Catedrala Sfântul Sava

 Am vizitat, în sâmbăta Floriilor, Belgradul. Am vrut să văd, neapărat, simbolul arhitectonic al capitalei Sârbiei, catedrala Sfântul Sava.
 Sfântul Sava este patronul spiritual al Sârbiei. Catedrala a fost ridicată pe locul în care otomanii au incinerat, după cucerirea Belgradului, moaştele sfântului.
 O statuie impozantă a sa este amplasată în apropierea catedralei. Catedrala, ale cărei lucrări au început în 1935, este şi astăzi, neterminată. În interiorul bisericii oameni şi utilaje lucrau de zor, în seara de sâmbătă dinaintea Floriilor.
Doar o mică capelă este funcţională în apropiere:
 Catedrala Sfântul Sava este cea mai mare biserică ortodoxă din lume. Şi este pe locul zece într-un clasament al tuturor bisericilor din lume.
A fost ridicată de un popor, numeric pe jumătate cât cel român, dar un popor demn şi mai ales, unit.
Astăzi când a sosit momentul, după secole de neputinţă, să-şi ridice şi poporul român o catedrală pe măsură, corul lătrăilor se pune de-a curmezişul şi cere oprirea oricărui sprijin guvernamental.
Acum este o ultimă ocazie pentru acest popor român care, secole de-a rândul s-a rugat în bisericuţe clădite în tehnica nuielelor împletite, uşor de refăcut după incursiunile năvălitorilor. Pentru că acum, o mare parte a acestui popor, anume cea mai activă parte a sa, a ales, în faţa contrarevoluţiei comunistoido-fanariotarde, exodul. Iar noi, cei rămaşi, până la plecarea celui despre care tradiţia orală spune că va stinge becul, avem datoria să lăsăm un semn, pe măsură, al trecerii noastre pe aceste meleaguri.
Revenind la Catedrala Sfântul Sava, iată şi o fotografie din apropiere:
 Şi, pentru final, încă o imagine de ansamblu, de astădată luată din alt unghi:
 Dumnezeu să le dea putere celor două popoare, care au ţinut, secole de-a rândul, piept năvălitorilor, aici, la porţile creştinătăţii, să-şi ridice şi să-şi desăvârşească catedralele pe care le merită! Catedrale pe care occidentul le are încă din evul de mijloc.
Şi o propunere de final: europenii să solicite Turciei, ca o condiţie obligatorie a primirii sale în Uniunea Europeană, redarea Catedralei Sfânta Sofia cultului ortodox, Patriarhiei ecumenice de la Constantinopol.

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Foto, Istorie, Social și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s