Valahii din Nord

Cu siguranta aţi auzit câteva cântece populare valahe. Aţi văzut, probabil, băieţi şi fete, îmbrăcaţi în costume populare, interpretând pe scenă vechi dansuri valahe. V-aţi întrebat vreodată: Cine sunt aceşti valahi? Poate că aţi vizitat Valasko, frumoasa regiune, împădurită şi romantică din estul Moraviei. Poate că aţi auzit undeva, în munţii înalţi, clinchetul clopoţeilor agăţaţi la gâtul mieilor mitoşi şi zburdalnici. Poate baca, ciobanul, v-a oferit o bucată de brynza, brânză de oaie. Toate acestea sunt doar rămăşiţe ale trecutei glorii a valahilor.
Valahii au trăit nu numai pe teritoriul de astăzi al Moraviei, ei populând, de asemenea, cea mai mare parte a Munţilor Carpaţi. La cea mai apropiată distanţă de noi (de Moravia – nota nelucraciun), această arie a cuprins teritoriile Slovaciei de sus, Tesinului de sud şi Poloniei de sud. Istoria ne învaţă, de asemenea, că valahii, păcurarii de munte, au practicat un tip special de păstorit, unic în Europa Centrală şi de faptul că, venind din Balcani, s-au aşezat mai întâi în ceea ce este acum România (reflectare târzie a teoriei roeslleriene – nota nelucraciun ).
Valahii au fost, din cauza caracterului specific al păstoritului practicat, predestinaţi la o viaţă de călătorie, mobilă şi aproape nomadă. Din timp în timp, din cauza aglomerării arealului în care îşi duceau traiul, erau nevoiţi să-şi părăsească căminele şi să caute alţi munţi, care le puteau oferi noi mijloace de subzistenţă. Să nu uităm şi alte motive care au forţat migraţia valahilor din patria lor. În timpul dominaţiei otomane s-au aflat în calea raidurilor cetelor prădătoare de tătari şi cazaci. Numeroase dintre aşezările valahilor au fost distruse, iar populaţia alungată. Aşa s-a întâmplat că fluxul de colonişti valahi s-a întins, treptat, de-a lungul arcului carpatic, fără a ţine seama de state şi de graniţe. În timpul migraţiilor lor, valahii au venit în contact cu populaţia locală, s-au amestecat cu aceasta şi au asimilat multe dintre obiceiurile lor. Pe nesimţite şi-au pierdut unele dintre trăsăturile naţionale româneşti originale. În drumul lor spre estul Moraviei, Silezia şi Tesin, valahii au început să fie rusificaţi, ucrainizaţi şi slovacizaţi.
Primii valahi, însoţiţi de turmele lor de oi şi de capre au apărut pe solul Moraviei şi Sileziei la sfârşitul secolului al XV-lea. Primii veniţi, până în prima jumătate a secolului XVI, au fost puţin numeroşi. Locuiau teritorii ca nişte mici insule, în munţi. Până târziu, în secolele XVI-XVII, colonizarea valahă a continuat la periferia de sud a văii Moravei. Arealul de locuire al valahilor s-a concentrat în zonele muntoase Hukvaldy,Valasske, Mezirici, Vsetin, Broumov, Lukov, Vizovice, Zlin şi în altele mai mici din vecinătate.

Am citat începutul capitolului We Are Valachs! din traducerea în limba engleză a cărţii scrise de Zdenek Konecny şi Frantisek Mainus – Stopami Minulosti: Kapitol z Dejin Moravy a Slezka / Traces of the Past: Chapters From the History of Moravia and Silesia, Brno, Blok. 1979. Cum textul nu este în domeniul public nu mi-am putut permite o reproducere in extenso a unui capitol deosebit de interesant despre una dintre ramurile desnaţionalizate ale acestui neam. E bine, totuşi, să se ştie câţi şi pe unde am fost.

