Alertă pentru grădinarii pasionaţi de trandafiri

Update: Atenţie, momentul optim pentru recoltarea măceşelor pentru sămânţă a trecut!
Pentru altoirea trandafirilor, (trandafirii altoiţi sunt mai rezistenţi decât cei crescuţi din butaşi) este necesară obţinerea, mai întâi, a portaltoilor. Cei mai obişnuiţi portaltoi sunt puieţii de măceş (Rosa canina) obţinuţi din seminţe. Este foarte important să folosim, pentru semănat, măceşe pârguite, adică uşor îngălbenite. Cele coapte, de culoare roşie, nu sunt bune, în cel mai bun caz seminţele acestora germinând după doi ani.

Acum este momentul în care pot fi recoltate seminţele.
Mai întâi măceşele culese se strivesc, fără a afecta seminţele, apoi se seamănă, pe rânduri distanţate la 30 cm între ele, pasta obţinută. Adâncimea de semănare este la cca. 3 cm. Şănţuleţele se acoperă cu compost bine format sau cu mraniţă. Deasupra solului se mulceşte cu un strat de paie sau de fân.
Primăvara se îndepărtează stratul de mulci pus după semănare. Dacă plăntuţele răsărite sunt prea dese, vor fi rărite şi replantate. Nu înainte de a avea 3-4 frunze.

În continuare, până toamna târziu, puieţii vor fi îngrijiţi după metodele binecunoscute de către grădinari: mulcire, udare la nevoie, îndepărtarea buruienilor, aplicarea de îngrăşăminte pe bază de macerate din urzică şi tătăneasă, tăiere.
După căderea brumei urmează scoaterea puieţilor, sortarea acestora după grosimea la colet şi replantarea în şcoala de trandafiri. Cei mai buni sunt puieţii cu diametrul la colet de 5-7 mm. Înainte de replantare se fasonează atât rădăcinile cât şi părţile aeriene ale plantelor. Rădăcinile principale se taie la 18-20 cm, iar tulpina la cca. 15 cm, păstrându-se o singură ramură.
Puieţii vor fi altoiţi în vara anului următor.

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Foto, Fotografie, Grădină, Imagini, Natură și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s