Genealogie. Forum România şi ţinuturi locuite de români pe Ancestry.com

Suntem obişnuiţi să privim genealogia ca pe o anexă a istoriei vizând familiile domnitoare şi familiile nobiliare.
Iată dar că, urmând mişcărilor de populaţie spre Lumea Nouă din ultimele secole, oameni din diferite părţi ale planetei, aparţinând unor culturi mai mult sau mai puţin diferite, se întâlneau în noua patrie, fiecare cu amintirile şi cu obiceiurile proprii. După două-trei generaţii oamenii îşi pierdeau nu numai limba, dar şi obiceiurile, tradiţiile şi, ceea ce era mai important, amintirea originii.
Iată de ce acolo, în America, această cenuşăreasă a istoriei, genealogia, a dobândit proporţii de masă. Oamenii de rând erau dornici să-şi cunoască originile şi nu numai atât. Migraţia internă a dus la pierderea legăturilor între diferitele ramuri ale familiilor. Noua pasiune, întocmirea arborilor genealogici ai familiilor, a devenit fenomen de masă. Au apărut primii furnizori de servicii din branşă: cercetători specializaţi.
Şi iată, un cult religios, Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, mai cunoscuţi publicului ca biserica mormonă, consideră că ascendenţii unui mormon devin, la rândul lor mormoni, însă, pentru aceasta, pentru botezul postum, este necesar ca numele acestora să fie cunoscut. O imensă muncă de foto-copiere a documentelor de stare civilă din arhivele europene disponibile a fost susţinută de voluntari din cadrul cultului mormon. Aceste fotocopii au fost multiplicate şi se află la dispoziţia oamenilor, în diferite locaţii din Statele Unite.

Un adevărat boom a cunoscut această anexă a istoriei după apariţia internetului.
Alţi voluntari ai bisericii mormone au clădit o imensă bază de date, bazată pe milioanele de fotocopii ale intrărilor de emigranţi prin Ellis Island. Aceasta este, astăzi, disponibilă on-line. Singura condiţie este crearea prealabilă a unui cont gratuit.
Numeroase alte baze de date au fost create. Şi liste de discuţii. Marea majoritate a site-urilor în limba engleză. Cele mai bune accesibile doar în baza unui abonament plătit.
Între acestea, cel mai important site pare a fi Ancestry. Numeroase baze de date, înregistrări ale recensămintelor, înregistrări din arhive militare sau de stare civilă, sunt la dispoziţia publicului, on-line. Uneori accesul la anumite baze de date este gratuit, pentru perioade limitate de timp. Un abonament gratuit la noutăţi poate fi creat de oricine.
O parte, absolut gratuită, permanent, este forumul (în limba engleză). Acesta este organizat pe ţări, pe diviziuni administrative, pe regiuni istorice. Pentru România, pentru Republica Moldova şi pentru alte teritorii locuite (şi de) români, am identificat următoarele diviziuni:

România, lista generală
Alba Argeş
Bacău Bihor Bistriţa-Năsăud Botoşani Brăila Braşov Bucureşti Buzău
Călăraşi Caraş-Severin Cluj Constanţa Covasna
Dâmboviţa Dolj
Galaţi Gorj
Harghita Hunedoara
Ialomiţa Iaşi
Maramureş Mehedinţi Mureş
Neamţ
Olt
Prahova
Sălaj Satu-Mare Sibiu Suceava
Teleorman Timiş Tulcea
Vaslui Vâlcea Vrancea

Banat Transilvania

Voivodina Moldova

Ucraina, lista generală Ucraina, regiunea Cernăuţi
Ucraina, regiunea Odesa (cuprinde sudul Basarabiei) Ucraina Subcarpatică

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în America, Banat, Genealogie, Istorie, Timişoara și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Genealogie. Forum România şi ţinuturi locuite de români pe Ancestry.com

  1. Gabriela zice:

    Iata ca din gradini am descoperit un alt hobby comun! Voi citi pe indelete toate articolele istorice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s