Pregătiri pentru îmbunătăţirea solului. Poveste de astă iarnă.

Iarna nu este un sezon mort pentru grădinari. Până pe la sfârşitul lui ianuarie avem ocazia să amenajăm straturile în vederea îmbunătăţirii solului.
Pentru cei care dispun de o maşină de tocat crengi este momentul ideal să-şi pregătească materiale pentru aceasta.
Cam aşa arată maşina mea de tocat crengi după ce tocmai am umplut recipientul receptor şi am întrerupt alimentarea cu energie electrică:
2014.01.02 Masina tocat crengi În continuare două imagini cu tocătură de crengi de foioase. Prima:
2014.01.02 Tocatura crengi 001 Şi cea de-a doua:
2014.01.02 Tocatura crengi 002 Acum, cum tocmai am pregătit tocătura de crengi, să aruncăm o privire şi într-unul din sacii cu frunze uscate pentru mulci:
2014.01.02 Frunze mulci Pregătirile sunt încheiate. Putem începe amenajarea unui strat în tehnica BRF (iniţialele de la fr. bois raméal fragmenté, engl. ramial chipped wood, prescurtat RCW).

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în eco, Foto, Fotografie, Grădină, Imagini, Natură, Timişoara și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Pregătiri pentru îmbunătăţirea solului. Poveste de astă iarnă.

 1. vasile zice:

  Buna ziua,
  Eu, de regula, pregatesc mulciul de crengi si frunze tocate la inceputul primaverii odata cu tunderea pomilor. Toate ramurile si, lastarii cu grosimea de pana la 4 cm le toc si fie le folosesc in compost, fie le pun separat pentru stratul de mulci.
  Acest gen de straturi l-am vazut in filmul „Back to Eden” si mi s-a parut foarte interesan dar n-am avut posibilitatea sa-l incerc.Din ceea ce prezenta Geoff Lawton in „Solurile permaculturii” mulciuri din lemn genereaza foarte multi fungi care sunt benefici in special pentru cresterea, dezvoltarea si rodul bogat al livezilor in timp ce mulciul de frunze si paie da nastere unui mare numar de bacterii care au o influenta benefica pentru culturile legumicole.
  O zi linistita.

  • nelucraciun zice:

   Exact, crengi tocate inseamna ciuperci (preponderent), iar pentru accelerarea procesului de descompunere este necesar ca acestea sa fie verzi, proaspat taiate si tinere (cu diametru sub 70 mm) – lignina tanara si proaspata e mult mai usor de descompus de catre fungi. In procesul complex al descompunerii intervin, insa, si procese bacteriene ca si activitatea ramelor (de la un moment dat). Se recomanda ca partea initiala a procesului de descompunere a ligninei sa nu se suprapuna cu procesul de crestere a plantelor, din cauza consumului mare de azot. Din aceasta cauza metoda BRF se aplica, de preferinta, cel tarziu in ianuarie.
   Procesele de compostare inseamna preponderent activitate bacteriana, desavarsita de catre fungi si rame, iar descompunerea mulciului se datoreaza, in principal, ramelor.
   Multumesc pentru vizita!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s