Album istoric. Convoi moldovenesc, 1837

Imaginea convoiului a fost extrasă din: Demidov, Anatolii (1812-70) – Voyage dans la Russie meridionale et la Crimee par la Hongrie, la Valachie et la Moldavie execute en 1837, sous la direction de M. Anatole de Demidoff, par M. de Sainson, Le Play, Huot, Leveille, Raffet, Rousseau, de Nordman et Du Ponceau, volumul I, Paris, 1838-1848, desenator Denis Auguste Marie Raffet (1804-60). Ilustraţia a fost intercalată între paginile 248-249 ale cărţii.

Litografia redă cât se poate de bine puterea comerţului pe tărâmul moldovenesc, implicit a activităţii economice, la nici două decenii de la ieşirea din perioada fanariotă şi cu ceva mai mult decât două decenii înainte de unirea principatelor.
Ar fi interesantă şi o comparaţie cu celebrele convoaie de care trase de catâri care au cucerit vestul american. Impresionează, chiar de la prima privire, forţa degajată de imagine. Imaginea a fost mai puţin utilizată de către iconografia românească chiar dacă s-au scurs aproape două secole de la publicare.
Daţi clic pe imagine pentru o rezoluţie mai bună.

Convoi moldovenesc de transport

Imaginea prezentată se află în domeniul public întrucât drepturile de autor asupra sa au expirat. În Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi în alte ţări, termenul dreptului de autor este valabil pe durata vieţii autorului plus 70 de ani.

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Economie, Imagini vechi, Istorie, Social și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Album istoric. Convoi moldovenesc, 1837

 1. geomarz zice:

  Nu am vazut niciodata o imagine asemanatoare.
  Desi, este evident, ca trebuia sa fie carate numeroasele biruri in natura pe care le aveau Principatele catre suzerani in vreun fel…

  • bogdan zice:

   Nu cred ca e vorba de transportul tributului ci pur si simplu de convoiul unor tarani care mergeau sa-si vanda produsele la targ. stiu ca se practica asta – mersul in convoi – era mult mai sigur (am auzit astfel de povesti chiar pentru perioada interbelica, in Muntenia).
   Faina imaginea, am gasit-o si eu in lucrarea lui Demidoff (sau Demidov), multumim pentru postare!

   • nelucraciun zice:

    Multumesc si eu pentru apreciere. Sunteti, oricand, binevenit!
    O alta imagine, prezentata si aceasta pe blog, redand popasul aceluiasi convoi, are titlul original: „Halte d’une caravane moldave transportant du charbon (Bessarabie) 5 Aout 1837”. Deci cunoastem si natura transportului. Carbunele din lemn era utilizat la prelucrarea fierului. Deci inca o activitate documentata indirect de aceste imagini.
    Carbunele de lemn, spre deosebire de carbunii extrasi din subsol, este mult mai usor. Un volum mare, ca in imagini, nu implica si o masa mare.

 2. nelucraciun zice:

  Anul 1837 era putin dupa plecarea rusilor din principate. Nu stiu cum mai era cu tributul catre Poarta, atunci…Dar era o perioada de crestere economica pronuntata pentru principate. De aceea inclin sa cred ca avem in fata imaginea unui convoi comercial. Un convoi oficial nu trebuia sa fie insotit de paza armata?

  • geomarz zice:

   Paza aramata ? Nu stiu. Nu-mi dau seama. Primul lucru care m-a intrigat a fost putinatatea insotitorilor. Asta basca faptul ca nu prea arata a moloveni. Probabil datorita automatismelor desenatorului.
   Nici sistemul de ‘recipiente’ din care nu le-am vazut vreodata pe undeva sau nu le-am gasit descrise….

 3. nelucraciun zice:

  O bună parte dintre puţinelele imagini ale acelor vremuri le datorăm lui Raffet. Cred că ar trebui să-i dăm credit…El a trăit vremurile şi a văzut. Noi avem doar impresii după informaţii indirecte.

  • geomarz zice:

   De acord. Numai ca oamenii au obiceiul sa vada ce sint obisnuiti sa vada. Ce nu se potriveste tiparului, este facut sa se portiveasca.
   Geniile sint genii prin aceea ca vad lumea cu alti ochi decit tiparele care le-au fost furnizate.
   Se poate ca Raffet sa nu fie fost geniu si numai un onest plams care ne-a transmis aceste putine informatii vizuale pe care domniia ta le-a gasit. Si este bine ca le face publice. Motiv pentru care eu personal va aduc multumiri.

 4. nelucraciun zice:

  Va multumesc si eu pentru comentarii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s