Scrisori din America. Fenomenul ELVIS. Câteva însemnări la Graceland-Memphis.

Atunci când cineva rosteşte cuvântul ELVIS, nici nu-mi trece prin minte că ar putea fi vorba de altcineva decât de Regele Rock-ului. Se pare că a confiscat de drept, pentru o lungă perioadă de timp, acest nume.
Dacă tot am ajuns în Statul Tennessee ar fi fost mare păcat să nu ne abatem prin Memphisul lui ELVIS şi să nu-i putem vizita casa memorială, locul unde a trăit, a compus, a iubit şi unde şi-a găsit sfârşitul. Brava noastră Toyota ne lasă chiar în parcarea de la intrarea în domeniul Graceland.
Cu toate că este cel mai mare oraş din Statul Tennessee, Memphisul nu este capitala acestuia, onoarea revenindu-i oraşului Nashville.
Deşi e Duminică şi e chiar zi de Paşte, Casa Memorială şi domeniul Graceland sunt invadate, încă de la prima oră, de zeci de vizitatori din toată America şi chiar din Canada.
Încă de la început trebuie să spun despre ELVIS că este probabil omul care a produs şi produce mai mulţi bani după trecerea lui în nefiinţă decât atunci când a fost în viaţă.
ELVIS AARON PRESLEY, pe numele lui adevărat, se naşte într-un mic orăşel, Tupelo, din Statul Mississippi, în 1935, într-o casă modestă. A dat mâna cu muzica în corul bisericii din Tupelo, unde cânta împreună cu părinţii lui. Aici, la Tupelo, ia contact cu muzica locului, evident muzica country şi cu blues-manii negri care-l vor influenţa mai târziu. La 10 ani câştigă un premiu de 5 $ şi un bilet de intrare la târg. Tot atunci primeşte de la părinţi o ghitară dar aceştia  nu-i pot cumpăra şi bicicleta dorită.
Se mută la Memphis şi după absolvirea liceului lucrează ocazional pentru întreţinerea familiei. Datorită talentului său incontestabil ascensiunea se produce repede.
In 1955 semnează un contract cu RCA Records şi înregistrările făcute de el se vând cu fabuloasa sumă, pe atunci, de 40.000 $. In 1956 debutează la televiziune. De aici încolo urcă treaptă cu treaptă înspre glorie. În 1967 se căsătoreşte cu Priscilla în Las Vegas, iar in 1968 se naşte fiica lor Lisa Marie.
Are rolul principal în circa 20 de filme muzicale de mare succes. Este pe val, urmează succese după succese. Urcă pe cele mai înalte culmi ale gloriei. Nu este ocolit nici de preşedinţi de Stat. Să fii alături de Richard Nixon nu este la îndemâna oricui.
Pe 16 August 1977, întors la Graceland se stinge din viaţă în urma unui atac miocardic.
A obţinut sute de discuri de aur şi platină pentru cele peste un miliard de discuri vândute. Toate stau mărturie la Graceland.
Domeniul este aşa de întins încât pentru a-l vizita suntem urcaţi şi coborâţi de câteva ori într-un microbuz. Ni se oferă căşti audio ca să auzim explicaţiile profesionale ale ghidului. Ieşirile din fiecare sectiune se fac prin nişte magazine pline de suveniruri legate mai mult sau mai puţin de viaţa lui ELVIS. Unele par afi doar kitsch-uri. Aşa se fac banii. Observ ordinea şi disciplina turiştilor, care sunt remarcabile, de altfel şi organizarea.
Turul Graceland-ului începe cu viztarea frumoasei case in stil colonial construită in 1939, casa în care a locuit. Toată atmosfera din interior este aranjată pe calapodul şi personalitatea lui ELVIS. Admirăm pe măsură ce trecem prin diferite încăperi, mobilierul, vitraliile, candelabrele, draperiile, fotoliile. Într-o încăpere se află un frumos pian de concert. Mai încolo este o altă încăpere, cu mese de billiard, un bar cu un mobilier aparte, peste tot tablouri cu chipurile familiei sau cu peisaje. Aproape tot ce vedem parcă are ceva din personalitatea lui ELVIS, poartă cumva amprenta lui şi strălucirea lui. Nimic nu e lăsat la întâmplare. Fără să ştiu poate dacă aş fi fost întrebat a cui e casa aş fi zis că nu poate fi decât a lui ELVIS.
Casa natală din Tupelo o vedem în miniatură. Cochetă şi modestă. Intrăm într-o aripă cu o încăpere care adăposteşte sutele de discuri de aur sau platină, obiecte personale de imbrăcăminte, costume cum numai Regele purta. Avea şi simţea acel aer al Sudului, fiind conştient de unde se trage.
Sute de trofee şi plachete cucerite cu diferite ocazii, concerte, festivaluri. Urmează alte vitrine cu alte trofee. Vedem şi uniforme militare purtate de ELVIS in timpul stagiului militar efectuat în Germania, pe unde a înnebunit nemţoaicele cu muzica lui. Urmează topuri de lenjerie a soţiei şi zecile lui de costume, toate purtate cu diferite ocazii, sunt unicate de un rafinament ieşit din comun.
In grădina Gracelandului, într-un colţ frumos este amenajat locul de veci al familiei. Aici îşi doarme ELVIS somnul, alături de părinţii lui. O fântână arteziană circulară înconjurată de un gărduleţ din fier forjat stă la căpătâiul lui. Vizitatorii aruncă monede în fântână. E un obicei la care participăm şi noi.
ELVIS a trăit 42 de ani. Păcat că s-a stins aşa de repede. Viaţa a fost nedreaptă cu el.
Mai avem de vizitat şi alte secţiuni. Ajungem la avioane. Avea două avioane personale, un Boeing uriaş pe care scrie Lisa Marie, numele fiicei lui, şi unul mai mic pe care e posibil să-l fi pilotat personal. Ambele avioane au interiorul personalizat şi compartimentat cu diferite săli, funcţiuni şi utilităţi precum birouri, sufragerii sau baruri. Totul a rămas aşa ca în urmă cu 30 de ani.
La colecţia lui de automobile şi motociclete zăbovim mai mult. Maşini una şi una, Bentley-uri şi Cadillac-uri de toate felurile, motciclete Harley Davidson. Mai sunt şi maşini sport şi e greu de spus pe care le-a iubit mai mult. Alături de maşini mai stă şi-un tractor John Deer renovat, arată ca nou, indicând pasiunea lui pentru agricultură.
Pe o pajişte alăturată zburdă şi se hârjonesc nişte căluţi.
Suntem pur şi simplu copleşiţi de ce-am văzut. Nu mai am cuvinte. Regretăm enorm scurtimea vieţii lui tumultuoase. Acum ar fi avut 76 de ani.
Am fotografiat tot ce s-a putut. De filmat nu era voie. Am făcut însemnările de faţă pentru mine dar şi pentru prietenii mei, care n-or să poată ajunge pe aici ori pentru cei care l-au uitat.
Hai să nu-l uităm pe ELVIS !!!! A fost si ramane un fenomen !!!

Tiberiu Marcovici
Memphis,Tennessee, 29 Aprilie 2011

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în America, Istorie și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s