De Sân’Pătru în grădina mea (3)

Astăzi despre alliacee. Adică despre ceapă şi despre usturoi. Dar nu despre cele obişnuite.
Iată, usturoiului sălbatic i-a crescut tija florală, dar în loc de flori are bulbili:
2013.06.29 Inflorescenta cu bulbili usturoi salbatic
Varietatea pe care am adus-o în grădină, Allium vineale var. compactum, are numei bulbili în inflorescenţă. Varianta comună (Allium vineale, engl. crow garlic, alte denumiri pur sau samurasla) are şi un smoc de floricele printre bulbili.
Ca plantă însoţitor este benefică pentru pomii fructiferi, solanacee (rosii, ardei, cartofi, etc), crucifere (varză, broccoli, varză creață, etc), morcovi. De evitat în apropierea fasolei, a mazărei sau a pătrunjelului. Respinge melcii, afidele, fluturii morcovului, viermii verzei. Frunzele au utilizări culinare, înlocuind arpagicul oriental. Bulbii subterani conţin substanţe antioxidante.
2013.06.29 Alta inflorescenta usturoi salbatic
O varietate de usturoi care creşte spontan, an de an, în grădina mea, este usturoiul peren. Formează o tijă florală, la fel ca usturoiul sălbatic, pe care cresc bulbili, poate şi câteva flori:
2013.06.29 Inflorescenta cu bulbili usturoi peren
Bulbilii, la etaj, formează mici plăntuţe:
2013.06.29 Alta Inflorescenta cu bulbili usturoi peren
Echivalentul usturoiului peren, la ceapă, este Ceapa de Egipt sau Ceapa umblătoare (Allium cepa proliferum). Am primit de la fiică-mea cea mare, Alexandra, un ghiveci cu trei plante. Două au format tije florale purtând bulbili. Bulbilii formează, la etaj, un mănunchi de plăntuţe. Când tija florală se frânge, bulbilii se împrăştie şi cresc noi cepe, la oarece distanţă. De aici şi numele de ceapă umblătoare. Este o plantă rezistentă la îngheţurile zonei 5:
2013.06.29 Ceapa egipteana
Cam atât, pentru astăzi, despre soiuri mai puţin obişnuite de aliacee.

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în eco, Foto, Fotografie, Grădină, Imagini, Natură și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la De Sân’Pătru în grădina mea (3)

  1. wow…m-ai uimit cu ceapa umblatoare..nu am vazut asa ceva pana acum..si nici nu am mai auzit
    am sa revin sa vad ce noutati mai ai

  2. Victoria zice:

    Foaaarte interesanta ceapa ata umblatoare

    • nelucraciun zice:

      Sper sa o multiplic. Sunt peste 10 bulbili, in cele doua inflorescente (nu stiu sa le numesc altfel). Pluus ce o mai fi pe sub pamant. Giveciul a venit din Germania cu o tufa cu 3 plante. Si sunt inca verzi-verzi.

  3. greenzonelife zice:

    Daca reusesti sa o inmultesti o sa te rog sa-mi dai si mie 🙂

    • nelucraciun zice:

      Am avut 16 bulbili. I-am pus in pamant si au rasarit toti. M-am bucurat.
      Apoi a venit pacostea limacsilor si i-au papat pe toti. Incepand de la frunzele centrale, cele mai proaspete. Cred ca le-am pus prea tarziu peturi deasupra, din jumatate nu se mai cunostea nimic. Ceilalti mai au cate o jumatate sau doua jumatati din frunzele laterale. Dar nu mai au inima, nucleul de crestere.
      Mi-a ramas, in schimb, tufa initiala. Care s-a imbogatit si are acum 7 plante. Si acestea ciuruite, dar viabile. Sa speram ca in doi…trei ani…
      p.s. n-as fi crezut sa atace ceapa si usturoiul; au nenorocit inclusiv prazul, reventul,au atacat macrisul, au tocat menta…chiar si firavele plantute de pelin, pentru care m-am bucurat atata cand le-am procurat, le-au lasat fara frunze. Asta afara de placerile lor obisnuite: plantutele abia rasarite, salata, patrunjelul, hreanul, tataneasa, varzoasele, patlagina, craitele. Au lasat in pace capsunii, fragutele, zmeura, murele, galbenelele, urzicile, tarhonul, nu s-au catarat mai sus de jumatate de metru si au atacat doar ocazional anghinarea, salvia, maghiranul, etc.

      • dar ce nu cunoașteți ce sunt pesticidele, căci le folosiți un an și vă eliberați de toate jivinele ce vă distrug plantele

      • nelucraciun zice:

        Nu e chiar așa ușor. De unele ”jivine” poți scăpa într-un an, de altele niciodată. Mă străduiesc, dacă se poate, să nu folosesc pesticide de sinteză, cel puțin să le folosesc cât mai rar. În prezent melcii și-au redus mult activitatea, urmare a măsurilor luate, sunt mult mai puțini și, în principal, nu mai atacă decât vărzoasele, f. puțin salata. Despre aceste legume nici vorbă să le pot semăna direct în grădină.

  4. CUM POT GĂSI PT. A CULTIVA, USTUROIUL ACESTA ȘI CEAPA UMBLĂTOARE? AȘ DORI MULT SĂ PUN ÎN ACEASTĂ TOAMNĂ. DACĂ MĂ PUTEȚI AJUTA, VĂ ROG. MULȚUMIRI.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s