Scrisori din America. Un plonjon în istorie. Războiul civil American.

Nu credeam că vreodată am să pot spune că ajung prin Alabama, statul prin excelenţă sudist, aşa că am fost luat prin surprindere, total pe nepregătite, cand am dat nas în nas cu centrul Confederaţiei Sudiste, capitala Montogomery.
Un centru ultramodern, spaţios şi graţios, instituţii şi muzee doldora de istorie.
Oprim în faţa unei frumoase case în stil colonial, apăsăm pe clanţa care se lasă deschisă cu uşurinţă. Este casa Albă a Confederaţiei, adică a celor şapte State Sudiste care s-au desprins de Uniune şi au declarat război Nordului. Casa are o istorie zbuciumată. Construită iniţial între 1832-35 pe un alt amplasament, este cumpărată de o asociaţie a unor doamne mai caritabile şi strămutată, bucată cu bucată, pe actualul amplasament. Guvernul Federal a sponzorizat refacerea casei, donând câteva zeci de mii de dolari.
Amprenta Colonelului Jefferson Davies şi a familiei sale se simte peste tot. Aici a locuit şi şi-a desfăşurat activitatea în timpul războiului Nord contra Sud.
– Welcome, I am Colonel Jefferson !!!! Da, era un colonel sudist de la 1861, îmbrăcat într-o impecabilă uniformă militară sudistă de atunci, echipat cu sabie şi pistol, barbă şi mustăţi răsucite-n sus.. Ne salută milităros şi cu respect şi ne întreabă de pe unde suntem. Suntem din Illinois !!
– Aha,unionişti zice el. !!? Sunteţi din tabăra adversă şi potrivnică. Ne scuzăm totuşi că nu suntem chiar urmaşii unioniştilor, că suntem mai mult din România decât din Illinois.
Frumuseţea şi distincţia casei lui Jefferson Davies nu mă lasă în pace. Trebuie să scriu ceva despre el, despre războiul de atunci. Încerc să nu fiu pisălog cu prea multe date şi cifre. Istoria dacă nu e trăită live devine plictisitoare.
Războiul Civil American, deseori numit şi Războiul de Secesiune, a fost un conflict politic şi militar între Statele din Nord, care pe timpul războiului au luat denumirea de Uniune, şi Statele din Sud care s-au numit Confederaţie.
În1861 Abraham Lincoln câştigă alegerile prezidenţiale ale Statelor Unite pe o campanie dusă pentru desfinţarea sclaviei din Sud şi împotriva expansiunii ei în Statele din Nord. Sudiştii, mari proprietari de plantaţii, s-au împotrivit şi au hotărât, în februarie 1861, desprinderea a 7 State, începând cu Carolina de sud, Mississippi, Florida, Alabama, Georgia, Luisiana şi Texas. Acestea au format Confederaţia şi l-au ales preşedinte pe Jefferson Davies.
În următoarele luni sau raliat Virginia, Arkansas, Carolina de Nord şi Tenesee. Montgomery a devenit capitala Statelor Confederaţiei Americane. Atât de o parte cât şi pe cealaltă s-au ridicat eroi ovaţionaţi şi adulaţi de unii sau urâţi şi huliţi de ceilalţi.
Generalul Lee, marele învins de la Getysburg, a devenit un erou adulat şi acum de sudişti, deseori numele lui se află pe plăcuţele de înmatriculare ale maşinilor din Sud.
Generalul Grant a fost principalul comandant militar al forţelor Unioniste. Ulysses S. Grant, generalul Nordist învingător este ales preşedinte în 1869 şi conduce America pân în 1877.
După 4 ani de lupte îndârjite războiul se termină cu un bilanţ tragic. 200.000 de morţi în acţiune, 400.000 de morţi ulterior şi 450.000 de răniţi. Câştigul războiului este de partea Nordului. Sclavia este desfiinţată. Statele se reunesc din nou, îşi ling rănile lăsate de război şi se pun pe reconstrucţie.
Cel care ne-a întâmpinat în uniformă este de fapt ghidul muzeului. Fotografiem şi filmăm tot ce se poate, mobilier, obiecte personale, diplome , decoraţii, arme, lenjerie, argintărie. De pe pereţii căptuşiţi cu tablouri ne privesc curios membrii familiei preşedintelui, soţia şi cei patru copii. Parcă se întreabă: ”Ce căutaţi voi aici???” Păi am venit să vă cunoaştem !!!
O lume de vis!!! Descoprim o epocă parcă mult mai rafinată decât cea de azi. Poate e numai o impresie. Am intrat în atmosfera fascinantului roman al Margarethei Mitchel, „Pe aripile vântului”. Parcă-mi sunt familiare chipurile din pozele atârnate pe pereţi, sunt de fapt eroii romanului. O fi fost vreodată Margareth aici ??? Cât de mult îşi iubea pământul natal, al Georgiei!!!

Am văzut tot ce se poate vedea. Este timpul să ne luăm rămas bun: ”Good by Colonel Jefferson!!! I was very glad to meet you. So long soon.”

Tiberiu Marcovici,
Montgomery, Alabama, Aprilie, 2011

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în America, Banat, Istorie, Social și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Scrisori din America. Un plonjon în istorie. Războiul civil American.

 1. alinlazaroviciu zice:

  Domnule Marcovici,
  Chiar am terminat un mini-serial in ziarul meu satesc despre ,,Voluntarii ardeleni, banateni si bucovineni, in primul razboi mondial”.
  In mare este vorba despre soldati romani care dezertau de pe fronturi, fiind inclusi in armata imperiala austro-ungara si trecand de partea aliatilor.
  Sau format batalioane de voluntari in Franta , Italia , Rusia . Iar din America au venit voluntari romani de buna voie si nesiliti de nimeni. De altfel exista si un album cu fotografii despre acesti voluntari f. bine realizat si pe care vi-l recomand.
  Numai bine !

 2. alinlazaroviciu zice:

  Stima,
  Domnule Marcovici, putina rabdare . Fiindca de Craciun va aparea blogul ziarului satesc si al satului meu cu multe , multe lucruri inedite si interesante . Dar va las un pic curios .
  Pe curand !

 3. alinlazaroviciu zice:

  Domnule Marcovici !
  In primul rand : ,,Cristos sa nascut ! ”.
  In al doilea rand felicitarile si urarile de sarbatori le gasiti pe ; beregsanu.blogspot
  Inclusiv si publicatia pe care o scot eu si redactia . Sau cum s-ar spune toata munca noastra.
  Un nou an plin de sanatate si impliniri, si sa nu uitai , vreau neaparat parerea d-voastra despre munca mea acolo.
  La multi ani !

  • Tiberiu Marcovici zice:

   Domnule Lazaroviciu
   Incă nu m-am racordat la „Beregsanu” dar salut de pe acum cu bucurie strădaniile unor „paori intelectuali” de a ține „steagu sus”. Sunt convins că va ieși o treabă faină și vă urez mult succes !!
   La mulți ani !!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s