În acest fragment sunt cuprinse teritorii din România de astăzi: Partium, Banat, Transilvania, Oltenia dar şi vestul Valahiei.
Harta a fost realizată de Matthias Zündt(cca.1498-1572), gravor şi bijutier din Nürnberg, în anul 1567. Harta este prezentată ca o vedere aeriană, sunt desenate lăcaşuri de cult creştine şi musulmane, oraşe şi provincii. Punctele cardinale sunt indicate printr-o roză a vânturilor, dispunerea lor nu este cea utilizată astăzi. Viaţa economică este prezentată prin imagini de animale, păstori, câini, case, călăreţi, mine. Detalii de relief, munţi, râuri şi lacuri, dar şi câmpii, sunt desenate pe hartă. Evenimentele militare ale veacului, lupte, asedii, însoţite de scurte explicaţii sunt plasate în câmpul hărţii. Pe Dunăre plutesc ambarcaţiuni, chiar şi ruinele podului lui Traian de la Turnu Severin sunt desenate.
Harta a fost precedată de prima hartă a Ungariei, desenată de Lazarus şi publicată în 1528. A fost utilizată ca sursă de inspiraţie pentru numeroase opere cartografice care i-au urmat.
Daţi clic pe imagine pentru o rezoluţie mai bună.
Harta prezentată se află în domeniul public întrucât drepturile de autor asupra sa au expirat. În Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi în alte ţări, termenul dreptului de autor este valabil pe durata vieţii autorului plus 70 de ani.
Buna ziua, Domnule Craciun;
Va felicit pt. demersul Dumneavoastra de-a publica constant harti vechi! Stiam de harta lui Zündt dar nu puteam s-o consult la o rezolutie acceptabila; multumesc frumos pentru oportunitate!
Imi permit cateva clarificari: ”Tabula Hungariae was a collective work. The Hungarian Lazarus Secretarius made the surveys on which the map was based (with assistance from Jacob Ziegler, q.v.) and probably supplied a draft of the map; [Petrus] Apian’s mentor [Georg] Tanstetter (Collimitus), an accomplished cartographer, put it into proper shape and completed it by adding data of his own and a scale (the privilege is also in his name); and [Johannes] Cuspinianus published the map or authorized the funds for it and dedicated it to the king. He contributed, moreover, some place-names, mainly taken from classical sources.” ( http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/CI/CI/pdf/mow/nomination_forms/hungary_tabula_hungariae.pdf ).
Anul ei de aparitie nu este 1521 ci anul 1528 (cum corect mentionati la https://nelucraciun.wordpress.com/2011/05/22/harti-istorice-banatul-partile-ungurene-aflate-la-est-de-tisa-maramuresul-si-transilvania-1528/ ).
Daca aceasta harta este (sau nu!) „prima harta” a Ungariei este discutabil; regiunea apare (chiar si singura dar niciodata la un asemenea detaliu!) si pe alte harti anterioare anului 1528.
Intre 1528 si 1567 au existat si alte harti ale Ungariei inspirate (sau nu!) de Tabula Hungariae.
Sa auzim numai de bine!
Multumesc pentru completarile dvs. Acestea sunt intotdeauna binevenite.Am corectat anul aparitiei hartii Lazarus.
Buna ziua! Pentru o varianta completa unde sper sa para si Vechiul Giurgiu, cum trabuie procedat? Poate Zula ar putea fi Giurgiu, dar toata harta vizualizata ar edifica.
Am in plan un atlas cu Giurgiu in cartografie si aceasta harta s-ar plia perfect.
Din pacate acolo se termina harta. Zul flu este raul Jiu (vedeti in stanga, punctele cardinale nu sunt ca pe hartile de astazi) iar Zula este un oras de pe Jiu, poate Craiova. Imi pare rau.
Buna! Foarte frumoasa harta aceasta! Exista undeva aceasta harta intreaga pentru download, la rezolutia de pe siteurile cu imagini comprimate ale bibliotecilor americane? Mai clar, poate fi downloadata intreaga la rezolutia acestui site: http://collections.lib.uwm.edu/cdm/fullbrowser/collection/agdm/id/752/rv/singleitem
Buna ziua. In primul rand vreau sa va felicit pentru demersul dumneavoastra, foarte util pentru pasionatii de istorie. As dori sa achizitionez o reproducere dupa o astfel de harta, imi puteti recomanda o solutie de calitate (magazin, site)?