Grădina de iarnă. Ziua Persefonei

Eliot Coleman grădinăreşte în America, în statul Maine. Clima din acest stat este temperată, asemănătoare cu cea din România. Este un adept al grădinăritului în toate anotimpurile, inclusiv iarna. După ani de experimente, Eliot Coleman a concluzionat că cele mai multe plante se vor opri din crestere atunci când lungimea zilei scade sub 10 ore.
După această dată, chiar dacă vom proteja legumele de frig, plantele cad într-o stare de semi-hibernare.
El a denumit această dată Ziua Persefonei.
În mitologia Greciei antice, Persefona era fiica lui Zeus și a Demetrei. Persefona a fost răpită de Hades, zeul lumii subpământene şi frate al lui Zeus, cu ştirea acestuia, şi dusă în infern, unde s-a căsătorit cu ea. Pusă în faţa faptului împlinit, Demetra nu a mai reuşit decât un compromis: iarna Persefona devenea zeița care stăpânește, împreună cu soţul ei, lumea umbrelor, însă pe timpul verii redevenea zeița fertilității.
Ziua Persefonei, cade, în zona Timişoarei, la data de 3 noiembrie. Zilele se menţin mai scurte de zece ore vreme de trei luni, până la data de 6 februarie, când durata acestora depăşeşte pragul critic. În această perioadă, chiar dacă beneficiază de celelalte de condiţii necesare (în principal de temperatură), vegetaţia celor mai multe dintre speciile de plante stagnează.

Calendar gradina de iarna

În tabelul de mai sus, tradus după cel publicat la link-ul de la începutul articolului, sunt indicate săptămânile, dinainte de Ziua Persephonei, când trebuie semănate legumele care vor fi recoltate iarna. Pentru unele dintre aceste legume sunt indicate şi perioadele de recoltare.

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în America, eco, Economie, Grădină, Natură și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Grădina de iarnă. Ziua Persefonei

  1. Pingback: Sub tunel (din grădina de iarnă) | Nelucraciun's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s