Gloanţe pentru românii din Sârbia

Presa din România şi cea din Sârbia anunţă două acţiuni de intimidare produse asupra unor lideri ai românilor din Timoc şi din Banatul sârbesc.
Asupra casei lui Dragoslav Mariacic, din Spicova, Timoc, lider al filialei Partiei Democrate a Rumânilor din Serbia, s-au tras, luni, focuri de armă.
În scurtă vreme şi asupra casei primarului din Iancaid (Iankov Most), Viorel Beşu, preşedintele Alianţei Românilor din Voivodina, s-a deschis focul.
Pare o acţiune concentrată a naţionaliştilor extremişti sârbi, care nu pot accepta redeşteptarea conştiinţei naţionale a compatrioţilor lor de origine română.
Se impun acţiuni energice din partea autorităţilor române la vârf, în faţa omologilor sârbi, dar şi în cadrul organizaţiilor internaţionale la care România este parte, în primul rând a celor europene.
Ajung sutele de ani de umilire a românilor din zona de contact dintre cele două popoare. Astăzi cărţile cele mai bune se află în mâna autorităţilor dâmboviţene. Important este cum sunt acestea jucate!

Iată şi reportajul televiziunii belgrădene (în limba sârbă) despre atentatul de la Iancaid. Se văd clar urmele gloanţelor pe geamuri, pereţi şi pe canapea:

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Banat, Istorie, politică, Social și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Gloanţe pentru românii din Sârbia

 1. Tiberiu Marcovici zice:

  Mult trâmbițata prietenie sârbo-română se pare că nu se regăsește în Valea Timocului. Românii de acolo cunoscuți și sub denumirea de Vlahi au mare nevoie de susținere și solidaritate în demersul lor de a-și păstra limba și tradițiile. Evident că in mod explicit trebuie să=și afirme loialitatea față de legile și prevederile Constititiei Statului in care locuiesc.Nici nu pun la îndoială că nu au făcut asta pînă acum.
  Principalul suport ar putea veni de la autoritățile Statului Român care ar trebui să fie ceva mai incisive în demersurile care se fac către partea sârbă în astfel de cazuri.

 2. Qmader zice:

  Pt pamantenii spatiului carpatin nu e anul 2011, ci epoca intunericului. Toti intrusii revendica drepturi la care nici viseaza romanii de peste hotare. Doua exemple fugare.
  1. Daca va amintiti, cu scolile din Pribaltica. „Fratele mai mare” organizase un mars al elevilor la Strasburg. Motiv – sa nu piarda copiii timp cu invatarea limbii autohtonilor; ba chiar invers, localnicii sa invete obligator limba „fratelui”.
  2. Exact in aceeasi perioada, situatie invers proportionala in Transnistria: se persecuta contingentul celor cateva-i scoli cu predare in „l.maldaveneasca” pentru a forta evectiv procesul rusificarii. Uite aici au uitat „sireacii” de respectarea drepturilor omului.
  Intrebare involuntara: pentru ei, localnicii sunt oameni? Mihai D. / Chisinau

 3. Lucian Bureriu zice:

  Mă voi ocupa, pe blogul http://lucianbureriu.wordpress.com precum am făcut și până acum, de problema noastră cu adevăratul INAMIC al nostru. Din păcate, mentorul asociației ASTRA din Timișoara, Cristea Sandu Timoc are deja 95 de ani. Vom prelua protestele sale și vom încerca să sensibilizăm pe președintele Băsescu, amic cu vecinul belgrădean și inamic al kosovarilor. Vă rog, nu mai confundați Valea Timocului, cu Zona, regiunea Timoc, mult mai amplă, românească și sârbo-bulgară. Materialele mele au ajuns și în Canada, la revista Observatorul. Dar pe atunci nu se ivise un adevărat casus belli, ca acum. Trebuie să ne unificăm protestele, altfel vom fi aceiași trădători din 1919, când guvernul român s-a dezinteresat de Timoc, fraternizând cu cei ce au dezlănțuit primul război mondial.

  • nelucraciun zice:

   Multumesc pentru atentionarea in legatura cu cele doua entitati teritoriale distincte, Valea si Regiunea Timocului. Mie asa mi-a ramas in memorie, valea Timocului si valea Moravei.
   Este foarte delicata problema relatiilor dintre romani si sarbi, de-a lungul istoriei.
   Uite, un exemplu din familia mea. Eu ma trag dintr-un sir lung de preoti ortodocsi romani.
   Tuturor, la hirotonisire sau, daca au fost hirotonisiti in afara spatiului episcopiilor coordonate de ierarhia sarbeasca, la atribuirea singheliei, li s-au slavizat numele.
   Unii se numeau Popovici (nume schimbat prin slavizarea denumirii profesiei: popa – Popovici), altii erau Radovan, desigur de la Radu. Iar purtatorii numelui pe care eu ii urmez in linie paterna directa, incepand cu primul Craciun care a venit in Banat din sudul Moldovei, in anii dintai ai domnilor fanarioti, s-au numit Craciunovici sau Craciunov, pana incoace, dupa separarea ortodocsilor romani de sarbi.
   Ceva similar se petrece, de multa vreme, in regiunea Timocului. Prima si cea mai usor de pus in practica masura de asimilare, a fost slavizarea numelor ansamblului romanilor timoceni.

 4. Lucian Bureriu zice:

  În timpul războiului intern iugoslav, au fost mobilizați și mulți etnici români din Banatul sârbesc, alături de maghiari, pentru a fi trimiși în prima linie, uciși și înlocuiți cu sârbi. Românii au plătit un uriaș tribut de sânge pentru teroriștii vecini, în timp ce le înlesneau miloșevicienilor aprovizionarea cu benzină pentru mașina de război sârbească. Trăiască pretinia sârbo-dâmbovițeană…

 5. nelucraciun zice:

  Foarte grav, daca este reala afirmatia dvs. Asta se cam numeste genocid…

 6. Qmader zice:

  Experienta de a educa cu gloante / arderea cartilor / redenumirea – urgenta! – a localitatilor si aborigenilor / exterminarea a tot ce aminteste de trecut, e comuna tuturor vecinilor nostri. De jur imprejur avem numai „binevoitori”: unii vor sa ne prefaca in rusi, altii – in bulgari, sarbi, maghiari… La sigur, nu Dumnezeu e vinovat ca vecinii permanent stau cu gandul la acaparare. De asemenea, nu cred ca pricina, in unicat, e doar pozitia geostrategica a Ro la poarta Balcanilor. Mai degraba politica indecisa, devenita proverbiala, ii atribuie intotdeauna rolul unei carti de schimb. De la 1574 (Ioan Voda cel Viteaz) slava Prtincipatelor incepe sa apuna. Ce naiba se intampla cu poporul asta? De ce toti ne impart, ne invata?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s