În week-end am montat solarul

Iată, în sfârşit, ieri şi astăzi mi-am făcut vreme să montez solarul cumpărat astă-vară de pe e-bay!
Solarul are structura din profile de aliaj de aluminiu, iar pereţii şi acoperişul sunt din plăci de policarbonat celular. Faţă de alte materiale uzuale folosite la construcţia serelor şi solariilor, policarbonul prezintă mai multe avantaje cum ar fi rezistenţa mai bună la impact şi flexibilitatea. Foliile duble de policarbonat transmit cca. 75-80 % din lumină şi reduc pierderea de căldură la 40 %.
Preţul plătit în urma licitaţiei a fost de 150 de euro. Săptămâna trecută am văzut si la unul din magazinele Praktiker solarii identice. Costă ceva mai mult de 10 milioane (lei vechi).

Solar si Oskar

Am delimitat, încă din toamnă, o suprafaţă din mijlocul grădinii de la oraş, egală cu suprafaţa solarului. Adică 2,5 x 2,5 m. Total 6,25 mp. Nu e mult, dar e suficient pentru experimentele pe care doresc să le fac.
Am săpat o groapă de vreo 30 cm. adâncime şi am împrăştiat pe alte straturi pământul scos. Acolo este cea mai însorită zonă din grădina mea, aproape în fiecare an am avut plantate tomate si nu am dorit să refolosesc acel sol.
Am imprăştiat pe fundul gropii crengăraie şi alte resturi vegetale. Apoi am pus pământ luat din altă parte, compost de producţie proprie, din nou pământ, din nou compost plin de râme roşii, apoi pământ şi nisip. Am cumpărat şi un sac mare de turbă adusă din Lituania, dar nu m-am hotărât incă dacă să o folosesc.
Solar lateral-spate

La urmă am făcut o mică fundaţie din cărămizi. Am adus-o la orizontală cu ajutorul unei nivele cu bulă şi al unui dreptar lung.
Solar fundatie interior

Apoi am trecut la asamblarea structurii din aluminiu, ceea ce mi-a luat cea mai mare parte a zilei de sâmbătă. Am lucrat singur, deşi în instrucţiuni scria că sunt necesare două sau chiar trei persoane. Să nu mint, mi-am confecţionat şi patru slugi (patru tutori din fier beton, din cei pe care îi folosesc la roşii + patru bucăţele de sârmă) care, înfipte în pământ m-au ajutat la susţinerea părţilor de structură până am ajuns la un montaj stabil.
Solar colt interior

Până s-a lăsat întunericul am reuşit să plachez acoperişul şi pereţii laterali în întregime, iar cei frontali doar parţial. Am asamblat şi fereastra.
Duminică nu m-am prea ţinut de treabă, am fost chiar şi muştruluit de către o vecină neoprotestantă, care se întorcea de la rugăciune, în timp ce eu munceam. Am terminat de placat şi am montat chiar şi uşa.
Solar fereastra interior
Mai sunt unele mici detalii de pus la punct, cum ar fi sistemul de fixare a ferestrei în poziţia deschis şi mai ales retrasarea sistemului de cărări, astfel încât să am acces, la orice plantă, fără să calc vreun strat. Şi neapărat trebuie să mă gândesc la un sistem de ancorare cât mai simplu şi mai eficient! Vine vara, cu furtunile ei!
De grindină nu mi-e teamă, însă de vânt da!

Update: Iată că de ce ţi-e frică nu scapi! Lipsa timpului liber a făcut să nu pot realiza decât o ancorare superficială a solarului şi, astă noapte (18 spre 19 martie), în condiţii de vânt puternic, dar nu de furtună, sera mea s-a dus naibii! Din cele 5-6 ancore (bare din fier beton, înfipte în pământ cca 1 metru, cu o câte o buclă la capătul exterior, care apăsau pe bara inferioară în formă de L a peretilor), una singură a rămas să susţină structura. Structură care a pivotat în jurul acelei ancore, s-a torsionat, un număr de trei bare rupându-se în punctele slabe, adică acolo unde aveau găuri pentru montare cu şuruburi şi piuliţe. Majoritatea panourilor din policarbonat au zburat prin grădină, trei au trecut gardul în stradă, una oprindu-se imediat pe trotuar, dar celelalte două traversând prin locuri nepermise. Le-am adunat degrabă, aşa cum eram, în pijama şi papuci, dimineaţa devreme, pe ploaie. Seara, când m-am întors de la muncă, am constatat că nu lipseşte niciuna. În schimb lipsesc destule cleme elastice pentru montarea panourilor pe structura din aluminiu. Iată dar cum, deşi este un produs destul de răspândit, acest tip de solar nu face faţă unui vânt puternic prin propria soluţie constructivă, necesitând consolidări serioase.

