Scrisori din America. Două lumi paralele.

Tiberiu Marcovici pendulează între domiciliul bănăţean şi reşedinţa de Illinois. Momentan este în ţară. Uneori mai trimite câte o scrisoare. Care nu mai e din America. Dar nu vreau să incep un nou serial. Şi aşa blogul meu a devenit un fel de ghiveci. Am hotărât. Tot ce vine de la Tiberiu Marcovici, apare sub un singur generic.

Imi aduc aminte cu placere de bancu ala cu Itzic in care Itzic nu se poate hotari unde sa traiasca. Cetatzean roman fiind, dar de etnie evreu, pe Itzic il ajunge dorul de Israel. Face cerere de plecare in Israel la tov. Comandant si partidu-i aproba plecarea. Pleaca Itzic in Israel, nu sta prea mult acolo si se-ntoarce in Romania. Dar nu sta mult si-l apuca iar doru. O noua cerere de plecare la partid si la tov. Comandadant.
-Ma Itzic, ma !!! Hotaraste-te odata unde-ti place cel mai mult !!! Nu vezi cata treaba avem si n-avem timp de prostii !!??
-Tov. Comandant, drept sa va spui mie nu-mi place nici aici, nici in Israel. Mie imi place in schimb drumu!!!

-Sase cornuri , Luciane !!
-Altceva nimic ??! Vad ca Lucian e cam nemultzumit dar imi iau curaj si-i raspund.
-Atat !!
Asta-i dialogu meu cu Lucian in fiecare dimineatza, Lucian fiind sefu pravaliei.
In drum spre pravalie nu exista sa nu ma-ntalnesc cu cineva cunoscut. Ori cu Titi care da cu matura si aduna coji de semintze, sticle goale de bere sau pet-uri lasate de de ieri seara pe trotuar de catre bravii consumatori de ocazie. Ori cu nea Gigi golumbaru care mai nou a dat in patima pescuitului, gata de plecare la balta cu cei doi prieteni ai lui, care pot bea usor cam douazeci de beri impreuna. Asta dupa spusele lui nea Gigi. Sau ma-ntalnesc cu vesnic jovialul Bogo care ma saluta in stilul lui mai zgomotos cu gesturi largi, intotdeauna amabil. Titi zice ca Bogo are o sticla de rachie, ascunsa de nevasta, pe care o pituleste in cutia contorului de gaz si mai trage o dushka cand prinde culoarea “verde a semaforului”. Istetz baiat!!
Oricum, pe ulitza-i animatzie!! Dar pe unde nu-i animatzie ?? Ei, stiu eu un loc pe unde-i mai liniste !!!

Tot de dimineatza dar pe alt meridian mai la Vest, nu mai cumpar cornuri dar ies la plimbare cu Suki, patrupedul din dotarea familiei. O iau in jos pe Massachussetts sa vad veveritzele. Dl. Fred proprietarul casei cu veveritze cheltuie o avere cu semintzele, ca in afara de cele cateva veveritze vin acolo la ospatz gugustiuci, iepuri, cardinali, sturzul migratoriu si niste ciorutze gurese care se cearta pe mancare tot timpu. Suki e foarte interesata de agitatzia din pom si de sub pom. Sta minute-n sir fermecata de spectacol.
O cotim pe Nantucket, schimb un salut scurt cu veteranul de razboi din Vietnam si cu martanul lui pe nume Fiodor. L-am dibuit ca-i veteran dupa placutza auto. Langa el sta un neamtz care poarta cu mandrie pe BMW vigneta D de la Deutschland. La casa din coltz s-a daramat gardu pentru a nu stiu a cata oara. Pe aici vantu-si cam face de cap!! Vis a vis de veteran sta un bashtan de la politzie cu un bolid cu insemne politzienesti. Ma plimb scufundat in linistea diminetzii. Doar cateva veveritze zburdalnice rup tacerea. D-na Rose de pe Newport Drive mi se vaita ca un sconcs s-a cuibarut sub terasa din spatele casei numita aici deck si nu-l poate scoate de acolo. Risca sa nu mai poata respira de putoare.

Stau si cuget. Doua lumi paralele !! Una mai agitata, alta mai calma. Daca m-ar pune cineva sa aleg, n-as face ca Itzic. Mie-mi place si aici si acolo, inclusiv drumul, ca tare-i fain !!!

Timisoara Noiembrie 2012
Tiberiu Marcovici

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în America, Banat, eco, Natură, Social, Timişoara și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Scrisori din America. Două lumi paralele.

  1. frumos povestit si mai frumos trait ..!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s