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Istorie, Social și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

34 de răspunsuri la Valahii din Nord

 1. Liviu zice:

  Si mai vorbesc ceva romana aceste neamuri ale noastre sau si-au pierdut limba, ramanand numai cu cativa termeni, cum e „branza”?

  • nelucraciun zice:

   Din pacate nu mai vorbesc limba.

   • Preda zice:

    Am vazut o dezbatere TV pe youTube. Un istoric (parca militar), afirma ceva mai precis: ca a fost acolo in Moravia, si a putut strange vreo 20 de cuvinte romanesti. Dar – adevarat ori ba nu stiu – cel mai fascinant era ca nu numai branza o cunosteau (asta este pana in Germania si Ucraina, greu de crezut ca a facut drumul invers, mai ales ca la celelalte neamuri este un soi de branza, un fel de cas-urda, si nu genericul cuvant. Dar acestia aveau alaturi de branza … si jantitsa. Care nu se vinde pe piata, se bea la stana, chiar si la noi. Daca este cumva adevarat, atunci nu mai sunt multe intrebari daca au venit acum 500 de ani, sau de mai mult …

 2. Donkeypapuas zice:

  Pe youtube am găsit un expozeu al istoricului Mircea Dogaru despre vlahii moravi. E interesant.

  Şi tot pe youtube se află un documentar despre limes-ul roman. L-am văzut mulţumită siteului: http://foaienationala.ro/frontiers-roman-empire-videoen.html
  În partea a doua, cînd se prezintă limes-ul din Slovacia, avem localitatea: GERULATA, sau cam aşa ceva. Cam prea dacic pentru a fi fost valahii moravi simpli păstori nomazi goniţi de tătari.

  • nelucraciun zice:

   Citandu-l pe Mircea Dogaru, personaj controversat, adept al curentului protocronist, intram in zona nisipurilor miscatoare.
   Vestigii dacice se pare ca s-au gasit in Slovacia, dar de acolo si pana in Moravia mai e cale de batut! Nu sunt adept al protocronismului, consider ca, totusi, istoria este o stiinta in miscare. Teoriile evolueaza, in urma unor noi descoperiri.
   Am dorit doar sa promovez un text despre o zona cam alba din istoria romanilor. Un text tradus intr-o limba accesibila – engleza.
   Multumesc pentru interes! Sunteti binevenit pe blog!

 3. Donkeypapuas zice:

  Îmi puteţi spune ce este protocronist la Mircea Dogaru? Dar mai bine, îmi puteţi explica ce este „protocronismul”?
  Iar realitatea despre vlahii din Moravia (la graniţa dintre Slovacia şi Cehia) este de netăgăduit. Şi asta pentru că acolo există „Regiunea autonomă vlahă”. Asta spunea şi Mircea Dogaru. pentru ca peste câteva zile să dau de documentarul GERMAN despre Limes şi să-mi sară în ochi acel nume de localitate din SLOVACIA, Gerulata. Vă rog să-mi spuneţi ce este „protocronist” aici?
  În schimb este corect din punct de vedere politic să se spună (de către toţi veneticii) cât de migratori erau valahii. Bine că n-au zis „cât de boemi”.
  Cu unele teze ale domnului Dogaru nu sunt nici eu de aord. Dar ele privesc istoria contemporană!
  În schimb v-aş recomanda să aveţi timpul şi să vizionaţi acele emisiuni în care analizează contextul apariţiei anumitor „teze protocroniste” – deşi n-au nimic cu ideile lui edgar Papu – felul în care au fost studiate de către analiştii militari de atunci şi concluziile alarmante la care ajunseseră. La care ajunseseră atunci, în 1985-86.
  Dar dacă e mai călduţ în suficienţa ideilor primite de-a gata prin filieră GDS, atunci vă doresc dormitare plăcută.
  http://it.wikipedia.org/wiki/Valacchia_morava

 4. nelucraciun zice:

