Legume mai puţin (sau deloc) cultivate. Spanacul sălbatic (Chenopodium album L.).


Fotografie de frankenstoen pe Flickr

Este o plantă anuală, invazivă, cunoscută mai ales ca buruiană pe terenurile cultivate.
Denumire ştiinţifică Chenopodium album L., iar în limba engleză Lamb’s quarters şi de aici, prin traducere cuvânt cu cuvânt, în limba română, se produce o regretabilă confuzie cu Borango oficinalis, veritabila Limbă a mielului din română.
Frunzele tinere, gătite, sunt un bun substitut pentru spanac. Florile tinere gătite pot înlocui broccoli.
Şi seminţele sunt comestibile. Pot fi măcinate şi consumate negătite ca terci sau coapte ca pâine. În stare încolţită pot fi adăugate la salate. Este bine ca seminţele să fie ţinute la înmuiere în apă, peste noapte şi apoi spălate, în scopul eliminării saponidelor.
Nu este recomandabilă consumarea frunzelor negătite, din cauza prezenţei unor cantităţi de acid oxalic.
Bunica mea le zicea acestor plante verdze (verze) şi gătea din frunzele tinere o ciorbă excelentă, cu cârnaţi afumaţi şi zdrenţe de ou, dreasă cu puţină smântână.
Consumată împreună cu fasolea atenuează vânturile şi balonarea.
Nu rezistă la îngheţ. Nu rezistă la umbră.

Fotografia care ilustrează articolul a fost publicată de autor sub licenţă Creative Commons.

Alte legume mai puţin cultivate

About nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Galerie | Acest articol a fost publicat în eco, Foto, Grădină, Imagini, Natură, Social și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Legume mai puţin (sau deloc) cultivate. Spanacul sălbatic (Chenopodium album L.).

  1. sanda spune:

    la noi ii zice loboda..

    • nelucraciun spune:

      Nu contest, dar loboda este altceva, desi seamana. Loboda (Atriplex hortensis) este o leguma cultivata, desi creste si spontan, planta asta despre care scriu eu e o buruiana comestibila, invaziva, nu cred ca o cultiva cineva.

  2. geomarz spune:

    La noi ii zice ”verzisoare”. Se adunau pentru mincare si pentru fiert la porci. Am msi pus si eu la ciorbe cind uitam sa-mi cumpar loboda. Este putin amaruie.

  3. vcuicsor spune:

    Bina v-am gasit. In Valcea planta poarta denumirea populara de spanac salbatic sau cel mai des i se spune loboda porceasca. Nu stiam ca se foloseste in bucatarie. Find o planta invaziva de regula o tocam si o foloseam in amestec cu malai sau tarate la animale.
    O sa-i incerc si calitatile culinare.
    Va multumesc de sfat si va doresc o duminica linistita si plina de inspiratie.

  4. nelucraciun spune:

    Mulţumesc, la fel vă doresc şi eu. Pe când articole proprii în Grădinărit? Abia aştept!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s