Chipuri peste vremuri: Paorii (16)

Fotografie de nuntă la Chevereşu Mare, Timiş, la sfârşitul primei jumătăţi a secolului XX, după încheierea războiului, cca. 1945-1950.
Mirii sunt însoţiţi de giveri, cavalerii de onoare. Bărbaţii sunt îmbrăcaţi în portul tradiţional, cu influenţe ale portului orăşenesc.
Giverii sunt „drapaţi” cu şcerguri, prosoape lungi, decorative, cusute cu motive colorate, iar în mână poartă câte o ciutură (ploscă) din lemn plină cu răchie. Giverii aveau, înainte de nuntă, rolul de chemători la eveniment. Răchia era pentru cinstirea celor chemaţi, dar şi a trecătorilor pe care îi întâlneau pe uliţă, în drumurile lor.

În plan secund se vede gărduleţul din lăcedzi din lemn al grădiniţei de flori aflată în faţa casei. Plasa din sârmă împletită nu pătrunsese încă, până acolo. În fundal se vede o parte a târnaţului (pridvorului) casei, cu gărduţ din scândură traforată.
Nu toate nunţile paorilor, din acea perioadă, beneficiau de serviciile unui fotograf. Doar unii dintre cei mai înstăriţi îşi permiteau să cheme un molăr.
Şi încă o remarcă. Generaţia oamenilor din fotografie a fost prima care a îngroşat, semnificativ, rândurile clasei proletariatului. Lipsiţi de pământul lor, luat cu forţa la colectiv, cei tineri plecau să-şi caute de lucru la oraş.
Alte imagini din arhivele de familie ale paorilor bănăţeni puteţi vedea în ciclul Paorii.

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Banat, Foto, Fotografie, Fotografii vechi, Istorie, Social și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s