  Despre protocronism puteti gasi un articol la obiect pe roWiki. Nu m-au pasionat niciodata ideile lui Mircea Dogaru, pe care l-am vazut uneori la TV. Daca ati adus vorba de persoana respectiva am pus si eu o intrebare lui uica Google si pe cateva dintre raspunsuri se facea legatura intre persoana si protocronism.
  Oricum, tema articolului nu este nici M. Dogaru, nici protocronismul, cred ca ne-am abatut cam mult de la subiect.
  Esenta este ca acolo traiesc romani care nu-si mai vorbesc limba. Si ca sunt numerosi romani abandonati la marginile romanitatii, care nu-si mai vorbesc limba, sau, si mai grav, nu mai au nici constiinta de neam.
  Sau sunt pe cale sa le piarda.
  In timp ce tara nu face mai nimic pentru atenuarea acestor evolutii dureroase.

  • Preda zice:

   Inteleg emotia. Dar daca ei nu au identitate, nu ii doare. Daca ei nu cer ceva, nu poti sa te oferi, caci se ofenseaza cehii. Dureros este insa in Ungaria, unde au ramas dupa Trianon 350 000 de Romani, azi sunt 10 mii … dar patru sute de mii de Greco – Catolici, cel putin dupa statistici pe confesiuni ungare, care mi-au fost oferite prin 1987. Se vorbeste in Romania de lucrul acesta?

   • nelucraciun zice:

    Multumesc pentru comentariu. Spuneti de 350 000 de romani in Ungaria, dupa Trianon. Puteti oferi o sursa credibila?
    Am citit si eu, in anumite surse, despre ceva asemanator. Nu cunosc vreun recensamant post Trianon cuprinzand aceste cifre. Confuzia porneste de la situatia traditionala a judetelor din Banat si Partium, care erau considerate ca facand parte din Ungaria propriu zisa, spre deosebire de Transilvania.
    Dar, dupa Trianon, partile ungurene cuprinzand populatie romaneasca semnificativa au fost incluse in Romania. Cifra mentionata de dvs. nu cred ca se refera la perioada post Trianon.
    Altfel nu contest ca in granitele Ungariei post Trianon au ramas importante grupuri maghiarizate, inclusiv de romani. Dar sunt convins ca acestia nu s-au declarat romani la recensamintele post Trianon. Rezultatele recensamintelor maghiare ante Trianon au fost publicate si pe internet, la nivel de localitate, trebuie doar ca cineva sa le prelucreze…

 5. Preda zice:

  Din cate stiu este cifra cu care s-a iesit de la Trianon. Si nu este bazata pe recensaminte post-Trianon, si pe cele ante-Trianon, desigur. Recensaminte detaliate maghiare, austrieci si franceze in mica parte. Echipa profesorului de Martonne pregatea datele etnografice, timp de mai bine de un an, pentru negocieri. Hartile, imense, le vedeam cand eram copil si le citeam cifrele. Si imi aduc aminte parca si de mentiunea faptului ca prin anii ’20 guvernul Roman chiar a intrebat pe cel Ungar, ce s-a petrecut cu acei Romani (cred ca deja nu mai erau decat zeci de mii), si raspunsul a fost evaziv, s-au intors in Romania … dar nu au dorit sa incarce atmosfera dipolmatica.

  Pe de alta parte, statistica pe confesiuni mi-au aratat-o prieteni elvetieni catolici prin 1985. Atunci m-a socat, dar aveam alte griji decat sa fac fotocopii la dosar. Erau circa 400 000 de Greco-Catolici: de unde? Gasesc ca aceste lucruri trebuiesc clarificate. Un alt lucru care insa stie toata lumea, in sensul ca scrie si prin ziare germane, am vazut si reportaje: in Ungaria mai sunt, da vreo doua sute de mii de etnici Germani. Dar sub 15% mai vorbesc limba – mi s-a parut inimaginabil cand am auzit prima data! Sunt niste contraste iritante intre pretentii, propaganda si prestante.

