Scrisori din America. Gud giab! Iu ar asăm !!!

O expresie tare la modă, pe care-o aud destul de des pa-aici sună cam aşa : „Good job”! You are awesome!!!”.
Dacă ar fi s-o traduc în română ar veni cam aşa „Ai făcut o treabă bună! Eşti grozav!!!”. De fapt asta i se spune bebeluşului de la creşă după ce-a supt un biberon întreg, copilului de la preschool dacă a reuşit să ţină o lingură-n mână sau jucătorului de la Chicago Bulls dacă a băgat 3 puncte din aruncare.
Astronautului de pe naveta Columbia i s-ar spune că şi-a îndeplinit misiunea, asta în cazul că s-ar întoarce cu bine pe Pământ.
Părerile sunt foarte împărţite. De ce să-l feliciţi şi să-i spui unuia că a făcut o treabă nemaipomenită, când el n-a făcut nimic ieşit din comun. Parcă l-ai face pe handicapat isteţ. Alţii sunt de partea cealaltă şi zic că-i bine.
Eu nu ştiu dacă-i bine sau rău, dar mai ştiu câte ceva de cum ar fi prin România.
Acolo dacă s-ar nimeri ca cineva să facă o faptă chiar bună, oare i-ar zice cineva „gud giab! Iu ar asăm!!!”. Nu cred!. Poate auzi: ”Io-te la ăsta, ce la apucat” sau „Ăsta se dă mare-n parcare”.
Pe la noi e la mare cinste treaba aia filozofica cu capra vecinului.
Revin la obiceiul de aici din comunitatea din Will County şi, dacă bag bine sama, şi de la CASA ALBĂ. Uneori mai iese doamna Nancy Pelosi în faţă şi mai zice că Dl. Preşedinte OBAMA chiar a făcut un „gud giab” şi republicanii se fac că nu văd. Încerc să pătrund vorbele astea pline de duh .
Păi decât să moară capra vecinului, ca la noi, cel puţin ţi se dă o şansă şi poate până la urmă crezi, prinzi curaj şi încredere şi reuşeşti.
Da, cred că-i mai bine aşa, când mă-ntorc în România implantez cu orice risc conceptu ăsta, cu un “logo” uşor modificat: Bravo, băi tataie, eşti tare! Dă-i bătaie!!! Poate să prindă, cine ştie !?

Tiberiu Marcovici
Naperville, Mai 2010

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în America, Social și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Scrisori din America. Gud giab! Iu ar asăm !!!

  1. geomarz zice:

    Si la noi ii spui copilului cind se ridica in picioare „bravo, bravo…” iar cuiva dca face ceva bine, ii spui tot „bravo” sau „felicitari”…
    Limba romana are o gramada de posibilitati… Numai sa o cunosti 😉

  2. nelucraciun zice:

    De unde se vad alte afinitati intre oamenii de pe mapamond…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s