Iată şi o tânără pereche de la Şoşdea, din judeţul Caraş-Severin, fotografiată cândva în perioada interbelică. Portul bărbatului este deja unul orăşenesc. Femeia este încă îmbrăcată cu unele elemente ale portului tradiţional. Un element de podoabă deosebit, pe care l-am întâlnit pentru prima dată în această fotografie, este pieptarul tapetat cu monede, probabil din aur, un supliment la salba pe care, desigur, nu au încăput toate. O familie făloasă, ca toţi bănăţenii, o familie înstărită. Deoarece femeia nu poartă un acoperământ pe cap, considerăm că cei doi sunt frate şi soră sau logodnici.
Fotografia am scanat-o după un exemplar pe hârtie aflat în păstrarea descendenţilor celor fotografiaţi, cu ajutorul dr. Iosif Urlica din Reşiţa
Alte imagini din arhivele de familie ale paorilor bănăţeni puteţi vedea în ciclul Paorii.
Modelul de pe cotrinta din fata il cunosc. Si la noi in sat se purta. Il am si eu cusut pe ceva.
Modelul de pe poale, nu il stiu.
Omul, cât trăieşte, învaţă!
Am început să vorbesc în proverbe. O fi de bine?
Îmi aduc aminte că la noi la Șipet femeile purtau deasupra poalelor o cotrânță în față și alta în spate. Fetele mai tinere nu aveau acces la cotrânța din spate care era diferită de cea din față ca formă , material și desen decât la o anumită vârstă , cam în preajma măritișului. Ziua în care fata bună de măritat a îmbrăcat cotrânța din spate era eveniment pentru cine avea ochi să vadă.
Interesant! Mul’umesc. Nu cunosteam acest obicei. Eu nu am mai prins fetele imbracate in costume traditionale decat la serbari si la joc, unele. Copil fiind, nu m-au interesat asemenea detalii. Cand aveam 11 ani ne-am mutat la oras.