  • nelucraciun zice:

   Da, poporul maghiar a avut o putere de asimilare extraordinara. Europeni de nationalitati diverse, germani, francezi, italieni, slavi, romani au fost, de-a lungul secolelor, desnationalizati si inclusi in masa poporului maghiar. Alaturi de ei asiatici precum cumanii, iazigii…
   Genetic, poporul maghiar de astazi este foarte departe de cel care a venit, cu peste un mileniu in urma, in Europa. A ramas doar limba si constiinta de neam, materia genetica e diferita…

 6. Preda zice:

  Cat despre Romani din Moravia, Cehii si povesti de mult trecute: Stiati ca orasul Hushi din Moldova se numeste asa deoarece a fost fondata de refugiati Husiti din Cehia, care au fugit de persecutia religioasa, deci prinainte de 1400? Informatia asta este din cartea unui istoric italian iezuit, serios. Ca Ceh m-ar apuca si pe mine nostalgia la asemenea lectura – cred insa ca deja 200 de ani mai tarziu nu mai stiu cine sunt. Exemple din acestea cred totusi ca sunt multe – Germania si Elvetia sunt pline de nume frantuzesti stranii: urmasii Huguentotilor! Habar nu mai au nici de franceza, dar au cunostinte vagi ca numele este in legatura cu Huguenotii. Exemplul meu preferat este un actor berlinez pe numele Tukur – puteti ghici cum s-a nascut numele! Morala este ca cine nu aparea ca invingator pe un teritoriiu (fie si minoritar fiind), era asimilat in cateva zeci, o suta de ani – nu numai Romanii, si altii. Minoritati s-au pastrat sau prin dominatie – sau prin radacini, ca Aromanii.

 7. Preda zice:

  De aceea eu ii numesc „fratii nostri siamezi”. Puterea si misterul lor. Doar ca mai aproape de subiect, dansii nu contenesc sa deplanga statul national roman de dupa 1920. Departe de a fi fost perfect, are loc o comparatie a palmaresurilor… in folosul in primul rand al maghairilor. Mai multa retinere le-ar aduce cred succese de necrezut.

  Citesc din Frankfurter Allegmeine de acum trei zile, o columna la pagina intai, despre prietenie intre Germani si Polonezi. Nu am rabdare sa traduc mari portiuni: tonul general este „nu este de la sine inteles, duap ce am facut noi, ca aliatii sa ne fii acordat totusi cutare drepturi, ca acum fata de polonezi sa putem discuta cum o facem”. La acest punct, desi trateaza de pe pozitie de putere nr, 1 din Europa, Germania a invatat ca sa pastreze vie intotdeauna atentia fata de altii. Nu merge inainte niciodata numai cu revendicari – nu exista discurs in care propriile deraieri sa nu fie repetat puse in cauza. Daca aici dupa multi ani devine aproape ostenitor, in Romania mi-as dori macar odata sa aud o atitudine similara de asumare a trecutului din parte Maghiara. Cu toata durerea in suflet ca astazi sunt certuri la nivelul drepturilor cele mai elementare, pe care Romanii fara indoiala ar trebuie sa li le acorde.

 8. Preda zice:

  Nu stiu … Maghiarilor le place sa se compare la nivel inalt European, sa spuna „nimeni in Lume nu ar accepta ce ni s-a petrecut noua la Trianon” sau „Holocaustul anti Maghiar” etc. Doar vorbe de „marca buna”, in acest sens exemplu nu este deplasat – mai ales ca si Germanii nu au fost impiedicati de cultura sa isi dea rau in petec. Ma rog, nu este simplu!

