Europo, nimic fără Sârbia, bre!

Sârbii, acest mic popor slav şi ortodox din nord-vestul Peninsulei Balcanice, au fost mai întotdeauna, în istorie, cu un pas înaintea noastră. Poate cu excepţia perioadei integrării euro-atlantice, când am trecut (oare?) în faţă.
Secole de-a rândul ne-au dominat, prin ierarhia bisericii ortodoxe din cele două imperii, otoman şi habsburgic, în care au trăit, alături, români şi sârbi.
Au reuşit, în bună măsură, desnaţionalizarea vetrelor de românitate din Peninsula Balcanică: Valahia mică din Slavonia, Armânia macedoneană, Istria, românitatea de pe Timoc şi Morava şi, în cele din urmă, Banatul de Sud, singurul teritoriu în care, obligaţi de prevederile tratatelor de pace care au fărâmiţat provincia, românii au fost, formal, recunoscuţi ca minoritate etnică.
Caracterizaţi, în primul rând, prin demnitate şi unitate, sârbii au cedat greu în faţa represaliilor occidentale. Au pierdut un tempo în integrarea euroatlantică.
Astăzi comunitatea europeană se arată dornică în a-i integra. S-a opus, formal, doar România, în încercarea de a domoli sentimentele românilor din ţară, vis-a-vis de politica de asimilare practicată de autorităţile sârbeşti şi de biserica ortodoxă sârbă, în estul ţării, la sud şi la nord de Dunăre.
Europo, nimic fără Sârbia, bre!
Iată, am fotografiat, în sâmbăta floriilor 2012, acest mic banner afişat, cu mândrie, de către proprietarul unei tarabe cu suveniruri, amplasată în apropierea simbolului arhitectonic al capitalei sârbe, Catedrala Sfântul Sava: EUROPE, NOTHING WITHOUT SERBIA, BRE!

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Banat, Foto, Istorie, politică și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Europo, nimic fără Sârbia, bre!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s