Scrisori (din America). Banda lu’ Tie Murgu

Această scrisoare nu e trimisă din America. Autorul şi-a făcut vacanţa în ţară, a mai pus la punct una-alta, în toamnă zburând înapoi, peste balta cea mare, pentru a griji de nepoţi. Dar a continuat să ne trimită câte o scrisoare, ca aceasta, abordând mai ales amintiri din copilărie sau din tinereţe.

Nu cred că exista Duminică, în zi de vară, cam pe după prânz, să nu auzi cum coboară banda lu’ Tie Murgu, din deal de la Florescu, către curtea Căminului Cultural, care cu mai mulţi în urmă se numea Casa Naţională. Acolo, în curtea Căminului se aduna jiocu’.
Şipetu’ fiind aşezare de câmpie, se conforma cumva spuselor unui bun cunoscător al obiceiurilor şi tradiţiilor bănăţenilor, dl.Alin Lazaroviciu, banda lu’ Tie Murgu fiind formată dintr-un trio pe „coarde calde” în care Tie era primaşu adică vioara întâi şi conducătorul grupului, un ţigan mai tânăr care cânta la lauptă (vioară), poreclit America, cu accentu pe ”i“, iar al treilea muzicant cânta la begheş sau bandă, el nefiind ţigan, şi-l chema Libră. Acelaşi domn Lazaroviciu remarcă folosirea instrumentelor de suflat în special a alămurilor, adică trompete, tube, etc ca fiind specifică muzicanţilor din satele de munte şi cred că are dreptate.
Aspect interesant, corzile contrabasului sau begheşului nu se ciupeau, susţinerea armoniei şi a acompaniamentului se făcea prin lovirea acestora cu un băţ din lemn, lustruit, prin capătul căruia trecea o sfoară înfăşurată pe încheietura mâinii.
Pornirea muzicanţilor către Căminul cultural avea un ritual aparte. Banda lu’ Tie era într-un fel invitată să vină la Cămin, câţiva jiuni făceau invitaţia şi însoţeau banda, care cânta din mers, jiunii mai chiuiau şi jiucau pe lângă bandă, era un fel de semnal care anunţa că lumea se poate aduna.
Cine avea urechi s-audă ştia precis când ajunge banda la Cămin.
Rânduiala din curtea căminului era dictată de muierile care nu jiucau, ele făceau un semicerc ţinându-se unele de altele pe sub braţ fiind numai ochi şi urechi să nu scape nici măcar un procent din desfăşurarea evenimentelor din arenă. Uneori sporovăiala muierilor acoperea muzica, teme de discuţie, subiecte şi şuşanele existând la discreţie la tot pasu, mai mare păcatu’ să nu le dezbaţi.
Banda lu’ Tie mai stătea pe loc, se mai învârtea pe interiorului cercului format şi mai ciuguleau câte-o bancnotă pusă-n arcuş de cei cu dare de mână şi mai făloşi.
În mijlocu arenei, perechile de jiuni şi fete nemăritate, precum şi perechi căsătorite nu cu mult timp în urmă, îşi demonstrau calităţile de jiucători în faţa onoratei asistenţe şi tot aici se cam pritoceau posibile viitoare logodne, alianţe şi încuscriri sau viitoare căsnicii.
Către seară lumea se mai rărea chemată de rânduiala din gospodării, cornutele neavănd prea multe-n comun cu banda lu Tie, îşi cereau drepturile. Cei tineri mai rămâneau un pic pân-la spartu’ târgului, când se cânta marşu, o cântare de încheiere binecunoscută de toată lumea, cu adânci semnificaţii. Chiar şi-n zilele de azi aud melodia asta cu ocazia nunţilor de prin Timişoara, ceea ce ar însemna că satu’ s-a cam mutat la oraş.
Toată ceremonia asta legată de jioc era un bun prilej de etalare a costumelor populare, atât la bărbaţi dar în special la femei. Bogăţia culorilor, tehnica compoziţiilor florale şi măiestria confecţionării costumelor şi a cotrânţelor era şi-un schimb de experienţă binevenit.
Cu timpu’, banda lu’ Tie s-a mai schimbat, a mai venit unu’, a mai plecat altu’, a mai apărut şi-o torogoată, care a înviorat trupa, oricum Tie a rămas veşnicu’ şef neîncoronat al bandei pân-a plecat în altă lume.
Aş mai face o completare, Banda la acea vreme avea mai multe înţelesuri şi putea fi interpretată ca 1) formaţie de muzică sau 2) contrabas, căruia unii îi spuneau şi begheş.
Şi o dorinţă ! Aş asculta din nou, cu alte urechi, banda lu’ Tie !!!

Tiberiu Marcovici,
Timisoara, Iulie 2009

Din păcate nu le putem oferi cititorilor noştri şi domnului Tiberiu Marcovici nici un joc cântat de banda lui Tie Murgu, dar am găsit pe You Tube mai multe înregistrări cu Banda lui Toma Dobre Gau şi Lae Arapu, formaţie utilizând alămurile, deci specifică zonelor montane din Banat. Între doinele postate, un singur joc, Argileana ca-n Banat. Muzica este ilustrată, de către autorul clipului, cu fotografii vechi ale paorilor, cu imagini de hore româneşti şi cu o carte poştală prezentând celebrul cor de la Chizătău, care a făcut şcoală în Banat. Interpreţii au fost, în 1937: Toma Dobre-Gau (trompetă 1), Laie Arapu (trompetă 2), Nicolae Todor (saxofon), Andrei Ferescu (bas):

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Banat, Social și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Scrisori (din America). Banda lu’ Tie Murgu

 1. alinlazaroviciu zice:

  Domnule Marcovici!
  Va multumesc ptr. aprecierile la adresa mea . Intradevar am mai prins si eu cate ceva din muzica instrumentelor calde a Banatului de campie. Consider ca aceia a fost muzica caracteristica a acestei zone si nu , muzica facuta de ,,alamuri”. Pacat ca nu am avut si avem culegatori de folclor autentici , care sa cheltuie ei bani ptr. a conserva acele melodii de mult uitate. In schimb ei fac bani cu muzica sarbeasca cu influente balcanice profunde. Cred ca va mai aduceti aminte de doinele noastre de campie ? Erau total diferite de cele de la munte, atat ca muzicalitate cat si ca versuri, incomparabile. Muzica acelor ,,benzi” era mult mai linistita , placuta urechii, lina , cu o muzicalitate usoara . Nu asemeni saxofoanelor , care dupa o nunta iti mai rasuna-n cap doua zile.

  Cu prietenie .

 2. Tiberiu Marcovici zice:

  Ardeleana ca-n Banat
  O surpriza foarte placuta!! Apreciez mult demersurile si stradaniile D-lui Nelu Craciun in efortul depus pentru recuperarea si conservarea patrimoniului din Banat si mai nou si a altor regiuni istorice romanesti.
  Am ascultat cu mare placere Ardeleana ca-n Banat si nu pot decat sa va multumesc.

 3. Silvone zice:

  Excelent articol! Astept si altele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s