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în eco, Foto, Fotografie, Grădină, Imagini și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

26 de răspunsuri la În week-end am montat solarul

  1. Mirelun zice:

    Chiar cautam informatii despre cultivarea in spatiu protejat si postarea dvs. a venit la timp, m-am abonat la acest articol.
    Am gasit acum 1 an acest articol http://www.permacultura.ro/blog/2011/06/10/vegetariul-lui-ivanov/ si de atunci a ramas un proiect pe care il mai citesc din cand in cand .

  2. nelucraciun zice:

    Vegetariul pare, in orice caz, ceva deosebit. Se incearca diverse metode de a obtine un spatiu protejat pentru o gradina de iarna fara a utiliza combustibil sau utilizand cat mai putin combustibil.
    Urmaresc si eu asemenea experiente, deocamdata doar cu titlu de informatie.

  3. simf zice:

    m-am indragostit de solarul tau, nu stiam ca exista asa ceva, mereu mi s-a parut, la cele cu folie, un fel de munca in zadar (reparatii in urma grindinii, vantului, zapezii), plus ca, fie pe teava, fie pe lemn tot a improvizatie mi se pare ca arata. dar solarul cu aluminiu si policarbonat… da domne, e el insusi decor in gradina. deja ma gandesc cum ar fi daca…

  4. nelucraciun zice:

    La Praktiker au disparut rapid. Pe E-bay mai sunt…

  5. Juni Miron zice:

    nelu,
    Pe Hobby Gradina citisem ca ai nevoie de pelin alb; pot sa-ti dau eu. Nu ti-am raspuns atunci, pt. ca era iarna si nu stiam daca tufa mea de pelin mai e viabila. Acum am vazut-o ca-i bine mersi. Am sa-ncerc s-o dividez, ca sa-ti trimit rizomi viabili, dar am o rugaminte: as dori daca se poate, la schimb, niste seminte sau rizomi de vetrice pt. ca am citit ca ai in gradina. Am si rizomi de tataneasa, daca te intereseaza. Presupun ca-i pelin alb, dar daca vrei ii fac o poza, sa vedem ce fel si de care e.

    • nelucraciun zice:

      Multumesc, mi-am completat lista de solicitari. Pelin alb am primit seminte, din doua surse. O sa-ti trimit seminte de vetrice. Atentie, insa, nu germineaza decat sub influenta luminii! Semintele nu se acopera!

      • Juni Miron zice:

        Multumesc mult, iti raman indatorata. Cred ca e prima oara cand vad pe blogurile de gradinarit ca cineva strange seminte din buruienile-medicament pt. plante. Asta am de gand sa fac si eu, pentru viitor. N-am deloc idee cum sa te contactez

      • nelucraciun zice:

        Am trimis deja ieri un email pe adresa folosita ca sa te autentifici cand ai scris primul comentariu aici. Cauta acolo. Daca adresa e falsa, imi pare rau…

  6. alqaida1 zice:

    super frumos, dar cred ca il puteati face din montanti , cei care sunt folositi la rigips, si il faceati si mai spatios.
    Zic…si eu acuma.

    Vroiam sa va rog , de cateva seminte de dovleac spaghettti, daca mai aveti ?

  7. Victoria zice:

    wow,ce pacat.Poate ar trebui totusi facuta o centura de beton si ancorat cumva in ea.Nu stiu,zic si eu,ca e pacat de asa frumusete,sa nu se strice pana la urma,daca va mai fi luat de vant.

  8. Misi zice:

    cat a costat transportul si din ce tara a venit?

