Hărţi istorice. Decupaj din harta Schedel, 1493, cuprinzând actualul teritoriu al României

Este una dintre cele mai vechi hărţi cuprinzând nume topice din spaţiul românesc. Decupajul face parte din harta Europei centrale şi de est, publicată în Cronica de la Nürenberg. Incunabulul a fost tipărit în decembrie 1493 de Anton Koberger, în două versiuni, în limbile latină şi germană. Se estimează că au fost trase 1400 – 1500 exemplare în versiune latină şi 700 – 1000 de exemplare ale versiunii germane. Cartea este presărată cu numeroase gravuri în lemn, între care şi această hartă.
Tratatul a avut la bază bogata bibliotecă a lui Hartmann Schedel (1440-1514), cuprinzând cca. 370 manuscrise şi 670 de incunabule.
Schedel s-a născut la Nürenberg, a studiat, între 1456 – 1462, la Leipzig, unde a obţinut titlu de maestru în arte (Magister Artium). Ulterior şi-a continuat studiile la Padova unde şi-a perfecţionat formaţia umanistă, urmând, în paralel, medicina.
Cronica de la Nürenberg a fost contemporană lui Cristofor Columb dar şi voievodului Ştefan al III-lea (cel Mare) al Moldovei.

Harta este corect orientată după punctele cardinale. Este reprezentat arcul carpatic, iar dintre cursurile de apa, Dunărea, cu vărsarea în mare printr-o deltă cu cinci braţe,Tisa (Teyssa fl), Prutul, Nistrul, Mureşul şi Oltul. Un singur oraş din spaţiul românesc actual, Oradea (Vardem) este notat. În est, în locul Moldovei, este notată WALACHIA, între Mureş şi Tisa TRANSILVANA, iar, la sud-est de Carpaţi, WVRTZLAND – Ţara Bârsei. La sud de munţi, într-o arie mărginită de Olt şi Dunăre, spaţiul pe care ar fi trebuit să fie plasată Valahia, este notat, utilizând caractere folosite pentru scrierea numelor oraşelor, Sibenburg, denumirea germană a Transilvaniei.

Harta prezentată se află în domeniul public întrucât drepturile de autor asupra sa au expirat. În Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi în alte ţări, termenul dreptului de autor este valabil pe durata vieţii autorului plus 70 de ani.

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Hărţi, hărţi vechi, Istorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Hărţi istorice. Decupaj din harta Schedel, 1493, cuprinzând actualul teritoriu al României

  1. Octavian Radu zice:

    Cat de greu se intelege 🙂 De exemplu, vad ca apar si Muntii Dobrogei, ceea ce ma mira.
    Moscova e aproape…
    Dar in stanga jos(sud-vest) apare Raguza. Stiti ce este Raguza? E Dubrovnikul 😉

  2. Dan zice:

    Buna ziua,
    ma bucur ca va intereseaza mult istoria veche (si mai noua) a RO. Doriti sa colaboram ?
    Numai bine, Dan

  3. Dan zice:

    Putem discuta prin mail…

  4. Foarte ciudat, sa vezi Valahia la nord-est de Transilvania. Apoi, Constantinopolul pare a fi la o aruncatura de bat. Iar peste Serbia si Bulgaria scrie, descurajant, Turcia.

    • nelucraciun zice:

      Pe hartile din acea perioada si ceva mai noi in locul Moldovei scria Valahia. Daca sunteti un pic atent observati ca aceasta Valahie e trecuta la N de gurile Dunarii. Ce este, mai ales, interesant este ca Transilvania e marginita de fluvii si rauri, Dunarea si Tisa, Mures, Olt si Siret, trecand de Carpati!
      Unde e acum Bulgaria si Sarbia, pe atunci a fost imperiul Otoman.
      Decupajul cuprinde denumirea „Constantinopol” dar nu si pozitia metropolei.
      Multumesc pentru comentariu. Va mai astept pe blog.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s