  • nelucraciun zice:

   M-am referit la mediul cultural german, nu la cel maghiar. Desi traiesc in Banat, unde pana mai acum trei decenii influenta culturala germana era pe masura celei de-a doua etnii, ca pondere numerica, in regiune, am fost impresionat profund de mentalitatea germana in cele doua concedii petrecute in Germania, in ultimii ani. Nu ma mir ca au ajuns unde sunt astazi dupa ce tara le-a fost, practic, barbierita in ultima etapa razboiului.

 9. Preda zice:

  Am inteles – vroiam cumva sa insist ca nemtii au trebuit sa invete si ei ceva ce nu vine de la sine; cultura si civilizatia o au de secole, dar aceasta stricta cuviinta de a spune „nu este evident, dupa tot ce am facut”, este rod mai recent. Stiu ca discutia este complicata, oricum le doresc maghiarilor din romania sa invete si ei putin sa-si recunoasca umbra. Sunt cumva convins ca si-ar obtine mai usor de la Romani drepturile pe care si le doresc, si care li se si cuvin.

  • Adrian Damsescu zice:

   De ce neaparat aromani ce au migrat dinspre Balcani spre Europa Centrala si nu mauro-berberi (‘maureni’, ‘moroseni”, „moroieni”) veniti dinspre Peninsula Iberica pe la nordul Alpilor, mai ales ca denumirea germana a Moraviei este cat se poate de clara („Mahrenland” – ‘Tara maurilor’), „valah” (‘felah’) este termen berber iar asemanarea dintre portul popular valah/romanesc si cel maur-berber

   • nelucraciun zice:

    1. Cine a vorbit de aromani care au migrat in Europa Centrala?
    2. Genetic, valahii moravi par de vita semito-hamitica, precum maurii?
    3. Nu stiu de ce i-ati inclus pe moroseni aici. Geneza numelui lor e simpla. Au fost doua ramuri ale ausonilor, populatie de origine probabil daco-traco-romana care, la un moment dat au migrat in nord, in Maramuresul istoric : ausonii – osenii si ausonii de pe Mures – morosenii.
    Hasdeu ne-a aratat clar care a fost aria de formare a poporului roman: zona hunedoreana, Oltenia si Banatul la care putem adauga teritoriile timocene si morave din sudul Dunarii.

 10. farcry63 zice:

  VORBESTI TAMPENII DOMNULE !.. BATI CAMPII !.. NU MAI PROPAGA NEAOSILOR INEPTII SI PUNE MANA PE ISTORIA TRACILOR SI-TI VEI GASI SI RASPUNSURILE DE CARE AI ATATA NEVOIE SA INCHEGI ACEST MATERIAL ,
  PRECUM SI AREALUL TRACIC DIN CARE FAC PARTE SI VLASKO-MORAVSKI DUPA „SLAVIZARE” !

  • nelucraciun zice:

   Nu am facut decat sa traduc un capitol dintr-o carte. Cred ca e o carte buna, scrisa de un autor serios, care nu scrie tampenii.
   Daca doriti sa mai comentati pe acest site va rog sa pastrati un ton civilizat.

   • farcry63 zice:

