În ziua de 17 mai 2009 fotografiam flori ale plantelor din flora spontană pe un teren viran al primăriei din Chevereşu Mare, Timiş, numit Plaţu’ Bicii. În acel loc fusese vechea biserică din nuiele a comunităţii, înconjurată de cimitir. Biserica a ars pe la sfârşitul secolului al XVIII-lea, iar noua biserică, din zid, a fost ridicată, în anul 1801, pe un alt amplasament. Cimitirul s-a mutat, conform reglementărilor imperiale ale vremii, la marginea localităţii. În timp urmele cimitirului şi ale bisericii s-au şters, terenul a fost folosit drept fâneaţă de către comună, pentru întreţinerea taurului comunal. Acum, când comunitatea nu mai are taur comunal, terenul pare abandonat, nu mai are gard, dar este cosit în continuare.
Deci, într-o frumoasă zi de mai din anul 2009, fotografiam floricele în Plaţu’ Bicii. Între acestea şi câteva flori de măceş de pe o tufă în toată regula, înaltă de peste un metru, cum sunt tufele măceşilor. Avansând eu cu fotografiatul până către capătul terenului, am zărit, în iarbă, câteva floricele care păreau de măceş, dar erau diferite, prin culoare şi mărime. Nu am mai întălnit, până atunci şi nici de atunci până la începutul acestei luni, în flora spontană, aceste flori. Formau nişte tufe mici, la înălţimea ierbii, frunze mici, câte şapte pe tijă, precum măceşii. Nu ştiu dacă portul tufelor era cel natural sau dacă plantele nu reuşeau să se înalţe din cauza cositului periodic.
Ulterior am găsit, pe internet, imagini similare, flori de Rosa Gallica. Şi chiar indicaţia că fac parte din flora spontană.
În primăvara aceasta am descoperit câteva tufe scunde de Rosa Gallica pe Dealurile Silagiului, pe marginea drumului dintre Izgar şi Silagiu, Timiş. Am văzut şi o plantă cultivată, în stratul de flori din faţa casei al unei familii din Chevereşu Mare. Cât despre trandafirii din Plaţu’ Bicii, bănuiesc că sunt urmaşii unora care au fost cultivaţi, în secolul al XVIII-lea, în curtea bisericii sau în cimitir.
În primăvara anului 2012, înainte de luna mai, am căutat tufele acestui trandafir vechi în Plaţu’ Bicii. Am scos, cu tot cu pământ, câteva plante şi le-am mutat în grădina mea de la oraş. Deşi le-am udat toată vara, doar patru s-au prins, dar nu s-au dezvoltat. Şi nici nu eram sigur că nu sunt măceşi până acum două săptămâni, când au înflorit.
Anul trecut, în luna mai, am vizitat, din nou, Plaţu’ Bicii, să văd florile de Rosa Gallica. Nu am mai găsit niciuna. Mai târziu, după ce au înflorit plantele supravieţuitoare din grădina mea, am găsit şi explicaţia: florile acestui trandafir sunt efemere.
- Gale pe frunze de ulm. Probabil Tetraneura caerulescens
foarte interesant blogul dvs. Am găsit preferatele mele flori, ca și mine la fel de …sălbatice!
mitrelichim@gmail.com
kitchener, ontario
Ma bucur ca am avut cui impartasi preferintele. Multumesc!
Ma intrebam de ce modelul medieval si esoteric al trandafirului ( rosa mistica) arata precum imaginile de pe blogul dvs., rosa gallica.In sfarsit m-am lamurit. Multumesc.
Ma bucur ca am putut fi de folos. Multumesc.
Genial! Un trandafir specie care nu neaparat a fost cultivat, deoarece apare si salbatic in zona Romaniei. Despre cautarile trandafirilor vechi, cultivati pe vremuri la noi, eu am incercat sa formez un grup de „cercetasi” si s-a conturat o mica colectie.
http://www.totalmush.com/plante/index.php?topic=2582.0
Din pacate nu am cont, n-am cum sa ma loghez.
Eu am vazut asemenea trandafiri si in flora spontana si cultivati.
Acolo de unde am luat trandafirii a fost, in sec. 18, biserica si cimitir. De un secol este faneata comunala. In fiecare an acesti trandafiri sunt cositi. Anul trecut au inflorit la mine in gradina. Florile sunt efemere.