Hărţi istorice. Teritoriile României şi Republicii Moldova în Atlas Nouveau, 1710

Harta Le Royaume de Hongrie et les Estats qui en ont este Sujets … a fost realizată de cartograful Sanson şi a fost publicată de Jaillot A.H.  în Atlas Nouveau, contenant toutes les parties du monde, … Amsterdam, Covens & Mortier, 1710.
Cuprinde regatul Ungariei, Transilvania, Moldova, Valahia, Eyaletul de Timişoara şi părţi din Peninsula Balcanică, aflate sub ocupaţie otomană.
Decupajul prezintă actualul teritoriu al României şi al Republicii Moldova. 
Daţi clic pe hartă pentru o rezoluţie mai mare

Harta prezentată se află în domeniul public întrucât drepturile de autor asupra sa au expirat. În Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi în alte ţări, termenul dreptului de autor este valabil pe durata vieţii autorului plus 70 de ani.

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Banat, Hărţi, hărţi vechi, Istorie, Timişoara și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Hărţi istorice. Teritoriile României şi Republicii Moldova în Atlas Nouveau, 1710

 1. Octavian Radu zice:

  Stii ce remarc? Lucru pe care nu prea il stiu romanii. Ca extremul sud-est al Moldovei(adica Bugeacul tataresc) se numea Basarabia. Atat. Nicidecum toata Moldova dintre Prut si Nistru.
  Si ca tot veni vorba de Moldova si de anul 1710 – mi-aduc aminte de Dimitrie Cantemir. Om f.cult pentru vremea lui(si nu numai), dar slab ca om politic si destul de manipulator 🙂

 2. Qmader zice:

  Am tot cautat teritoriul Republicii Moldova pe harta propusa din Atlas Nouveau, 1710 – cu mare regret, dar nu l-am observat. Nu observ nici teritoriile altor „republici surori” – Pridnestrovcsaia Moldavscaia Respublica si Avtonom Territorial Bölümlüü Gagauz Yeri. Din considerentele acestea: nu era mai bine oare de evitat formula „imperiului moldav” din titlu? Cu atat mai mult, ca harta vorbeste de la sine, iar in titlul publicatiei daca s-a spus Romania, s-a spus TOTUL.
  MD / Chisinau

  • nelucraciun zice:

   Inteleg aluzia dvs. Nu am scris Romania si Republica Moldova in Atlas Nouveau. Am vorbit doar de niste teritorii, care astazi apartin Romaniei, respectiv Republicii Moldova, entitati care pe vremea aceea, nu existau. Teritoriile respective, da.
   Romania, astazi, nu include teritoriul Republicii Moldova. Nu ma puteam referi doar la Romania.
   Iar entitatile Pridnestrovcsaia Moldavscaia Respublica si Avtonom Territorial Bölümlüü Gagauz Yeri sunt parte integranta a Republicii Moldova, cf. comunitatii internationale.

   • Qmader zice:

    Ideea mea, domnule Nelu Craciun, e ca acolo unde se poate si unde nu, trebuie evitata premarirea nimicniciei. Ceea ce reprezinta astazi proaspetele „republicil surori” ale Imperiului de pe sesul Bicului – viitoarea lor federation! – este copia intocmai a ceea ce reprezinta Respublica Maldavia pentru Ro. O rana in plus, a cata la numar? Inca o bataie de joc, a cata la numar?
    In plus, observati ca vorbind inflacarat despre RM, toti si toate „uita”
    grijuliu de teritoriile instrainate de buna ziua Ucrainei. Cui insa sa spui si cum, cand surdul la noi nu vede iar orbul nu aude. In unison cu fel de fel de „patrioti”, guvernantii fac aluzii desarte la Moldova (-?), pe care strasnic o iubesc.
    „Versurile” mele toate de pe https://juriscult.wordpress.com/category/opinii/publicistica/dixi-parerea-mea/ sunt axate pe asta dragoste mareata.
    Insist, totusi, in parerea ca titlu trebuie sa corespunda continutului hartii, fara iz comunist.
    MD

 3. nelucraciun zice:

  A fost o initiativa de grup, o propunere care nu a prins.

 4. Pingback: Românii transnistreni primele victime ale expansionismului imperialist rus « CER SI PAMANT ROMANESC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s