  9. nelucraciun zice:

    L-am adus personal, din Germania, in microbuzul cu care m-am intors. Au fost doua colete destul de voluminoase. Unul cuprinzand profilele din aluminiu si organele de asamblare, celalalt cu placile din policarbonat celular. Pentru transportul de la vanzator la adresa din Germania, unde am locuit, am platit vreo zece-cinsprezece euro. Nu se asigura transportul in Romania, desi era tarif pentru transport in UE, nu se aplica la Romania, ci la tarile din Vest si la unele dintre tarile din Est.
    Acelasi model l-am vazut, in primavara, la Praktiker, a costat f. putin peste 1000 lei.
    Sincer, eu nu as mai cumpara acest model. Dupa ce mi l-a avariat serios un vant puternic, nu o vijelie, am muncit foarte mult sa-l readuc in starea de a putea fi, din nou, montat si, mai ales, pentru o serie de consolidari. Nu sunt convins ca o furtuna puternica de vara il va lasa in picioare, chiar si asa, consolidat.
    Dar am obtinut rasaduri bune de rosii intr-o singura luna, in aprilie, dupa ce m-am chinuit, in februarie si martie, in casa si la birou, cu rezultate anemice, din lipsa luminii.

  10. Pingback: Sub tunel (din grădina de iarnă) | Nelucraciun's Blog

  11. Titi zice:

    Ideea de solar cu policarbonat e super pentru ca se spune, de catre cei care au asa ceva, ca e mai bun decat cu sticla sau folie. Felicitari pentru gradina! Sper sa va pot contacta pe viitor!

  12. Foarte faina gradina ! Am cautat si la Practicker dar nu mai sunt…

  13. Radu Petre zice:

    Am comandat o Seră, 10,75 mp policarbonat și aluminiu , care nu are fundatie. , model exact ca al dv. dar este un pic mai mare… …Am citit articolul dv si acum sunt putin ingrijorat….Sunt bune de ceva modelele astea de sere ? Ce-ar mai trebui sa stiu in afara ca trebuiesc ancorate bine ? Va rog sa-mi spuneti , cum ati facut ancorarea serei ca sa reziste la vant ? …

    • nelucraciun zice:

      Am confectionat ancore din fier beton, diametru 10 mm, lungi de cca. 1 m cu cate o bucla rotonda la capat, le-am batut in pamant, oblic, cate doua astfel incat buclele, care raman deasupra solului, sa se cam suprapuna. In fantele capriorilor am fixat, deasupra ancorelor, perechi surub piulita, cu inel. Apoi am unit buclele ancorelor si inelele de pe capriori cu cate un cablu din otel impletit, invelit in plastic. Am 4 asemenea ancore, pe diagonalele solarului, catre capetele acestora.
      Evitati sa ancorati baza, eu am facut asa la inceput si am incurcat-o.

      Folosesc si niste bride din aluminiu, confectionate la un atelier, stranse cu suruburi si placute pe nervurile pe care se fixeaza placile de policarbonat. Arcurile din componenta chitului nu sunt suficiente.
      Attn cum monteti policarbonatul, sa fie cu stratul protejat la UV catre exterior.
      Ar mai fi cate ceva de spus, insa pauza mea s-a terminat. Succes!

  14. Radu Petre zice:

    Pe toate plăcile de policarbonat de pe piaţa este precizat care este faţa anti UV cu o inscriptionare , cu specificaţia că se montează spre exterior.Am cumparat o sera de aluminiu si policarbonat ca a ta…Pe placile mele nu este specificat nicaieri care este partea protejata la UV …Are o parte cu folie alba si una transparenta… Care este partea protejata la ultraviolete ? Te rog mult spune-mi si mie care e …

  15. Irinel Baetica zice:

    Buna ziua domnule Craciun !
    As dori sa iau legatura cu dvs.
    Ati postat odata despre cum ati montat o sera din policarbonat. Am nevoie de mai multe informatii despre cum s-a comportat policarbonatul de-alungul anilor.
    Avantaje si dezavantaje.
    Timp de 5 ani am avut un solar acoperit cu folie, iar acum ma gandesc sa-l acopar cu policarbonat.
    Va multumesc anticipat !

    Cu respect ! Irinel Baetica (irinelbaetik@yahoo.com)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s