Grădina urbană la sfârşit de octombrie (4)

Astăzi câteva imagini cu plante atacate de melci. Mai întâi nişte cartofi care au răsărit spontan şi ale căror frunze au fost atacate de limacşi:
cartofi Dacă nu i-aş fi văzut noaptea, la lumina lanternei, păpând frunze, precum binecunoscutul gândac de Colorado, nu aş fi crezut.
În această imagine doar frunzele bazale sunt ciopârţite. Rezultatul luptei cu aceşti dăunători nesătui se vede şi în frunzele tinere din vârful plantei, care nu au mai fost atacate.
Iată şi o plantă „curată” răsărită mai târziu şi fotografiată la 3 noiembrie:
cartof spontan Un capăt de strat, cu ceapă de Egipt, care este o delicatesă pentru limacşi. Se urcă pe frunze, le găuresc, frunzele se frâng şi, chiar dacă planta rezistă, aspectul şi dezvoltarea în continuare suferă.
ceapa de Egipt Iată şi două gulii cu frunzele bazale ciopârţite, dar cu frunze proaspete neatacate:
gulii Cel mai mult le plac limacşilor frunzele de hrean:
hrean În acest caz se pare că lupta a fost câştigată de moluşte.
Măcrişul arată mult mai bine după ce limacşilor le-a fost administrată „papa bună”, granule de metaldehidă şi de fosfat de fier.
macris Până şi toxicele frunze de rubarbă, pline de oxalaţi, sunt un deliciu pentru limcşi. Din nou, frunzele tinere nu au mai fost atacate.
rubarba Pentru finalul poveştii despre lupta cu limacşii, două plante de varză, una albă, cealaltă roşie, cu frunzele vechi ciuruite, dar cu frunzele noi intacte.
varza atacata In toamna aceasta, pe lângă granulele amintite mai sus, am folosit şi patru capcane cu bere (cred că, pentru bună eficienţă aş fi avut nevoie de câte o capcană pe fiecare metru pătrat!) şi am cules manual, seara, la lumina lanternei, câteva zeci de limacşi, de pe ceapa de Egipt.
Pentru o încheiere optimistă, iată una din cele mai viguroase plante de salată verde, din cele cinci care au scăpat:
salata tufa Fotografia aceasta este din 3 noiembrie.

Publicitate

Despre nelucraciun

I'm a young spirit in an old body.
Acest articol a fost publicat în eco, Foto, Fotografie, Grădină, Imagini, Natură și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Grădina urbană la sfârşit de octombrie (4)

  1. cami iordan zice:

    Felicitari pentru salata frumoasa: te invidiez … 🙂

  2. Avram Buga zice:

    Eu am o invazie de melci in gradina si iti spun sincer hreanul e neatins probabil ti la mancat altceva sau o avea si limacsi gusturi dupa zona geografica asa cum la oameni ardelenilor le place slanina cu palinca si altora vinul

    • nelucraciun zice:

      Nici la mine nu sunt decat rosaturi minore pe frunze.
      Toamna il desfiinteaza complet. Si ceapa. Si usturoiul. Acum e relativa acalmie. Limacsii sunt micuti, nu au inca multa putere. Mananca plantute abia rasarite, ciuruiesc varzoasele, patlagina, ardeiul, fasolea, chiar cartofii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s