Cele 5 specii principale de ludăi

Plantele aparţinând genului Cucurbita, generic numite dovleci, sunt specii cu polenizare încrucişată, prin insecte. S-ar părea că există un risc foarte mare de hibridizare dacă cultivăm mai multe soiuri într-o grădină.

Floare de dovleac vizitată de o albină

În cadrul genului există cinci specii principale, cuprinzand, fiecare, diferite soiuri. Nu există risc major de hibridizare dacă cultivăm, într-o singură grădină, câte un soi din fiecare specie.
Cele cinci specii sunt C. argyrosperma, C. maxima, C. ficifolia, C. moschata şi C. pepo.

Cucurbita argyrosperma – sau dovleacul mexican, specie comestibilă cultivată în special pentru seminţe.
Cucurbita maxima – este un dovleac de formă turtită, plăcintarul comun, de exemplu soiul numit dovleac turcesc.

Dovleac turcesc

Cucurbita ficifolia – dovleacul de Siam sau dovleacul cu seminţe negre care, deşi provine din Mexic, este cultivat în special în Asia tropicală.
Cucurbita moschata – cuprinde o serie mai puţin cultivată de dovleci, cel mai cunoscut fiind plăcintarul Butternut.
Cucurbita pepo – aici este inclus dovleacul comun, cu coaja de culoare portocalie, folosit de Hallowen, dovlecelul, dovlecelul de spaghete, dovlecelul patisson, dovlecelul zucchini, dovlecii cu seminţe fără coajă.

Dovlecel

Toate aceste specii provin de pe continentul american. În lumea veche erau cunoscute doar tigva/tidva/trăgula – genul Lagenaria şi Benincasa hispida, un dovleac originar din continentul asiatic.

Risc mare de hibridizare este între plantele aparţinând unor soiuri din cadrul aceleiaşi specii. De exemplu, dacă cultivăm prea aproape unul de celălalt, dovlecei, dovlecei de spaghete, dovleci comuni sau orice alt soi din cadrul genului Cucurbita pepo, riscăm să obţinem seminţe hibride, mai bine zis corcituri. Dar dacă cultivăm un plăcintar cum este dovleacul turcesc, alături de un plăcintar din soiul Butternut sau/şi alături de un dovleac comun, acest risc devine minor.

Având aceste informaţii m-am lămurit şi eu de ce dovlecii comuni cultivaţi tradiţional în porumb, alături de dovlecii turceşti şi alături de fasole, nu hibridizau deşi, poate, vrejurile lor se intersectau.

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Galerie | Acest articol a fost publicat în America, Banat, eco, Economie, Foto, Fotografie, Grădină, Imagini, Natură, Uncategorized și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cele 5 specii principale de ludăi

  1. SB zice:

    Se pot obtine seminte pure genetic si daca se cultiva mai multe soiuri din aceeasi specie ( sau daca vecinii au alte soiuri, ca albinele nu se limiteaza doar la o gradina ), prin polenizare manuala a catorva flori. Se sigileaza cu banda izolatoare sau de lipit sau chiar o gumita, o floare femela si doua, trei flori mascule, cu o seara inainte de deschiderea florii femele. A doua zi pe la ora 6 dimineata, cand s-ar deschide in mod natural, se desigileaza floarea femela, si cu staminele florilor mascule, care se curata de petale in prealabil, se tamponeaza pistilul florii femele. Apoi se resigileaza ca nici o albina sa nu intre in floare. Daca fecundarea a avut loc, dovleacul va evolua, daca nu, va fi avortat. Eu am reusit sa fac asa cu dovleacul stirian, si am seminte pure, dupa vreo 4 ani de cand am cumparat prima data semintele. Trebuie doar sa insemnati dovlecii polenizati manual ca sa nu ii confundati cu altii polenizati natural.

    • nelucraciun zice:

      Ei, da! cred ca vreau seminte de dovleac fara coaja! Dovlecii mei rasariti din seminte fara coaja, au seminte … cu coaja! Dar cred ca semintele cultivate de mine au fost deja hibridizate, chiar daca nu aveau coaja. Mai am zece dovleci nedesfacuti, dar nu mai am incredere…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s