Legume mai puţin (sau deloc) cultivate: Usturoiul sălbatic.

Usturoiul sălbatic (Allium vineale), este o plantă larg răspândită în flora spontană din emisfera nordică. Nu trebuie confundat cu leurda (Allium ursinum) şi nici cu ceapa sălbatică. Spre deosebire de unele plante toxice asemănătoare, cele enumerate mai sus prezintă o însuşire care le face inconfundabile: mirosul specific de usturoi, respectiv de ceapă. O tufă de usturoi sălbatic seamănă, ca aspect, cu una de arpagic.
tufa usturoi salbatic Usturoiul sălbatic este comestibil şi are utilizări culinare.
Creşte în smocuri verzi, prin fâneţe, livezi, la marginea drumului, în peluze, în general pe terenuri nederanjate. Preferă vremea rece şi este în vegetaţie pe tot parcursul iernii. Este o plantă tipică de iarnă. Are o înălţime de la 15-20 cm, cu tije florale peste jumătate de metru.
Spre deosebire de ceapa sălbatică, care are frunze plate, usturoiul sălbatic are frunze tubulare care, strivite între degete, degajă un pronunţat miros de usturoi. Tijele florale au o consistenţă solidă şi poartă flori albe.
bulbi usturoi salbatic Se înmulţeşte prin bulbi şi prin bulbilii care se formează la baza acestora.
Am găsit, la sfârşitul lunii decembrie trecute,  în livada mea de la ţară, o tufă verde crud, de usturoi sălbatic, aflată în plină vegetaţie. Am scos-o cu hârleţul, am fotografiat-o pentru voi, apoi am despărţit-o în patru tufe mai mici pe care le-am transplantat în grădina mea de la oraş: două în stratul cu perene, una în zona de umbră de lângă garajul vecinului, unde am şi hrean, iar ultima sub piersicul care mereu boleşte, alături de usturoi de toamnă, vetrice, ceapă verde şi de un fir de pătrunjel, toate astea plantate în toamnă, ca plante companion. Sperând să ajut piersicului.
Între efectele dăunătoare ale usturoiului sălbatic, literatura menţionează alterarea gustului laptelui vacilor care l-au păscut şi infestarea grăunţelor de grâu cu bulbili, aceştia neputând fi separaţi prin mijloace obişnuite.

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în eco, Foto, Fotografie, Grădină, Imagini, Natură și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Legume mai puţin (sau deloc) cultivate: Usturoiul sălbatic.

  1. Victoria zice:

    eh,tocmai ce mi-a rasarit si mie usturoiul salbatic(eu stiam ca ii zice usturoi de tuns,ca la ceapa de tuns) din semintele primite de la o doamna draguta. 😛

    • nelucraciun zice:

      Dupa toate probabilitatile ceea ce aveti dvs. nu este usturoi salbatic, ci ceea ce in engleza se numeste garlic chives, pe romaneste usturoi oriental sau chinezesc (Allium tuberosum), ori poate chiar chives (arpagic, ceapa de tuns, Allium schoenoprasum), cu frunze tubulare ca si usturoiul salbatic dar cu miros si gust de ceapa, nu de usturoi
      Usturoiul salbatic rasare toamna,tarziu, sau la inceputul iernii, iar la inceputul verii nu-l mai vezi.

  2. Victoria zice:

    nu stiu sigur cum se numeste,dar sigur stiu ca e usturoi,ca e deja de 10 cm si l-am gustat 🙂

  3. Juni Miron zice:

    Foarte interesant ! Eu, care am copilarit la tara, si habar n-aveam ca exista usturoi salbatic si ca e verde iarna. Documentatia intocmita de dvs. ar fi foarte utila cuiva care s-ar pricepe sa aclimatizeze in Romania plante utile care cresc in zone cu alt climat. Eu, in orice caz, am sa ma uit dupa el in livada, pentru ca abia am plantat un cires amar si vreau sa plantez la baza lui plantele-sanitar din ecosistemul romanesc, inainte sa intre pe rod, ca sa-i observ evolutia.

  4. nelucraciun zice:

    Este una dintre plantele de iarna, care traieste in conditiile unor temperaturi scazute si a luminii reduse din miezul anotimpului rece. Incepusem sa pregatesc un articol despre gradina de iarna, dar cum iarna e pe duca si eu nu mi-am incheiat documentarea, o las pe anul viitor.

  5. elena zice:

    In ziua de „Sanziene” asa s-a nimerit, am cules aproape doua kilograme de inflorescente de usturoi salbatic,pe care le-am pus la uscat pe un suport cunfectionat dintr-o veche rama de tablou si o perdea la fel de veche. Le folosesc (bobitele de usturoi) la diferite mancaruri, dar mai ales la peste gatit la abur. Nu se fierb mult, doar se umezesc. Sunt utile in regim alimentar dar mai ales atunci cand nu vrei sa mirosi a usturoi. Voi aduce si plante in zilele urmatoare,cand se vor usca tijele,pentru a le planta langa pomii mei din curte.

  6. nelucraciun zice:

    Succes! Se pot semana si bulbili.

  7. elena cutui zice:

    A trecut un an de la ultima vizita la „ogorul” cu usturoi. Acum este mai vesel, mai mult, poate i-a priiit iarna. Voi culege si-n acest an, mai putin, inca mai am din anul trecut, s-a deshidratat e drept, nu mai este asa iute, ba mai mult e putin dulceag, dar la fel de aromat. Am convins si o familie din vecini, care va folosi in dieta, vom merge impreuna la cules, tot de Sanziene.

  8. elena cutui zice:

    Multumesc. Am cules si-n acest an, a fost putin mai copt. Acum astept sa se coaca la toamna „Papalaul”. In Toamna trecuta am cules 7(sapte) galetute de lampioane, pe care le-am savurat pana la 1 mai.

  9. elena cutui@yahoo.com zice:

    Sunt „aclimatizata” in Oltenia, vin din zona podisului barladean, bunica mea a crescut 12 copii si a invatat si nepoatele aceste taine despre plante. Aici la poalele Maiagului, cea mai inalta forma de relief din apropierea luncii Motrului, in locul fostelor mine, a prosperat natura in toata splendoarea ei. Despre multe dintre ele am citit din surse precum este si aceasta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s