Scrisori din America. “ Spic cu spic, Patriei snop!” – O lozincă patriotică

Cine-şi mai aduce aminte de perioada anilor ’50? Aproape nimeni sau foarte puţini.
Vă aduc eu aminte că era perioada când activistul de partid era la mare cinste şi putere, indicaţiile şi ideile lui erau chiar puse-n practică, din păcate.
Una dintre lozincile care se vânturau pe-atunci suna cam aşa :”Spic cu spic, Patriei snop”. Adică, dacă adunăm câte un spic de grâu lângă alt spic, până la urmă obţinem un snop, tot de grâu, care ne scoate ţara din necaz.
Lozinca cu pricina trebuia şi pusă-n practică, de cine alţii decât, din păcate, de elevii de pe tot cuprinsul Patriei care locuiau la sate. Mii şi zeci de mii de elevi erau scoşi pe câmp, după treieratul grâului, în urma seceratoarelor sau a cosaşilor, să adune spicele de grâu care nu s-au lăsat tunse. Se adunau în saci şi Patria avea câţiva snopi în plus.
Câştigul cel mai mare era al activistului de partid care probabil era avansat la Raion. Elevii de la şcoală mai câteva zile din vacanţă. Dar asta nu conta!
Altă pacoste căzută pe elevii de la sate era creşterea viermilor de mătase, tot o idee activistă. Îndatorirea elevilor era de a culege frunze de dud, singura hrană a viermilor de mătase şi îngrijirea acestora până la transformarea lor în gogoşi. Dacă nu erau duzi trebuiau plantaţi!!
Nici elevii de la oraşe n-au scăpat uşor. Culesul fierului vechi sau colectarea de sticle şi borcane era o îndatorire patriotică care nu se discuta, se executa.
Mai circula la acea vreme un film documentaro-patriotic de mare emulaţie, film în care elevii au găsit un tanc german din războiul trecut, l-au demontat şi l-au predat oţelăriior Patriei. Toate erau bune şi frumoase!!!
Eu personal aş fi fost bucuros ca toate aceste corvezi să le facă chiar activiştii de partid, iar elevii sa fie lăsaţi să mai şi înveţe. Dar munca activistului dura doar până închidea gura, că asta era „munca cu gura”.
Dacă mi-ar fi ghicit gândurile, un alt activist desigur, m-ar fi înfierat cu mânie proletară: ” Măi tovarăşu !! Ia vezi, nu ţi-e bine !!! Te dau imediat ca duşman al poporului şi-l vezi pe dracu al negru !!!

Naperville, Iunie 2010
Tiberiu Marcovici

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în America, Banat, eco, Economie, politică, Social și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Scrisori din America. “ Spic cu spic, Patriei snop!” – O lozincă patriotică

 1. Deceneu zice:

  Sa completam cu adunatul gandacilor de colorado intr-o sticla cu petrol lampant.
  Majoritatea erau actiuni organizate duminica pentru ca elevii sa nu poata merge la biserica.

  • nelucraciun zice:

   Oh, da! Au fost numeroase metode pentru educarea copiilor si tinerilor „prin munca si pentru munca”. Imi amintesc, chiar la gradinita fiind, ne scotea tovarasa educatoare pe pasunea din apropiere sa adunam smocurile de lana lasate de oi prin scaieti. Dar, trebuie sa recunoastem, pentru copii de la tara, pana mai tarziu cand nu mai era forta de munca suficienta pentru recoltatul porumbului si al strugurilor, adunatul spicelor dupa seceratori/combine era cea mai obisnuita activitate de acest gen.

 2. geomarz zice:

  Combine in anii 50 ? Poate seceratori si cosasi. Pina in 60 bine (sa zic 65) se adunau snopii in arii de treierat unde se aduceau BATOZE. Iar secerisul era in plina vacanta de vara…
  Mersul la arie era o aventura. Unele dintre cele mai frumoase amintiri ale mele se leaga de aceste arii…Mergeam cu bunica care invata gistele sa se duca acolo ca sa manince griul cazut pe pamint. Le era de ajuns o singura indrumare. Pe urma mergeau singure… Venau acasa cu gusa plina in fiecare seara.
  Treaba cu gindacii de colorado este altceva. Stiu si eu o expeditie de genul acesta. Necazul a fost ca NU am gasit decit vreo 3 in gradina cuiva…
  Am auzit si de veirmii de matase. In doua rinduri au fost la noi. O data inainte de a-mi aminti eu si a doua oara in timpul colectivizarii. In nici una dinte dati nu a prins.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s