Album istoric. Nădrag, jud. Timiş.

Nădragul este o localitate situată în judeţul Timiş, la poalele munţilor Poiana Ruscăi, desfăşurată între 230 – 350 m altitudine, la 20 km. de vârful Padeş (1380 m). Se află la distanţă egală (30 km) faţă de municipiul Lugoj şi faţă de oraşul Făget.
În Nădrag prelucrarea fierului este atestată din secolul al XV -lea.
Societate industrială a fierului Nădrag a fost înfiinţată în anul 1872.
De-a lungul vremii la Nădrag s-au ridicat furnale, oţelărie, turnătorie, laminor, uzina de valţuri, uzina de maşini, fabrică de maşini şi unelte agricole. Renumită a fost Fabrica de lanţuri. Astăzi, din toate acestea, nu mai este nimic.
În apropiere de localitatea Nădrag se găseşte cel mai gros arbore din Europa, un ulm cu perimetrul, la bază, de 8,5 m.
Prin bunăvoinţa domnului inginer Tiberiu Marcovici din Napersville, Il, avem acces la un mic album cuprinzând zece fotografii vechi din Nădragul de la răspântia dintre secolele XIX – XX. Sunt o serie de clădiri vechi, o scenă de muncă, dar ceea ce impresionează în mod deosebit sunt vederile cu case ale coloniştilor germani şi slovaci, parcă trase la indigo, perfect aliniate.

O descriere succintă a clădirilor industriale de interes muzeistic din Nădrag, dispărute în vâltoarea contrarevoluţiei române (1990 – …) găsim pe site-ul cIMeC.

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Banat, Economie, Foto, Fotografie, Fotografii vechi, Imagini, Imagini vechi, Istorie, Social și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.