Un păcurar bănăţean desenat de către Denis Auguste Marie Raffet ( 1804 – 1860), în 1837, la Drencova, în stânga Dunării.
Titlul original: Berger du Bannat, Danube rive gauche, (Drenkova), 7 Juillet 1837.
Stampa, publicată în 1840 de Gihaut frères, a fost imprimată în tipografia lui Auguste Bry din Paris.
De remarcat îmbrăcămintea tradiţională a ţăranului bănăţean, chimeaşa lungă, legată la mijloc cu un brâu, izmenele albe, burdicul cu lâna la exterior, precum bunda ciobanilor de mai târziu. Încălţat cu opinci şi obiele, omul purta pe cap un clăbăţ care seamănă uluitor căciulilor specifice vlahilor sud-dunăreni. De fapt, nu-i despărţea decât firul de apă.
Între lucrurile pe care le avea asupra sa, nelipsitul topor, pentru a se apăra de sălbăticiuni, nuiaua cu care mâna turma de oi şi capre, ciutura cu apă şi străicuţa în care purta mărunţişuri precum dohanul şi amnariul. Alături, însoţitori fideli, cei doi dulăi.
Imaginea prezentată se află în domeniul public întrucât drepturile de autor asupra sa au expirat. În Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi în alte ţări, termenul dreptului de autor este valabil pe durata vieţii autorului plus 70 de ani.
Alte imagini din arhivele de familie ale paorilor bănăţeni puteţi vedea în ciclul Paorii.
Clabatul asta, nu-mi seama cu nimic din ceea ce stiu eu…
Am scris în text, seamana foarte mult căciulilor din blană de oaie ale vlahilor sud-dunăreni. Căutaţi imagini cu ansamblurile lor folclorice.
Am cautat. Corect. Am pus si la mine o imagine cu ei.
Bună treabă faceți! Felicitări și spor!
Multumesc!