar denumiri cum ar fi Duval, Alachua, Charlotte, Osceola sau Palm Beach sau pe unele plăcuţe chiar portocala. Se pare că statul nu mai are nevoie de susţinere. Florida atrage ca un magnet turişti, în tot timpul anului, datorită climei blânde şi îmbietoare.
Statul GEORGIA, frumosa ţară a celebrei scriitoare Margareth Mitchell, cea care a scris minunatul roman „Pe aripile vântului”, se încoronează şi pretinde a fi Regatul Piersicilor, piersica fiind o prezenţă permanentă alături de denumirea Statului. În drum spre Florida am trecut prin frumoasa lor capitală Atlanta, gazdă a Jocurilor Olimpice din 1984. Frumosul Parc Olimpic construit cu această ocazie este o bijuterie. Câteva plachete dispuse in aer liber in interiorul parcului cu numele eroilor Olimpiadei pe care găsim şi campioni români. Marius Urzică, Gina Gogean, Simona Amanar, Dan Burinca sunt câţiva poate mai sunt şi alţii peste care am trecut in goana timpului scurt al vizitei.Pe unele plăcuţe se mai poate citi „Georgia in my mind” sau Fulton, DeKalb, Clayton nume care desigur vor să spună ceva in legătură cu Georgia.
O tăbliţă cu HAWAII poţi să n-o vezi niciodată dacă nu ajungi în mijlocul Pacificului. Grupul de câteva insule binecuvântate de Dumnezeu formează statul care se cheamă Hawaii şi este unul din cele 50 care alcătuiesc SUA. Pe plăcuţe adeseori se poate vedea cuvântul Aloha, ea fiind una din cele mai cunoscute insule ale arhiplegului.
Nici nu se putea ca IDAHO să nu amintească de ”famous potatoes”, Statul fiind prin excelenţă regele neîncoronat al producţiei de cartofi.De la apariţia lor pe plăcuţele de înmatriculare au rămas neclintiţi acolo până azi. Aproape în toate magazinele alimentare cartoful de Idaho, în diferite mărimi ,forme şi culori este omniprezent , căutat şi nelipsit.
ILLINOIS este pământul sau ţara lui Abraham Lincoln. Chipul lui Lincoln este prezent pe fiecare plăcuţă fiind imprimat în relief şi face mare cinste Illinoisului.
Fiind şi eu de curând un locuitor al Illinoisului mă simt obligat să zic câteva vorbe despre dumnealui. Lincoln a fost al 16-lea preşedinte al SUA şi a jucat un important rol în timpul Războiului Civil American. Armatele Nordului sau Uniunii obţin o mare victorie armată la Gettysburg contra Armatei Sudului sau Confedraţiei Sudiste. Deşi născut in Kentucky din strămoşi colonişti englezi se mută în Illinois unde îşi desfăşoară activitea ulterioară. Moare in chip tragic imediat după terminarea Războiului Civil fiind împuşcat intr-un teatru de către un radical simpatizant al Confederaţiei Sudiste. Uneori alături de Lincoln pe plăcuţe mai poate fi văzută şi frumoasa pasăre roşie cu moţ, nimeni alta decât Cardinalis Cardinalis care e pasărea oficială a Statului Illinois.
INDIANA este sau a fost pământul indienilor nativi americani, Locuitorii de azi ai Statului s-au abţinut să mai adauge ceva pe plăcuţe în afara denumirii Statului, poate din modestie, poate din alte motive. Cert este că ar fi avut ce adăuga, ceva cu care să se laude sau să se mândrească.
Până în anul1982 pe plăcuţe scria doar IOWA. După această dată încep să apară şi denumiri complementare cum ar fi Polk, Boone, Linn precum şi altele la care nu am reuşit să l-e dezleg taina.
Pe la 1830 coloniştii americani întemeiau Statul care se cheamă azi KANSAS, Statul din inima Vestului Mijlociu.După câţiva ani alături de Kansas mai apărea şi Midway USA iar azi pe plăcuţe putem vedea doar Kansas şi câteva frumoase spice de grâu pe fundal, un semn că pe aici se produce grâu „la greu”.
Naperville, Mai 2011
Tiberiu Marcovici

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în America, Istorie, Social și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s