Aşezările furnicilor de pădure

Mă confrunt, în activitatea mea de grădinar amator, cu numeroşi dăunători care atentează la sănătatea şi chiar la viaţa plantelor. Afidele, mici insecte care sug seva plantelor, mai ales pe  vârfurile tinere, vlăguindu-le (la propriu), reprezintă unii dinte cei mai comuni dăunători ai grădinilor noastre. Orice grădinar care se respectă ştie că aceste afide sunt „păstorite” de furnici,  care le apără de prădători. Fac asta pentru a beneficia de mierea dulce produsă de micile insecte. Furnicile sunt, practic, păstorii turmelor de afide.

Privind din acest punct de vedere, putem include furnicile, fără probleme, în categoria dăunătorilor.
Iată însă că, în cartea sa Paradisul meu, la paginile 34-37 (ediţia în limba română), Heinz Erven, pionier al grădinăritului organic, face o pledoarie în favoarea furnicilor roşii de pădure, pe care le consideră un aliat de nădejde în promovarea sănătăţii livezii. Autorul povesteşte cum a colonizat aceste furnici la ferma sa şi cum le protejează de prădători.

Două alternative complet diferite care, să recunoaştem, pot pune uşor în încurcătură orice grădinar.
Nu-mi puteam imagina prietenii-furnici ai lui Heinz Erven până când, iată, le-am văzut muşuroaiele uriaşe într-o pădure din munţii Semenic, la peste 1000 de metri altitudine.

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în Banat, eco, Foto, Fotografie, Grădină, Imagini, Natură și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Aşezările furnicilor de pădure

  1. vasile zice:

    Buna dimineata. Ca si urechelnitele furnicile pot fi benefice ( si nu toate speciile) atat timp cat sunt tinute sub control ( si-i destul de dificil) insa utilitatea lor in padure este mult mai mare decat intr-o gradina de legume si flori unele specii fiind protejate.O zi linistita.

  2. Gabriela zice:

    Vazand ce construiesc, ma gandesc ca e destul de periculoasa o colonizare in propria gradina. Pot sa-si faca un satuc, dar daca isi vor dori o metropola? 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s