Cea mai mare colecţie de trandafiri din lume se găseşte la Sangerhausen, Sachsen-Anhalt, în Germania, la poalele sudice ale munţilor Harz.
Din punct de vedere climatic regiunea se încadrează într-o zonă climatică rece, 5b, după clasificarea departamentului american de agricultură (USDA). Este situată la 200 m altitudine şi beneficiază de precipitaţii anuale de 500 mm. Solul este nisipos şi neutru, din punct de vedere chimic.
O mică statistică citită pe Wikipedia germană arată că sunt găzduite, aici, pe o suprafaţă de 15 hectare, 8300 de soiuri de trandafiri, aparţinând a peste 40 de clase, cca. 60 000 de exemplare, dintre care se remarcă trandafirii aparţinând a 500 de specii sălbatice.
Am vizitat această minunată grădină în luna august 2011, în afara sezonului, seara, fiind nevoiţi să o parcurgem în mare grabă, căci ora de închidere era tot mai aproape.
Găzduind, această colecţie, numeroase soiuri remontante, ne-am putut bucura, chiar şi atunci, la sfârşit de vară, de frumuseţea prin diversitate a reginei florilor. Trandafirilor li s-au adăugat numeroase specii horticole care bucură ochii vizitatorilor atunci când rozele nu sunt în plină perioadă de înflorire.
În continuarea acestei scurte introduceri voi prezenta, de-a lungul a patru episoade, prin fotografii, Europa Rosarium.
* Europa Rosarium (2)
* Europa Rosarium (3)
* Europa Rosarium (4)
VA multumesc pentru informatie , nu am stiut de existenta acestui Rosarium
Imi face placere sa impartasesc si altor impatimiti de gradinarit orice informatie din domeniu.
frumos. si ingrijit scris ..! am citit cu interes si astept urmatorul episod ..! cindva am ramas uimit cind la Wienna am vazut faimoasa colectie de trandafiri …erau in jur de 3000.. faimosii La France ..si chiar si JFK..! de Rosarium nici macar nu auzisem …
Fusese de partea noastra a cortinei de fier…nici eu nu auzisem pana in ziua in care am si ajuns acolo, intr-o seara…nu pot sa ma gandesc cum arata la sfarsit de mai – inceput de iunie…
Eram convinsă de faptul că bulgarii au cei mai mulți trandafiri.
Tot ce-i posibil, ca si culturi de producţie, însă nemţii au cea mai mare colecţie de utilitate ştiinţifică şi…turistică!