    CU UNELE SCUZE REZERVATE …am vorbit cat se poate de civilizat tinand cont ca aceste „baliverne” influenteaza sute poate milioane de cititori ( care si asa sunt eronat „cultivati” si indoctrinati cu o sumedenie de tampenii promovate prin scoli si prin mass-media) privind ORIGINILE si ISTORIA NOASTRA MODIFICATA prin unele INTERESE de natura POLITICA si PRO-MASONICA inca de la 1848 !.. Ideea este urmatoarea…MARELE NEAM al TRACILOR PELAGICI ( inca de pe timpul tracilor cimerieni –1500- 2500 i.Hr.– lui Conan Barbarul , care-si avea dupa cate se pare capitala in Halmyris , actualul Murighiol) ) STAPANEAU UN TERITORIU VAST ,APROAPE 1/3 DIN ACTUALUL SPATIU EUROPEAN( din N Marii Negre si pana in Bohemia de azi si de la Marea Baltica la nord si pana la Marea Egee si Asia Mica) , inclusiv tinuturile Moraviei de azi ! Chiar si nordul Italiei de azi era stapanit de traci iar triburile de latini, itali si etrusci care au pus bazele poporului italian tot traci erau ! De aceea ” noi nu suntem urmasii Romei, ci Roma e urmasa noastra” ! Denumirea de Romania este un „produs” importat de masonii pasoptisti la 1848 ,inlocuind fireasca denumire de Tarile Valahe !.. Vlahii sau vallachii sunt tracii ( getii si dacii) de pe aceste meleaguri iar cei care i-au numit pe traci vlahi, au fost gotii si unele popoare germanice ! Si teritoriul de azi al Romaniei ,a fost mai intai de toate ocupat tot de traci ,indiferent ca erau denumiti daci ,geti , traci tribali ,traci iazigi sau ..anarti ! CU ASEMENEA INFORMATII NU TREBUIE SA NE JUCAM , PENTRU CA ACEASTE „SLABICIUNI ” AU STAT LA BAZA PRETENTIILOR EREDENTIST-TERITORIALE ALE COTROPITORILOR si MIGRATORILOR HUNI si MAGYARI ! .. MA INTRIGA DEASEMENI FAPTUL CA BULGARII ( alt popor migrator) FOLOSESC CU MANDRIE SINTAGMA „TRAKIA” sau „TRACHIA” , cand in fond TRACHIA a fost si la nord de Dunare , nu numai in sudul ei ,iar locuitorii ei au fost in fond stramosii nostri , nu si stramosii lor !… ps…si capitala legendarului nostru rege traco-get Dromichetes isi avea capitala intr-una din localitatile de la sud de Dunare de pe teritoriul Bulgariei..Razgradul de azi !.. Toate cele bune !

   • nelucraciun zice:

    De ce rezervate si de ce doar unele?
    Dar nu conteaza. Eu nu sunt istoric sa va dau dreptate sau, din contra, sa infirm ceea ce spuneti. Dar mai citesc cate ceva si vad ca mediul academic nu prea e de acord cu ideile venind din directia Nicolae Densuseanu, Iosif Constantin Dragan, Napoleon Savescu…Imi pare rau, mi-ar placea si mie ca ideile acestora sa fie adevarate, dar se pare ca nu sunt…

 11. cristi zice:

  probabil acesti vlahi sunt urmasii tibului getic arsietii(asdingi, astringi) care au lovuit in silezia

 12. cristi zice:

  pacat ca in romania nu se vrea sa se preadea in scoli istoria adevarata

 13. cristi zice:

  iar ceea ce spun cei pe care i-ati enumerat mai sus si domnul napoleon savescu spune foarte bine ceea ce spune. spune istoria adevarata.

 14. valah zice:

  Domnule Craciun multumesc de informatie.
  Dar nu are nici-un rost sa vorbim despre
  neam romanesc daca nu stim ce-i aia.
  Daca e vorba de cei ce vorbesc un grai din
  grupul est-romanic nu e neam.Eu nu sunt
  neam cu Bercea Mondial etc.Daca e vorba de cei ce sunt inregistrati etnici romani nu
  e neam.Eu nu sunt neam cu Becali Gigi.El
  este cetatean roman,inregistrat ca etnic roman cu parinti albanezi vorbitori si de aromana(un dialect oarecare).Poate nu cunoasteti.Cea mai mare parte a populatiilor din regiunile balcanice ale Imperiilor care au stapanit acolo sunt vorbitori a cel putin doua limbi locale unele
  foarte deosebite.Aceleasi neamuri au vorbit
  mai multe limbi si s-au numit in fel de fel.
  Greu de spus de ce pentru toti ?
  Numai sa cunosti pe fiecare cum a trait.
  Asta e istoria fara pacaleli voite ori ba.
  Restul e istorie.

