Hărţi istorice. Dobrogea pe o hartă de Reilly, 1789

Harta, denumită Des Koenigreichs Bulgarien Oestliche Haelfte. Nro. 14., face parte din seria „Schauplatz der Fünf Theile der Welt nach und zu Anton Friedrich Büschings grosser Erdbeschreibung.” A fost realizată de cartograful Reilly, Franz Johann Josef von, gravată de Albrecht, Ignaz şi publicată la Viena în anul 1789.
Deşi Dobrogea, ca şi Bulgaria, făceau de multă vreme parte din Imperiul Otoman, autorul a trecut peste această realitate, numind Bulgaria regat.
În afară de numeroasele localităţi dobrogene poziţionate pe hartă, dintre localităţile nord-Dunărene sunt reprezentate doar Giurgiu şi Brăila.
Vechiul Tomis, care nu mai exista de mai bine de un mileniu, era numit Tomiswar, după ce, în evul mediu, unele surse considerau oraşul Timişoara, Temesvar în limba maghiară, oraşul exilului poetului Ovidiu. Reilly a identificat corect locul, dar a preluat din literatură o denumire greşită. Localitatea Constanţa era plasată mai la nord, cu denumirea turcească, Chiustange. Enigmatică amplasarea fortăreţei Kara Kerman în Dobrogea, la nord-est de Constanţa. Kara Kermen era o fortăreaţă ridicată de hanul Mengli-Ghirai, în 1492, la vărsarea Niprului, astăzi Oceacov, în Ucraina.

Daţi clic pe imagine pentru o rezoluţie mai bună.

Harta prezentată se află în domeniul public întrucât drepturile de autor asupra sa au expirat. În Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi în alte ţări, termenul dreptului de autor este valabil pe durata vieţii autorului plus 70 de ani.

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Hărţi, hărţi vechi, Istorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s