O imagine de la începutul secolului al XX-lea. Pare a aparţine aceluiaşi fotograf care a realizat şi alte imagini prezentate pe blog, precum Paorii 13 şi Paorii 14. Locaţia imaginii este în Banat, probabil în estul regiunii, posibil la Lugoj.
Femeia tânără din fotografie este îmbrăcată în port tradiţional german de toate zilele. Femeia în vârstă, din dreapta fotografiei este îmbrăcată în port orăşenesc de toate zilele, puternic influenţat de portul şvăbesc. Broboada (cârpa mare) şi modul de legare a acesteia sunt comune majorităţii etniilor din Banat. Modul de legare a baticului (cârpei) este diferit de cel folosit de şvăboaice. Înclin să cred că această femeie era româncă. Copilul este îmbrăcat într-un costum orăşenesc, desigur de căpătat, întrucât căciula pe care o poartă, clăbăţul, indică, clar, apartenenţa sa etnică. Putem intui că era sluga familiei nemţoaicei tinere.
Cişmeaua este una de tip special, permiţând umplerea simultană a două vase şi a unei cisterne. Vasele cu apă sunt cărate cu roabe din lemn. Nemţoaica tânără utilizează ulcioare din tablă, unul din tabla emailată, de provenienţă industrială (cantă), iar cealaltă femeie ulcioare tradiţionale, din lut ars.
Exemplarul original al fotografiei, pe carton, provine din colecţia ing. Tiberiu Marcovici şi nu are legătură cu ascendenţii domniei sale.
Whatever that means, I really like the Pic 🙂
I like the Pic too…Thank you!
niste fotografii superbe. multumim.
Multumesc si eu!