  • nelucraciun zice:

   Daca noi nu putem vorbi de neam romanesc, atunci cine? Accept, ca o ipoteza de lucru ca romanicii sud-balcanici nu ar fi romani (ca sud dunareni ii avem pe vlahii de pe Timoc si Morava care, nu este nici un dubiu, sunt ai acestui neam), dar acesti nordici desnationalizati au plecat din trunchiul comun nord dunarean. Ei sunt o ramura a acestui neam, chiar daca si-au uitat limba, chiar daca au o alta religie (moldovenii romano catolici ce sunt?).

  • dorijn zice:

   Prin anul 980 dHr. marele neam tracic cu toate subramurile lor daci, moesi, geti,tyrageti, bastarni, anarti,taurisci, caucoensi, pradavensi , costoboci samd , a fost numit de catre populatiile vest europene valahi , vlahi , velasci ,volohoveni samd , iar mai tarziu pe la mijlocul sec XIX-lea …odata cu patrunderea influentelor francmasoneriei in tarile est-europene ( 1848) si redenumirea tarilor si populatiilor de la nord de Dunare ,in Tarile Romane si …in romani , vlahii au fost ERONAT denumiti aromani !.. In realitate aromanii sau vlahii sunt vechea populatie a acestor taramuri …urmasii vechilor traci…de la nord si sud de Dunare ! Asa ca vlahii ..chiar nascuti fiind in Slovenia, Croatia,Macedonia,Albania,Romania, Grecia, Slovacia,Bulgaria sau Serbia …tot din acelasi neam si din acelasi sange provenim !..Cat despre clanul Becali…chiar infractori cum s-au dovedit a fi…sunt öriginalii”exponenti ai stravechiului nostru neam romanesc !

 15. valahh zice:

  Din respect pentru acei oameni despre care am pomenit deoarece unii au patimit si doar asa avem ceva bun mostenit eu le voi spune locuitori ai cutarui tinut vorbitori de cutare grai.
  Am citi pe net de locuitori ai tinutului
  numit Istria vorbitori de grai est-romanic(istro-roman).Limba lor arata ca
  se trag din vorbitorii unei limbi est-romanice din care s-a nascut si limba
  romana de azi.Ei nu au f.multe cuvinte
  bulgaresti dar au sarbo-croate.Ei au aproape toate cuvintele vechi latine ca si
  vorbitorii limbii romane.Ei au fost mereu catolici.Banuiesc si aceia din Moravia.
  De ce nu au fost niciodata ortodocsi ?

 16. nelucraciun zice:

  Uite, banuiesc ca acesti oameni sunt romano catolici, ca si populatiile slave in mijlocul carora traiesc. La origine vor fi fost, la fel ca majoritatea romanilor, ortodocsi.
  Am dat un link al capitolului despre vlahi, accesibil on-line. Daca intelegeti limba engleza puteti afla multe despre trecutul acestor oameni.

 17. DAMSESCU Adrian zice:

  Părerea mea este că vlahii moravi au ajuns în acea zonă a Europei Centrale prin transhumanță, dar nu dinspre Balcani ci dinspre Peninsula Iberică. Să nu uităm că în Spania a existat la sfârșitul Imperiului Roman și începutul Evului Mediu o importantă comunitate de „rumin”, mauri romanizați.
  Oieritul și transhumanța oilor e ocupația de căpătâi a berberilor, deplasându- se de multe ori sute și chiar mii de kilometri în căutarea de pajiști mai bune pentru animalele lor; sunt un popor cu o vechime de 8.000 de ani, pre-indo-european, iar portul popular românesc, ca și gastronomia, sunt foarte asemănătoare cu cele berbere, și la nivel lingvistic existând destule coincidențe.
  Nu în ultimul rând, denumirea germană a Moraviei (Maurenland/ Marhenland) se traduce prin „Țara Maurilor”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s