Scrisori din America. Din nou spre Sud. Ținta Sarasota

Prietenul Tibi a pornit, din nou, hai-hui prin America. De astă-dată spre însorita Florida. În continuare putem citi o primă scrisoare cu impresii.
Drum bun, Tiberiu Marcovici!

Suntem pregătiți să luăm din nou cu asalt însorita Florida, de data asta pe partea vestică a mult râvnitei peninsule și să poposim în zona numită Sarasota.
În jur de ora prânzului pe Midway Airport este acalmie în comparație cu O’Hare acolo unde te simți la orice oră ca într-un roi de albine.
Distanța Chicago – Tampa se parcurge prin văzduh în mai puțin de trei ore. Este inceput de April. Acasă la Naperville primăvara încă se ia la trântă cu o iarna aspră cum n-a mai fost cam de 40 de ani și sunt semne promițătoare că ar învinge.
Boeing-ul 737 își face cu brio datoria, aterizăm pe pista aeroportului din Tampa, un oraș important, capitală a Comitatului Hillsborough având o populație de cca. 350.000 locuitori. Clădirea aerogării deși de dimensiuni mai reduse are personalitate distinctă din punct de vedere arhitectural, modernă și cochetă cu spații aerisite, se poate spune chiar că-i luxoasă.
Ținta călătoriei noastre este de fapt Siesta Key din Comitatul Sarasota sau Sarasota County, una din salba de insule de forma unor semilune de pe drapelul Turciei și care par a fii un baraj în calea năvălirii apelor Golfului Mexic înspre uscat. Dacă privești pe o hartă a locului rămâi fascinat. Uscatul și apa se împletesc în cele mai ciudate forme, negociază între ele, își cedează sau își revendică teritorii.
Panglica autostrăzilor sau a șoselelor zburdă când pe uscat când deasupra apei sau pe câte-o insulă, un pod sau o estacadă astfel că ușor poți să te-nșeli în privința locului unde te afli chiar la o viteză moderată a mașinii.
Siesta Key este insula care ne va găzdui cca. o săptămână și face parte dintr-un șirag de vreo alte 20 mai mari sau mai mici așezate de la Nord înspre Sud. Între
uscatul peninsulei Florida și acest șirag de insule sau key-uri se află lagune și golfulețe pline doldora de ambarcațiuni de toate soiurile care dau farmec așezărilor și sparg monotonia locurilor.
Am descoperit aici în Florida două cuvinte care mi-au îmbogățit într-un fel vocabularul. Key înseamnă de fapt insulă iar bayou ar fii un situ alcătuit din întinderi de terenuri mlăștionoase, patrie a aligatorilor, lamantinilor, a mlaștinilor de mangrove și a zburătoarelor ce beneficiază de un microclimat aparte.
De la Nord inspre Sud începând de la Caladesi Park până la Venice Beach se întind cu fața spre Gulf of Mexico nu mai puțin de 12-13 plaje distincte fiecare având farmecul lor inegalabil, un sezon estival nonstop fie vară fie iarnă.
De la Tampa Airport mașina noastră închiriată, un Dodge Caravan foarte confortabil, ne ia în spinare, demarăm spre Sud, încălecăm autostrada 275 apoi traversăm Old Tampa Bay pe un pod incredibil de lung. Intrăm din nou pe uscat, traversăm un important oraș de talia lui Tampa care poartă un nume ciudat. Se numește Saint Petersburg. O avea oare vreo tangență cu Sankt Petersburg din Rusia ??!!
Lăsăm în stânga Lake Maggiore apoi plutim deasupra apei pe Sunshine Skyway. În stânga și dreapa nu vedem decât nuanțe de albastru până la Terra Ceia când dăm de uscat și facem joncțiunea cu autostrada 75. Nu peste mult timp traversăm Manatee River un important râu ce curge de la Est spre Vest și poartă numele unui animal mult îndrăgit în America. Este chiar lamantinul numit de americani manatee, zis și vacă de mare, un fel de focă, un animal ierbivor de data asta care se hrănește cu alge și plante din vegetația râului.
Aveam să aflăm mai ceva mai târziu la South Musem of Florida despre un celebru lamantin pensionar al acvariului de acolo pe nume Snooty care a împlinit 68 de ani și poate mânca într-o zi 10% din greutatea lui ceace ar însemna cam 100 kg. de salată verde. Înteresant este că în libertate ei trăiesc doar 8-10 ani.
Intrăm în Sarasota County care poartă același nume , de altfel sonor, cu numele orașului. Șoseaua traversează printr-o puzderie de lacuri mai mici sau mai mari și aproape pot spune că ne aflăm în împărăția unui bayou.
Intuim că insula noastră e prin apropiere. De pe 75 cotim la dreapta pe Clark Road și suntem pe drumul care ne va face intrarea pe Siesta Key traversând podul prin partea de Sud a ei. O altă legătură a insulei cu uscatul există in prtea de Nord.
Privesc din nou o hartă și îmi pare că forma insulei îmi seamănă cu ceva cunoscut. Oare cu ce !? Am găsit !!! Este un dinozaur uriaș care vrea să ciugulesacă ceva din uscatul peninsulei Florida chiar în dreptul lui san Remo Terrace.
GPS-ul ne spune că suntem pe Siesta Key și ne indrumă pașii spre hotel. Cochetul hotel conține 32 de apartamente deținute de tot atâția proprietari iar lista cu numele lor se află afișată la fiecare nivel la un loc vizibil. Avem o surpriză plăcută. Numărul apartamentului coincide cu numărul locului de parcare rezervat apartamentului. Și nu orice parcare !! E una acoperită și monitorizată. Seamănă cumva cu o rânduială ca la nemți. De la o ferestră vedem zbuciumul talazurilor din Golful Mexic, valuri jucăușe prinse-ntrun joc fără sfârșit cu nisipul alb al plajei. Ai puțină răbdare frumoaso, ajungem la tine imediat, am aflat de mult că ești plaja Number One in America !!!

Siesta Key Florida Aprilie 2014
Tiberiu Marcovici

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în America și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s