Hărţi istorice. Cursul inferior al Dunării, Decupaj din harta realizată de Sgrooten şi Jode, 1578

Harta din care am extras decupajul publicat aici, identificată prin titlul Tractus Danubii secunda tabula : (qui alias Ister cognominatur) fluminis permagni totoque terrarum orbe celebratissimi / per Christianum Sgrothonum ; Ioannes à Deutecum, Lucas à Deutecum fecerunt a fost tipărită, probabil, la Amsterdam, în anul 1578. Este una dintre relativ puţinele reprezentări cartografice din secolul al XVI-lea care cuprind (şi) părţi din actualul teritoriu al României, mai ales din teritoriul vechiului regat.
Pe hartă sunt reprezentate şi denumite numeroase localităţi, cursuri de apă şi munţi. Sunt numite numeroase entităţi teritoriale şi etnice, dar aici denumirile antice sunt amestecate copios cu cele contemporane. În vestul extrem, aproximativ în locul Părţilor ungurene de mai târziu, este notată Dacia Ripensis. În nordul extrem sunt reprezentaţi Sarmatici Montes. Tot în nord, dar mai spre est, sunt notate Moldavia Svperior şi Moldavia Inf. Ardealul este notat prin trei variante: Dacia Mediterranea, Transilvania şi Siebenburg. Munţii care separă Transilvania de Banat, Valahia şi Moldova sunt notaţi prin denumirea Dacia Alpes. Peste estul Banatului şi peste Oltenia este marcată Walachia Svperior. În continuare, spre est, este Dacia Transalpina sau Walachia Infe. În Dobrogea de astăzi este Mysia Inferior. În Delta Dunării sunt plasaţi Pevcini iar, la vest de aceştia, Cavcoensii. Şi mai la vest, tot în sudul Moldovei, sunt Cotencii. La sud de aceştia, în estul Valachiei Inferior, sunt Flaccii şi Sencii. În unghiul estic format de Olt cu Dunărea sunt plasaţi Piephigi. Două grupuri etnice contemporane autorilor hărţii, Secvlia şi Rasciani, sunt notaţe, prima în nord, între Ardeal şi Moldova, iar cealaltă în sud-vestul Banatului, la est de lacul Becicherec, de o parte şi alta a Crasso flu.

Daţi clic pe imagine pentru o rezoluţie mai bună.

Harta prezentată se află în domeniul public întrucât drepturile de autor asupra sa au expirat. În Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi în alte ţări, termenul dreptului de autor este valabil pe durata vieţii autorului plus 70 de ani.

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Banat, Hărţi, hărţi vechi, Istorie și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Hărţi istorice. Cursul inferior al Dunării, Decupaj din harta realizată de Sgrooten şi Jode, 1578

  1. anda zice:

    De ziua romanilor din toata Calea Lactee,:LA MULTI ANI!!!pentru ca am avut NOI norocul sa ne nastem ROMANI…daca se nasteau altii nu stiu cum se descurcau…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s