O floare cu denumirea, în limba română, incertă. Unii îi spun anemona de iarnă, alţii omag de iarnă. Avem câteva certitudini – denumirea ştiinţifică, Eranthis hyemalis, cu varianta Eranthis hiemalis L. şi denumirile în alte limbi, de exemplu winter aconite în limba engleză, Winterling în limba germană, hellébore d’hiver în limba franceză, piè di gallo în limba italiană, ori téltemető în limba maghiară.
Această plantă răsare din pământ, către sfârşitul iernii, gata înflorită. Este o plantă erbacee tuberoasă cu o singură floare, galbenă.
Este extrem de toxică.
Rezistă bine la îngheţ, dar şi la secetă.
Răsare la puţină vreme după ghiocel (Galanthus nivalis). Rareori, după aceea, mai asistăm la revenirea iernii.
Se înmulţeşte prin seminţe sau prin divizarea tufelor. Pentru a germina, seminţele trebuie să parcurgă mai întâi un sezon rece. Se seamănă toamna sau primăvara devreme (dacă seminţele au fost păstrate în frigider, la 4°C şi la întuneric). Au nevoie de 2-4 luni până la răsărire. În primul an plăntuţele nu au flori. Înmulţirea prin divizarea tufelor se face după ce frunzele s-au uscat.
Eu am adus câteva plăntuţe, în urmă cu vreo zece ani, de la munte, de la Poiana Mărului, Caraş-Severin. Acolo erau înflorite în aprilie. Le-am plantat în grădina mea de la oraş şi, de atunci, cu excepţia unuia singur, au vestit, în fiecare an, plecarea iernii.
Planta este nativă în sudul Europei. A fost introdusă, ca floare de grădină, în centrul continentului, în urmă cu patru secole.

anemonă de iarnă
Şi în acest an avem semne de primăvară timpurie. Pe lângă ghiocei (Galanthus nivalis) care sunt, cu toţii, în floare, pe lângă anemonele de iarnă care au început să răsară, gata înflorite, au ieşit şi celelalte bulboase de primăvară, precum unele specii de muscari (Muscari armeniacum, Muscari comosum sau, în limba engleză, grape hyacinth), zambile, narcise şi chiar unele lalele.
Se apropie, cu paşi repezi, nu numai sezonul răsadurilor protejate (unii l-au început deja) ci şi munca în aer liber.
Spor la treabă, tuturor!
Ce culoare frumoasa ! Am gasit si eu in gradina zambilele itite, si mugurii la liliac umflati.
la mine zambilele, narcisele, muscari inca dorm. dar ghioceii cresc curajosi deja.
Asta nu-i spinzul?
Nu, nu este spânzul. Este înflorită acum.
Clima cu influete mediteraneene, Nu ca aici.
Partea de sud a tarii si cea de vest se incadreaza in aceeasi zona climatica, dupa criteriul USDA: 6. Doar Ardealul si Moldova intra in zona 5 (mai rece). Bine, asta in mare, sunt influente locale diferite de situatia generala a regiunii (de ex. depresiunile, litoralul, zona Herculane).
Nu este cazul Timisoarei.
La Poiana Marului ati gasit-o in salbaticie? Eu stiu ca nu creste spontan in Romania. Multumesc.
Da, de acolo le-am adus, in urma cu cca. 30 de ani. Erau inflorite in aprile, la mine infloresc prin februarie, in aprilie sunt in stadiul de seminte.