Hărţi istorice. Valachia Minor pe o hartă de Homann, cca. 1730

Decupajul publicat mai jos provine din Regnorum Hungarae Dalmatiae, Croatiae, Sclavoniae, Bosniae et Serviae cum Principatu Transylvaniae, maximá que Parte Valachiae Nova et exacta tabula Ex Archetypo Mülleriano, S. C. M. Et Ingen de suinta Viisq veredariis ac novissimae Pacis Passarovicensis Consiniis aucta a IO. Bapt. Homanno S. C. M Geographo Norimbegae, partea a 4-a, publ. cca.1730, autor Homann, Johann Baptist (1663-1724).
Valachia Minor (Mala Vlaska) era situată in vestul Slavoniei, la limita Croaţiei istorice (in N,V şi SV) şi Bosniei (S). Regiunea era, practic, înconjurată de com. Crisiensis (Körös – la NV), com. Veroczensis (Verőcze – la NE), com. Possigiensis (Pozsega – la SE) şi com. Zarabiensis (Zágráb – la V).
Regiunea este astăzi împărţită între patru comitate (judeţe) croate contemporane. Cea mai mare parte a sa o constituie zona de est a comitatului Sisak-Moslavina, anume teritoriul de la est de fluviul Sava. Părţile vestice ale comitatelor Bjelovar-Bilogora, Požega-Slavonia şi Brod-Posavina cuprind, împreună, estul provinciei istorice Valachia Minor.

Valahia Mică, situată în vestul Slavoniei
Harta prezentată se află în domeniul public întrucât drepturile de autor asupra sa au expirat. În Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi în alte ţări, termenul dreptului de autor este valabil pe durata vieţii autorului plus 70 de ani.

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Hărţi, hărţi vechi, Istorie, Uncategorized și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Hărţi istorice. Valachia Minor pe o hartă de Homann, cca. 1730

 1. Qmader zice:

  O adresa cu referinta la Istoria Banatului>
  http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/ISTORIE/Cadrul%20geografico-istoric%20al%20Banatului%20medieval%20de%20Tiberiu%20Ciobanu.htm
  M-ar interesa, in genere, ce s-ar putea face pt intregirea neamului?
  Mihai D. / Chisinau

 2. nelucraciun zice:

  Multumesc pentru link. O sinteza buna, pe care o cunosteam. Alte informatii, mai detaliate, gasiti pe Banaterra.
  Cum v-am raspuns si pe blogul dvs., nu cred ca putem face nimic altceva decat sa mentinem, in constiinta acestui neam, adevarata sa istorie, atat cat putem, fiecare. Reunirea (nu unificarea!) celor de-un neam se va realiza sub umbrela UE. In timp.

  • Qmader zice:

   Stimate dle N.Craciun,
   Sunteti binevenit pe site-ul juriscult. Multumesc pt atentia ce ne acordati. Sper la o colaborare tovaraseasca!
   In genere, site-ul juriscult a fost initiat in vederea cultivarii culturii juridice in spatiul central al Basarabiei. Pe langa realizari de valoare, persista in jurisprudenta o multime de gafe, erori ba chiar probleme serioase. Nu ca eu asi fi cel mai destept, fereasca sfantul (cei destepti sed in Parlament). Dovada – avalansa modificarilor fara de sfarsit ce intervin in legiclatie. Ce mi-a placut cel mai mult, este ingeniosul procedeu al ghilotinei din Parlamentul RM (in doua aplicari): o multime de acte se anuleaza pe motiv de inutilitate. Dar,… s-a cheltuit timp, oameni, munca in zadar pt elaborare (telefoane, caldura, cafea, consulștatii, bani), – avizari, 1 audiere, a 2-a audiere, adoptare și, in final – o banala anulare. Halal legislatie, halal legislativ.
   Din alta parte, cine sa le ceara socoteala? Elementul sanatos ia drumurile, la negru, in strainatate. Politica de acasa o stabilesc strainii si autohtonii rusofili. De aici, traiul nostru ”inflorit” si legislatie pe merit, balaceala in incertitudine.
   Imi place speranta Dstra in reunirea neamului! Dumnezeu sa ajute! Cat ma priveste, am alunecat pe panta istoriceasca nu de buna voie; adun materiale de unde se poate, ca sa ajut publicul larg sa deschida ochii la minciuna ce ne inconjoara. Cine vrea – face concluzii, cine nu – Domnul cu mila.
   Alta intrebare e ca muncesc in van. Din motive lesne de inteles – finantele! sfera de realizare a dezideratelor propuse de site-ul juriscult e limitata. Ba chiar ma bate gandul sa-l abandonez. Ex.: ati observat eficienta replicii – publicata in ziar, postata pe Internet – la manualul de Istorie, cl.a IV-a, caduc? Ceva mai putin de zero. Si atunci, ma intreb, pentru ce ma chinui, Doamne?
   O alternativa ar fi reducerea site-ului la nivel de uz personal. Si iarasi, pacat; consider ferm ca in mizeria ce domina de-atata vreme in Basarabia Centrala – zisa RM, orice contributie la revigorarea constiintei nationale e de bun augur.
   Of-urile mele sunt o rasuflare, ce nu obliga la nimic.
   Sa ne auzim de bine,
   Mihai Dascălu / Chisinau

   Cu respect, M.Dascălu / Chisinau

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s